Cetate, cruce, ciorchine şi apă: Stema Judeţului Arad
0Stema judeţului Arad are un trecut nu tocmai fericit şi asta pentru că în anul 2005 aceasta a fost catalogată ca fiind prea încărcată. Constatarea a fost făcută chiar de reprezentanţii Comisiei Naţioanale de Heraldică, care au somat Cosiliul Judeţean Arad să îşi schimbe de urgenţă stema. Comisia Naţională de Heraldică le-a sugerat aleşilor judeţeni să opteze pentru o variantă mai degajată, de unde să dispară sabia, element care compunea stema.
Sabia ilustra, în opinia unor consilieri judeţeni, determinarea arădenilor de a apara în orice condiţii interesele Aradului. Chiar dacă s-a iscat o adevărată dezbatere pe tema stemei, la sugestia secretarulului general al judeţului, Ioan Silaghi, care în 2005 a prezentat noua formă a stemei aleşii au votat-o. Cu precizarea că e ultima dată când Comisia Naţională de Heraldică îşi impune punctul de vedere. Din anul 2005, când printr-o hotărâre de Guvern a fost aprobată stema judeţului Arad, aceasta nu a mai fost contestată.
Descrierea stemei
Stema judeţului Arad se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, scartelat. În partea superioarã, în cartierul din stânga, în câmp roşu, se află o cruce de argint cu bratele treflate, înconjurată de două ramuri de stejar, cu frunze şi ghinde de aur. În partea superioară, în cartierul din dreapta, în câmp albastru, se află o cetate de argint cu trei turnuri, cu acoperiş conic li având o poartă deschisă. În partea inferioarã, în cartierul din stânga, pe fond auriu, se află două benzi undate, de culoare albastră. În partea inferioară, în cartierul din dreapta, pe fond rosu, se află un ciorchine de strugure cu boabele de aur şi o frunză de viţă-de-vie de argint.
Semnificaţiile elementelor însumate
Cetatea evocă rolul pe care l-au avut fortificaţiile în luptele de apărare. Crucea treflată aminteşte de edificiile religioase existente de-a lungul secolelor pe aceste meleaguri, evidenţiind credinţa străbună şi contribuţia ei la lupta pentru unitate naţională.
Ciorchinele de strugure împreună cu frunza de vită-de-vie semnifică vechea podgorie a Aradului, iar fasciile undate simbolizeazã râurile ce străbat teritoriul judetului, şi anume Mureşul şi Crişul Alb.
Vă mai recomandăm: Municipiul Focşani are, oficial, o nouă stemă
Stema de familie a lui Ştefan cel Mare şi legăturile dintre Moldova şi Ţara Românească