Elevii de nota 3 în generală, admişi la liceele din Bacău
0Toţi absolvenţii de gimnaziu, indiferent de nivelul de pregătire, se pot înscrie la cursuri liceale. Mulţi dintre ei ajung să dea Bacalaureatul, iar directorii instituţiilor de învăţământ la care aceştia învaţă spun că este aproape imposibil să promoveze.
Indiferent de nota obţinută la Evaluarea Naţională şi de media anilor de gimnaziu, orice elev care termină opt clase poate să meargă mai departe la liceu. Toţi absolvenţii băcăuani au fost declaraţi promovaţi, chiar dacă media stabilită pentru admiterea în clasa a IX-a este 3,66, cum este cazul unei eleve din municipiul Bacău, care se află la coada listei postată pe site-ul Ministerului Educaţiei.
Adolescenta a terminat gimnaziul cu 6,32, însă la tezele naţionale a obţinut nota 1 atât la matematică, cât şi la limba română. Următoarea pe listă este o elevă de la Şcoala „Mihai Eminescu“ din Buhuşi, care are media de admitere 3,75.
Liceu cu 3,48% promovabilitate
„Fetiţa a venit de la ţară în trimestrul II cu medii mari. A susţinut Evaluarea şi acum are această medie. Ce puteam face? Dar noi avem şi copii foarte buni, care au terminat cu 9,95“, a spus Oana Mălinici, directorul adjunct al şcolii. Alţi şapte elevi au medii sub 4, iar 190 au intrat la liceu cu medii între 4.00 şi 4.99. Cu toţii se vor aşeza la toamnă în bancă într-unul din liceele din judeţ.
Directorii instituţiilor de învăţământ spun că nivelul de pregătire este mult prea redus pentru a reuşi la final de clasa a XII-a. „Din păcate nu există niciun filtru. Noi îi preluăm aşa cum sunt şi este foarte greu să recupereze. Vin cu goluri mari şi practic nu există timpul fizic ca să ajungă la nivelul celorlalţi. Degeaba se fac ore de pregătire suplimentare, îi organizăm pe grupe, că este prea târziu.Abia acum se vede importanţa acelor Şcoli de Arte şi Meserii, unde aceşti copii învăţau măcar o meserie“, ne-a spus Viorel Coşeraru, directorul Colegiului Tehnic „Letea“ din Bacău.
Instituţia a avut 201 candidaţi la sesiunea de Bacalureat din acest an şi doar 7 au promovat, având o rată de reuşită de 3,48%. Anul trecut ultima medie de admitere a fost 4,75. Şi directorul de la Colegiul Tehnic „Dumitru Mangeron“ din Bacău dă vina pe slaba pregătire a elevilor care se înscriu la liceul său.
„La noi, vin în proporţie de 97% copii din mediul rural, semianalfabeţi. Dacă au la admitere 5, vă daţi seama că nivelul lor real este de 2 sau 3. Până în clasa a X-a nu ai ce să le faci pentru că este învăţământ obligatoriu şi nu pot fi exmatriculaţi. În clasa a XI-a au lacune mult prea mari şi greu de acoperit. În ultimul an de liceu noi încercăm să facem pregătire cu ei, să le explicăm că urmează să dea un examen dificil, dar nu vine nimeni“, spune Ion Balcan, directorul instituţiei.
Trebuie să facă zece clase obligatoriu
Acesta mai afirmă că este dificil să lucrezi cu astfel de copii. „Să lucrezi cu elevi semianalfabeţi este ca şi cum ai lucra în mină, în loc să lucrezi la birou“, a mai spus Balcan. Şi aici pot aplica şi vor fi admişi fără probleme elevi cu media 4,70. Şefii de la Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Bacău recunosc faptul că elevii de la coada clasamentului ajung la liceele care în urmă cu ceva ani aveau şi acele Şcoli de Arte şi Meserii (SAM), iar acum au rezultate slabe la Bacalaureat.
„Ei de regulă sunt repartizaţi în a treia etapă şi pot intra la un liceu pentru că vorbim de învăţământul obligatoriu de zece clase. După această etapă se pot opri aici sau pot merge mai departe. Eu cred că şi un astfel de elev poate fi adus la un anumit nivel. Depinde de el şi de cadrul didactic“, a spus Teodora Craus, inspector şcolar general adjunct.
La rândul său, Florin Lazăr, inspectorul general, a evitat să răspundă dacă şi admiterea unor astfel de elevi este o cauză a rezultatelor dezastruoase de la Bac. „Ceea ce s-a întâmplat acum reflectă realitatea. În perioada următoare vom face o comparaţie între media de absolvire şi notele de la Bacalaureat“, a spus Lazăr. De cealaltă parte, părinţii sunt de părere că nu se mai face şcoala de altă dată. „Acum au de făcut tot felul de portofolii, pe care le iau de pe internet, şi cam atât. Profesorii nu mai sunt atât de severi, ei nu mai citesc cărţi şi ajung să termine opt clase cu note foarte mici“, ne-a spus Elena Radu. Pentru anul şcolar 2011 - 2012, IŞJ a aprobat 7.530 de locuri la zi, pe care s-au înscris 7.486 de tineri.