Comerţul cu petarde, controlat timpuriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atât vânzătorii, cât şi amatorii de pocnitori, îşi riscă chiar libertatea
Atât vânzătorii, cât şi amatorii de pocnitori, îşi riscă chiar libertatea

Poliţiştii băcăuani verifică deja dacă vânzătorii respectă legea. Oamenii legii avertizează că persoanele care vor să „se joace cu focul“ riscă închisoare şi amenzi de mii de lei.

Poliţiştii băcăuani au început controalele împotriva comercianţilor de produse pirotehnice. „Avem în vedere verificarea autorizaţiilor persoanelor care vor să vândă petarde şi pocnitori. De asemenea, urmărim ca produsele să nu fie comercializate de persoane sub 18 ani şi să se respecte locurile stabilite pentru vânzare“, precizează comisarul Liviu Atanasiu, şeful Serviciului Arme Explozivi şi Substanţe Toxice Bacău.


Oamenii legii spun că abaterile se sancţionează cu amenzi cuprinse între 2.000 şi 6.000 de lei. În plus, confecţionarea, deţinerea sau folosirea obiectelor pirotehnice din clasa  II-IV (petarde, pocnitori, rachete etc.), precum şi folosirea fără drept a artificiilor şi a pocnitorilor din clasa I (steluţe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle etc.) se poate pedepsi cu închisoarea de la 3 luni la un an.


Unii au renunţat după ce au luat amenzi


„Obiectele pirotehnice de clasa I pot fi comercializate de persoanele autorizate pe durata întregului an. Produsele pirotehnice din clasa II-IV pot fi manevrate doar de specialiştii de la societăţile autorizate“, mai spune comisarul Atanasiu. Până în acest moment, au cerut autorizaţii pentru comercializarea de produse pirotehnice doar opt societăţi din judeţ, jumătate faţă de anul trecut. Oamenii legii susţin că majoritatea băcăuanilor care-şi rotunjeau veniturile din comerţul cu petarde şi pocnitori au renunţat la afacere, determinaţi de măsurile restrictive luate împotriva lor.
„Anul acesta nu se permite comercializarea petardelor pe domeniul public, ci doar în spaţii comerciale“, ne-a declarat Ionuţ Tomescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Bacău.


Pentru a vinde obiecte cu un conţinut pirotehnic, comercianţii trebuie să îndeplinească anumite condiţii. „Aceste produse trebuie păstrate în depozite speciale. Noi ne asigurăm că nu sunt abateri la reguli“, explică Dan Buftea, reprezentantul Inspectoratului Teritorial de Muncă Bacău.


Potrivit legii, este interzisă comercializarea obiectelor artizanale la parterul blocurilor. „Ne aduc la sapă de lemn, asta este. Nu destul că nu ne dau voie să vindem la liber petarde şi pocnitori! Acum nu ne mai dau voie să vindem nici artificii în stradă, la tarabă. Asta e bătaie de joc“, spune revoltat unul dintre comercianţii de obiecte pirotehnice din Bacău.    

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite