Cât de multă sare este indicat să folosim la prepararea mâncărurilor. „Multe alimente conţin deja sodiu, inclusiv deserturile“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sarea dă gust preparatelor culinare. Nu este însă foarte indicat, mai ales pentru anumite persoane, să folosească în exces acest condiment. Nutriţionistul arădean Dan Merişca vorbeşte pentru adevarul.ro despre cât de multă sare trebuie adăugată în mâncăruri.

Nutriţionistul arădean Dan Merişca spune că sarea reprezintă o necesitate deoarece stimulează unul din cele patru gusturi fundamentale, anume pe cel sărat.

„Multe alimente conţin sodiu, inclusiv deserturile. Sarea, dincolo de gustul de bază, prelungeşte termenul de valabilitate, menţine culoarea şi aspectul produselor. Problema este că de cele mai multe ori mâncarea gen fast-food conţine sodiu în exces. Motivul este unul lesne de intuit: asigură conservarea lungă a produselor, în plus accentuează gustul savuros”, spune nutriţionistul arădean Dan Merişca.

Acesta susţine că Asociaţia Americană a Inimii recomandă folosirea a aproximativ 1.500de miligrame de sare într-o zi.

„Majoritatea nutriţioniştilor impun o limită maximă de 2.000-2.300 de miligrame de sare pe zi. Cifrele par luate dintr-o lume diafană dacă ar fi să ne luăm după ultimul sondaj potrivit căruia cei cu alimentaţie haotică gen fast-food, depăşesc 3.000-3.500 de miligrame de sare pe zi. Din câte ştiu, un sondaj similar a fost făcut şi în România, iar cifrele sunt îngrijorătoare. Un român consumă 12 -13 grame pe zi dublu decât cel recomandat. Necesarul zilnic fiind de 5grame pe zi! Din acest motiv se recomandă consumul alimentelor preparate în propria bucătărie pentru a controla cantitatea de sare folosită la mâncăruri”, mai spune nutriţionistulş arădean Dan Merişca.

Pentru persoanele care suferă de anumite afecţiuni ale inimii şi au anumite restricţii în ceea ce priveşte consumul de sare, nutriţioniştii recomandă folosirea ardeiului iute, de exemplu. Gustul acestuia poate „fenta” lipsa de gust din pricina absenţei sării, iar rezultatele pentru sănătate sunt excelente.

Vă mai recomandăm: Cele mai sănătoase condimente. 3 mirodenii care ţin ficatul în formă, stimulează digestia şi reduc inflamaţiile

7 alimente de evitat în supermarketuri: de ce nu este indicat să cumpăraţi pâine, mezeluri, condimente măcinate sau salată ambalată

Arad



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite