Paşapoartele biometrice sunt refuzate pe motiv de „Diavol“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din 2.200 de solicitanţi, doar 886 au fost de acord să călătorească cu acte electronice. Oficialii de la Paşapoarte spun că motivele religioase şi timpul îndelungat de aşteptare sunt principalele motive care stau în calea documentelor biometrice.

De la 18 ianuarie, când serviciul băcăuan de paşapoarte a început să primească cereri pentru documentele electronice, doar una din trei persoane a optat pentru acest tip de act.


„Până la această dată am primit peste 2.200 de cereri de paşapoarte, din care 886 au fost pentru documente electronice şi 1.300 pentru paşapoarte temporare“, ne-a declarat comisarul-şef Ioan Matei, şeful Serviciului Public pentru Evidenţa şi Eliberarea Paşapoartelor Bacău.


Potrivit acestuia, cetăţenii preferă paşaportul temporar pentru că intră în posesia lui în doar două ore, faţă de 20 de zile cât trebuie să aştepte în cazul celui electronic. În plus, unele persoane refuză actele de călătorie biometrice din motive religioase.


Păreri pro şi contra


„Mulţi au nevoie de document urgent şi atunci vor paşaport temporar. Dar sunt şi care spun clar că nu vor paşaport biometric întrucât conţine acel cip în fila informatizată în care ar fi inclusă pecetea Diavolului, 666“, a completat Ioan Matei. Spusele comisarului au fost confirmate de unii băcăuani veniţi ieri la Paşapoarte. „Nici nu vreau să aud de acest paşaport biometric. Preotul de la biserica la care eu merg mi-a spus că este un lucru rău, conţine cifra aceea a Diavolului şi nu vreau să am un asemenea act asupra mea“, a spus categoric Anica Boghiu, şomeră.


Aviz pentru Japonia


Alţii însă iau paşapoarte clasice pentru că se eliberează mai rapid. „Nu am nimic împotriva paşaportului biometric, dar trebuie să plec urgent din ţară şi sunt nevoită să aleg unul temporar. Nu cred în ceea ce se tot vehiculează legat de cip şi cifre“, a declarat Mădălina Strugariu, contabilă.


Paşaportul electronic este valabil cinci ani pentru persoanele adulte şi trei ani pentru copii, costă 266 de lei şi se eliberează în 20 de zile lucrătoare de la depunerea cererii. Cel temporar se eliberează numai la urgenţă, are o valabilitate de un an şi un preţ de 212 lei.


Oficialii de la Paşapoarte spun însă că documentele temporare au început să fie refuzate de unele state. „Ca o informaţie de ultimă oră, Japonia nu recunoaşte paşaportul temporar. Cei care din motive religioase nu doresc un document electronic trebuie să solicite aviz de la Ambasada Japoniei la Bucureşti“, a precizat comisarul-şef Ioan Matei.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite