Băcăuanii vor mânca pâine și mai scumpă
0Principalii producători de pâine din județ spun că majorările nu se vor opri aici. Dacă prețul grâului va continua să crească, atunci și cel al pâinii va suferi modificări. După ultima scumpire, băcăuanii ajung să dea pe o franzelă și 1,6 lei.
După ce în ultimele luni prețul pâinii a crescut cu circa 40% la unii producători, luna februarie a venit cu o nouă majorare de preț. De această dată dictată de la centru.
Așa s-a ajuns ca acum Pambac Bacău, principalul producător de pe piața locală, să vândă o franzelă de 350 de grame cu 1,6 lei. Conducerea firmei spune că de vină este prețul grâului care crește văzând cu ochii.
"Nu putem să cumpărăm grâu scump și să vindem în continuare pâinea la același preț. Anul trecut la vremea asta cumpăram o tonă de grâu cu 120 de euro, acum ajunge și la 300 de euro. Mai grav este că nu găsim pe piața internă și facem calcule să importăm, numai că în străinătate este și mai scump", ne-a declarat Alin Giurea, președintele societății Pambac Bacău.
Acesta afirmă că scumpirile nu se vor opri aici, dacă și prețul materiei prime va continua să crească.
"Cu siguranță prețul la pâine va mai crește, pentru că și costurile de producție sunt mai mari. Avem două alternative. Ori vindem pâinea mai scump, ori închidem fabrica și cei 680 de angajați pleacă acasă", a mai spus Giurea.
"Trebuia să cumpere grâu imediat după recoltare"
Și ceilalți producători din județ au umblat la etichete. SC Inan Impex Bacău a modificat prețul în două rânduri, în ultimele luni, iar acum a mai pus 20 de bani.
"Franzela obișnuită, de 350 de grame, costă la noi 1,4 lei. Nu pot să spun că nu vor mai fi scumpiri pentru că plătim mai mult și la gaze și pe făină și probabil vom mai umbla la preț până ce apare recolta nouă", ne-a spus Vali Popa, administratorul Inan.
Șeful Direcției Agricole Bacău afirmă că această ultimă scumpire are o susținere logică, dar că nu se justifică în totalitate.
"Este drept că o tonă de grâu este cotată la bursă cu circa 250 de euro. O creștere spectaculoasă, dar să nu uităm că prețul pâinii a fost stabilit în 2007 când tona de grâu ajungea la 220 de Euro. Ulterior s-a tot ieftinit, dar franzela s-a cumpărat la același preț. Trebuia să se facă aprovizionarea din vară", spune Ioan Chiriac, directorul DA Bacău.
În vreme ce producătorii fac calcule și se gândesc la noi prețuri, băcăuanii se tem că pâinea va ajunge un lux.
"Deja se exagerează. Alimentele de bază se scumpesc, utilitățile la fel, iar salariile noastre rămân la fel sau chiar se reduc. Probabil vom mânca mai puțină pâine, dar nu știm cu ce vom compensa", spune Manuela Asandei, o băcăuancă.