Aradul, în topul delapidărilor realizate de administratorii de imobile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unii administratori de imobile nu plătesc banii la furnizori FOTO arhivă
Unii administratori de imobile nu plătesc banii la furnizori FOTO arhivă

O parte dintre administratorii arădeni încasează bani de la proprietari, dar uită să îi predea la furnzori. Dorina Lupşe, preşedintele Uniunea Locală a Asociaţiilor Locative Arad (ULALA), susţine că aceasta este una dintre cauzele care au dus la faptul că Aradul a intrat într-un top al celor mai mari delapidări realizate de administratorii de imobile.

Este vorba despre o sumă de 1,5 miliarde de lei vechi. Suma exactă nu se ştie încă precis, deoarece pentru fiecare zi de întârziere se calculează penalităţi şi majorări, dar până în momentul de faţă s-a stabilit un prejudiciu de 1,5 miliarde.

Lupşe spune că vina este şi a Primăriei că nu le retrage atestatul. Cei care au de suferit sunt locatarii care au rămas de nenumărate ori fără utilităţi. Conform site-ului instituţiei, Comisia de Atestare a Administratorilor de Imobile a retras, anul acesta, doar un singur atestat. De menţionat că, din 2007 până în prezent, au fost retrase doar 14 atestate.

„Primăria nu ia măsuri în astfel de situaţii. Am ajuns ca Aradul să poată candida pentru Cartea Recordurilor. Municipiul a  intrat în topul delapidărilor, cu o sumă de 1,5 miliarde de lei vechi. În ultimii doi ani, am atras de nenumărate ori atenţia cu privire la faptul că în Arad sunt administratori care încasează diverse sume de la asociaţiile de proprietari, dar nu îi folosesc pentru a plăti furnizorii. De menţionat însă că respectivele asociaţii nu au avut calitatea de membre ale ULALA, în momentul în care s-au petrecut respectivele delapidări”, a declarat Dorina Lupşe.

Preşedintele ULALA a ţinut să precizeze că atestatul se poate retrage dacă un administrator a încălcat legea, iar Primăria are posibilitatea să se autosesizeze în astfel de cazuri.

„Primăria nu s-a autosesizat, deşi ar fi avut baza legală să facă acest lucru. Doar anul acesta au fost trei sau patru cazuri de administratori care au delapidat diverse sume de bani, dar sunt şi multe asociaţii care iau legătura cu noi pentru a ne informa cu privire la diferite situaţii îngrijorătoare. De obicei datoriile rămase nu mai pot fi recuperate de la administratori, trebuind plătite de proprietari. Chiar dacă se ajunge la proces, mulţi dintre administratori nu au bunuri sau surse de venit, neputând fi executaţi silit. Legea 230 spune că asociaţia poate să ceară garanţii materiale atunci când angajează un administrator, dar garanţiile sunt insuficiente pentru un rulaj aşa de mare de bani, iar numărul asociaţiilor care cer garanţii este mic. În ceea ce priveşte pedepsele aplicate de judecători, până acum s-a dat doar închisoare cu suspendare”, a mai spus Dorina Lupşe.

Mai trebuie spus că reprezentanţii ULALA şi-au manifestat disponibilitatea pentru încheierea unor protocoale de colaborare cu Primăria, Poliţia şi instanţele de judecată pentru eradicarea acestui flagel.

„Foarte multe cazuri, care nu au fost de amploare, am reuşit să le stopăm”, a încheiat Dorina Lupşe. Pe de altă parte, Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei, susţine că retragerea atestatelor de administratori se poate face doar în anumite condiţii. „Atunci când sunt probleme, trebuie să fim sesizaţi de asociaţiile de proprietari, pentru că sunt structuri de drept privat. Retragerea unui atestat se poate face în baza unei încălcări dovedite a legii, acest lucru neputând fi realizat după o simplă reclamaţie. În situaţia în care este vorba despre săvârşirea unei infracţiuni, Primăria nu este abilitată să constate acest lucru”, a declarat Corina Drăghici.

Vă mai recomandăm: 13 administratori severineni sunt cercetaţi de poliţişti. Ei sunt acuzaţi de delapidare, abuz în serviciu şi fals intelectual

Administratorul şi casiera unei asociaţii de proprietari sunt cercetaţi pentru delapidare

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite