Trotuarele, cele mai vânate parcări
0Oamenii ştiu că nu riscă nimic, din moment ce utilajele care ridicau maşini au dispărut, iar poliţiştii comunitari se fac că nu observă.
„Oprirea interzisă“ sau indicatorul „staţionarea interzisă“ sunt semne invizibile pentru şoferii băcăuani, care parchează fără nicio reţinere peste tot. În fiecare zi, mii de conducători auto ignoră interdicţiile. Şi chiar dacă încalcă o hotărâre de consiliu local, nu-i deranjează nimeni.
Se găsesc autoturisme parcate în intersecţii, pe benzile de urgenţă, pe trecerile de pietoni sau pe trotuare. Chiar dacă greşesc, băcăuanii dau vina pe autorităţi. „Dacă am avea locuri de parcare suficiente nu am mai parca în locuri interzise, dar cum nu avem, le lăsăm aici. Ne asumăm şi riscul ca maşina să ne fie blocată“, ne-a spus Marian Cârlan. În municipiul Bacău sunt doar 1.500 de locuri de parcare pentru cele circa 65.000 de autoturisme.
Se încurcă în explicaţii
Haosul s-a instaurat pe străzi imediat după ce consilierii locali au decis la începutul anului să „reorganizeze“ activitatea de blocare a maşinilor parcate neregulamentar. Practic, aleşii au trecut serviciul specializat în subordinea Poliţiei Primăriei, pe motiv că acesta lucra greoi.
Dispozitivele de blocare a roţilor sunt deja în custodia poliţiştilor locali, graficul de lucru este stabilit, echipele de intervenţie sunt formate şi totuşi niciun autoturism nu este blocat. Cei de la Poliţia Primăriei se încurcă în explicaţii. „A trebuit să aşteptăm 30 de zile pentru a pune în aplicare hotărârea consiliului. Apoi, a fost perioada de iarnă, unde mai rău încurcam circulaţia dacă interveneam să blocăm maşinile“, susţine Relu Mardare, şeful Poliţiei Primăriei Bacău.
Aşteaptă să treacă Paştele
După ce a trecut iarna, poliţiştii au descoperit că nici primăvara nu este un anotimp prielnic blocării roţilor. „Dacă intervenim acum, încurcăm maşinile care aspiră nisipul de pe marginea drumului, rămas de la deszăpezire. Aşteptăm să treacă Paştele şi vom începe şi aceste acţiuni de blocare“, spune Mardare.
Acesta a precizat că oamenii săi vor lucra în două schimburi. „Până acum era dificil pentru că se acţiona în echipe mixte cu lucrători de la noi şi de la primărie, iar programul era până la ora 16.00. După Sărbători putem ieşi la orice oră“, a conchis Relu Mardare.