Fostul deputat Mihai Banu a fost trimis în judecată, împreună cu doi oameni de afaceri, pentru fapte de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul deputat Mihai Banu FOTO Adevărul
Fostul deputat Mihai Banu FOTO Adevărul

Fostului demnitar (care în prezent este în penitenciar, unde ispăşeşte o pedeapsă cu închisoarea pentru o altă faptă de corupţie) i se pune în sarcină, de către procurorii DNA, faptul că ar fi cerut şpagă de 1.264.000 de lei pentru a trage sforile în atribuirea unor contracte de lucrări publice. Banii ar fi urmat să ajungă la PDL, partid din care Mihai Banu făcea parte în acel moment.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor Banu Mihai, (aflat în stare de deţinere, la data faptelor deputat în Parlamentul României, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată), Ursărescu Dorinel (administrator al unei societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă) şi Rotaru Ion (administrator al unei societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că în perioada iulie 2010 - noiembrie 2011, inculpatul Banu Mihai,  în calitate de deputat în Parlamentul României, a pretins şi primit pentru partidul din care făcea parte, prin intermediul unei societăţi comerciale, de la ceilalţi doi inculpaţi, suma totală de 1.264.000 lei ( 824.000 lei de la Ursărescu Dorinel şi 440.000 lei de la Rotaru Ion).

Banii au fost pretinşi şi primiţi pentru ca inculpatul Banu Mihai să-şi exercite influenţa asupra reprezentanţilor unei societăţi comerciale, astfel încât aceasta să subcontracteze lucrările de îndiguire a râului Siret pe tronsonul Rotunda – Buruieneşti, comuna Doljeşti, judeţul Neamţ, firmelor administrate de inculpaţii Ursărescu Dorinel şi Rotaru Ion. De asemenea, inculpatul Banu Mihai a mai solicitat contractantului ca o parte din sumele datorate subcontractorilor să fie achitate prin bilete la ordin, a căror valoare a fost încasată, în cele din urmă, de către inculpatul Banu Mihai.

Pentru a exista o justificare legală a circuitului banilor, la solicitarea inculpatului Banu Mihai, între cele două societăţi subcontractoare şi firma care i-a remis contravaloarea biletelor la ordin au fost încheiate mai multe contracte de prestări servicii fictive.

În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor mai multor bunuri imobile  ce aparţin inculpaţilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacău, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Menţionăm că  Banu Mihai a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie pentru aceeaşi infracţiune (comunicat nr. 1374/VIII/3 din 17 august 2015), fiind condamnat definitiv la executarea unei  pedeapsa de 3 ani închisoare.

De asemenea, Ursărescu Dorinel a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie pentru infracţiuni asimilate corupţie (comunicat nr 1830/VIII/3) din 19 decembrie 2015, fiind condamnat definitiv la închisoare cu suspendare.

 

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite