Giulia Nădăşan: „Cercetăşia te învaţă să creşti corect”
0Tânăra iubeşte natura, dovadă fiind faptul că de mai bine de un este o cercetaşă convinsă. Pasiunea pentru explorare a ajutat-o să-şi depăşească limitele şi să se formeze ca om.
Deşi este un domeniu mai puţin cunoscut în Arad, Giulia a făcut cunoştiinţă cu cercetăşia în urmă cu un an şi jumătate. „De cercetăşie am auzit pe vremea când eram în clasa a VI-a. Am fost foarte interesată şi entuziasmată de ceea ce aceasta oferea tinerilor şi mi-am dat seama că vreau şi eu să mă implic, având în vedere că prieteni de-ai mei erau deja cercetaşi”, mărturiseşte Giulia Nădăşan. Chiar dacă a lăsat televizorul şi calculatorul pentru muncă, Giuliei nu îi pare rău mai ales că a avut sprijin şi din partea părinţilor. „Părinţii au fost încântaţi pentru că în acest mod puteam face şi activităţi extraşcolare, educative şi de formare proprie”, spune tânăra.
Un microb incurabil
Chiar dacă a intrat la cercetaşi de abia din clasa a IX-a, în perioada de explorator, într-un an şi jumătate a devenit şef de unitate la seria a V-a. Tinerii văzuţi prin ochi de cercetaşi
„Ca şi explorator, activităţile sunt mai evaluate pentru adolescenţi pentru că te implici în diferite proiecte pentru mediu, caritabile sau ajutor social. Şeful de unitate în schimb, are rol de coordonator la categoria sa de vârstă. Împreună organizăm diferite tabere cu mai multe ateliere, facem rafting, rapel, escalade sau activităţi spirituale”, povesteşte Giulia. Deşi mai are doi ani până la bacalaureat, cercetăşia şi şcoala merg mână în mână.
„Cercetăşia nu-mi afectează deloc situaţia şcolară pentru că activităţile oricum au loc fie după ore, fie în week-enduri şi îţi mai rămâne timp şi pentru tine”, spune Giulia. În vreme ce mai toţi adolescenţii şi-au pierdut interesul pentru natură şi frumos, Giulia vede prin cercetăşie ieşirea din problemele specifice vârstei.
„Consider că fiecare adolescent ar trebui să facă pentru el ceva, deoarece tehnologia afectează tot mai mult viaţa tinerilor. Eu în schimb, nu pot trăi fără asta. În momentul în care ai început să faci asta nu te poţi dezlipi foarte uşor pentru că face parte din tine”, mărturiseşte tânăra cercetaşă.
După spusele Giuliei, toţi cercetaşii încearcă să lase lumea mai bună decât au găsit-o. Dovadă o fac şi cele trei principii ale cercetăşiei: respectul faţă de tine, respectul faţă de ceilalţi şi faţă de Dumnezeu.
„După şase luni, trebuie să depui promisiunea de cercetaş care implică cele trei principii. Şi nu în ultimul rând, promisiunea că vei fi cercetaş toată viaţa”, spune Giulia Nădăşan.
Întrebări şi răspunsuri
Ce presupune cercetăşia pentru un adolescent?
În primul rând trebuie să ai ambiţie pentru a deveni cercetaş, să îţi învingi fricile, să ai voinţă, spirit de echipă şi foarte multă implicare.
Vrei să continui şi după facultate cu cercetăşia?
Bineînţeles. Vreau să fac medicina veterinară şi consider că se leagă cele două pe partea spirituală, mai ales că vrei să ajuţi mediul, animalele.
Ce-i place
„Îmi plac foarte mult animalele şi literatura. Îmi place marea, muntele şi muzica bună“.
Ce nu-i place
Nu-mi place sistemul de învăţământ pentru că este prost organizat şi nu te motivează. Nu-mi plac oamenii indiferenţi şi persoanele antisociale.
Profil
Născută. 17 iulie 1993.
Studii. Elevă în clasa a X-a.
Familie. Singură la părinţi.