VIDEO Filmul vieţii lui Sechelariu: „Primarul guvizilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dumitru Sechelariu
Dumitru Sechelariu

OMAGIU La cinci luni de la moartea fostului primar al Bacăului, Dumitru Sechelariu, şi în preajma datei când acesta ar fi împlinit 55 de ani, soţia a decis că viaţa fostului baron local PSD merită să fie subiect de film.

„Primarul guvizilor“ este titlul filmului în care, timp de 45 de minute, este prezentată mărirea şi decăderea lui Dumitru Sechelariu, fostul primar al Bacăului şi, totodată, cel care se autoproclamase „primul capitalist din comunism“.

Cuvântul „guvizi“ folosit în titlu este expresia utilizată de Sechelariu atunci când se referea la locuitorii Bacăului. CD-ul cu filmul a fost dăruit prietenilor şi celor apropiaţi familiei Sechelariu, dar a fost distribuit şi împreună cu ziarul patronat de soţia fostului edil, alături de un supliment dedicat în totalitate lui Dumitru Sechelariu.

În film, controversatul primar al municipiului Bacău, îndrăgit de unii şi hulit de alţii, este prezentat pătimaş, vulcanic, sentimental, uneori vulgar, alteori melancolic.

Filmul începe cu Sechelariu ieşind din clădirea Primăriei, în noaptea în care a pierdut alegerile, cu panglica de primar în mână şi cu tabloul tatălui său pe care îl ţinuse până în acel moment în biroul de edil. Se urcă în jeepul său şi se plimbă noaptea pe străzile oraşului. În tot acest timp, face un monolog către tatăl său, monolog în care îşi pune zeci de întrebări. Principala nedumerire este unde a greşit ca să ajungă să fie hulit de mii de băcăuani.

„Primarul guvizilor“ a fost făcut pe baza mărturiilor celor care l-au cunoscut, ale prietenilor, ale foştilor angajaţi, iar montajul a fost realizat de angajaţii unei televiziuni centrale. În plus, monologul interior şi gândurile lui Sechelariu au fost interpretate de actorul Adrian Găzdaru, directorul Teatrului „Bacovia“.

Nici nu mi-a plăcut, nici nu mi-a displăcut să interpretez vocea lui Dumitru Sechelariu. Acesta este serviciul meu. Eu am luat-o ca pe ceva artistic, a mărturisit directorul teatrului din Bacău.

SE PREGĂTEŞTE O CARTE

„Totul a început în luna martie, când Laudeta Sechelariu, soţia celui care a fost primar al Bacăului, m-a chemat la ea în birou şi mi-a zis să fac un film despre viaţa soţului ei. Un film obiectiv, corect, în care să ilustrez aşa cum a fost el perceput de băcăuani. Apoi mi-a zis că vrea să scoată şi o carte cu viaţa soţului ei decedat“, a povestit Marius Fundulea, corespondentul unei televiziuni centrale şi, totodată, producătorul filmului. "În realizarea producţiei video am fost ajutat foarte mult de Cristi Gheorghe, un scenarist talentat din Bucureşti cu care am colaborat în mai multe proiecte", a mai adăugat producătorul peliculei.

Laudeta Sechelariu, soţia fostului primar al oraşului, a refuzat să comenteze ce a împins-o să comande realizarea acest film, însă cei care au realizat producţia video susţin că nimeni din familie nu a intervenit în scenariu. „Am decis să contactăm persoane care l-au cunoscut în diferite etape ale vieţii sale. Nu neapărat prieteni, ci foşti colegi, subalterni sau şefi. Pe baza celor povestite de ei am realizat filmul. Nu este uşor să faci un film despre un personaj pe care l-a cunoscut toată lumea. Aici nu poţi minţi“, a mai explicat producătorul filmului.

SECVENŢE NEPUSE PE PELICULĂ

Cu toate că filmul a prezentat cele mai importante momente din viaţa de după Revoluţie a lui Sechelariu, cei care au lucrat la producţia video recunosc faptul că mai erau momente remarcabile care au fost „sărite“ din film. „Un moment despre care regret că nu este în film este acela când Sechelariu a dărâmat toate tarabele din centrul Bacăului. Atunci, toţi tarabagiii, majoritatea interlopi ai oraşului, au venit cu săbiile în biroul lui Sechelariu. Era complicat să adun atâţia oameni ca să fac reconstituire. Ştiu că Sechelariu i-a îmblânzit în cele din urmă, după ce le-a pus dinainte un contract conform căruia îi va lăsa să funcţioneze doar în anumite spaţii speciale. Aici voiam să-l filmez pe un cunoscut interlop din Bacău cum iese pe uşă furios şi Sechelariu strigă după el: «Hei, amice, vezi că mi-ai luat pixul!»“, a mai povestit producătorul filmului.

Alte articole:

Mărirea şi decăderea lui Dumitru Sechelariu, omul care s-a crezut deasupra tuturor

Fost primar al Oneştiului, ajuns în comă la spital după ce un escroc l-a minţit că fiica sa a avut un accident

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite