Arădeanul Bogdan Nica este percuţionist de jazz la doar 14 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jazz-ul a fost şi este marea pasiune a lui Bogdan de când acesta era în şcoala generală. Tonalităţile de blues şi ragtime au fost punctele forte care i-au insuflat dragostea pentru jazz.

Iubirea pentru muzică, insuflată din primii ani de viaţă, s-a rafinat de-a lungul timpului şi l-a călăuzit pe Bogdan înspre ritmurile deloc facile ale jazz-ului. Dar aceasta nu este o surpriză pentru cei ce îl cunosc, căci cuvântul facil nu a avut niciodată mare însemnătate pentru tânărul arădean.
„De când eram mic îmi plăcea muzica, iar de jazz sunt pasionat de când am venit la Liceul Sabin Drăgoi. Această pasiune mi-a fost insuflată de către profesorul meu de percuţie Mario Florescu”, spune tânărul.

Pasiunea cere muncă

Bogdan Nica a participat în fiecare an la Olimpiada Naţională de interpretare instrumentală, la care a câştigat numeroase premii. „Din clasa a IV-a până în clasa a VII-a, am câştigat locul I la faza zonală şi locul II la faza pe ţară ”, se mândreşte tânărul arădean. Bogdănel, cum îl alintă colegii, este un copil foarte energic, talentat şi muncitor, munca fiind foarte importantă pentru îndeplinirea visului său. Tânărul a participat la numeroase spectacole pe care le-a avut la Timişoara, Gărâna sau în cluburi din Ungaria.

„Mă simt foarte bine după un spectacol, când văd că oamenii apreciază munca noastră şi le place ceea ce cântăm. În spectacole avem un program pe care mai tot timpul îl respectăm, depinde de locul în care se desfăşoară spectacolul şi, bineînţeles, de public”, mărturiseşte tânărul. Bogdan are planuri mari pe care este sigur că şi le va îndeplini dacă va munci la fel sau chiar mai mult. „Îmi doresc să termin liceul în primul rând, după care să merg la conservator şi să-mi înfiinţez o trupă, alături de care, bineînţeles, voi cânta jazz”, spune, zâmbind, tânărul.

Bogdan studiază trei- patru ore pe zi la şcoală. „După ce termin orele, merg în sala de studiu, care este special amenajată cu instrumente de percuţie, în care studiez. De multe ori, pierd noţiunea timpului şi studiez chiar mai mult de patru ore, iar când ajung acasă tot asta fac, studiez. Pentru mine studiul este un moment de relaxare”, spune Bogdan Nica.

De la jazz la fanfară


Tânărul face şi repetiţii de fanfară. „Eu sunt de religie baptistă şi cânt la biserica unde merg împreună cu părinţii mei la fanfară de aproximativ cinci ani”, mărturiseşte Bogdan.

Bogdan se va înscrie la un concurs internaţional de percuţie ce va începe pe 26 mai şi la care vor participa elevi atât din ţară, cât şi din străinătate. „Am puţine emoţii, fiind elevi din toată lumea, mă gândesc că toţi sunt foarte bine pregătiţi şi de aceea zilele astea studiez şi eu mai mult, chiar şapte ore pe zi”, mărturiseşte tânărul arădean.

Întrebări şi răspunsuri
Care sunt materiile tale preferate?
Mă interesează tot ceea ce ţine de muzică, de la istoria şi teoria muzicii până la limba română.

Care sunt planurile pe care ţi le-ai făcut pentru anul în curs?
În primul rând la sfârşitul lunii vom avea un recital cu ansamblul la Gyula. După care, pe 29 mai, urmează să mergem la Deva, iar pe 8 iulie vom deschide Festivalul de jazz de la Gărâna. Este un eveniment important pentru noi şi trebuie să ne pregătim serios pentru asta.

Ce-i place
„Muzica şi cântecul sunt viaţa mea. În rest, când mai am timp liber îmi place să mă joc pe calculator sau să-mi cumpăr instrumente de percuţie” spune tânărul percuţionist.

Ce nu-i place
„Nu îmi plac oamenii mincinoşi”, spune dintr-o suflare Bogdan Nica. Tânărul artist de jazz mai completează  că îl deranjează oamenii neserioşi şi leneşi.

Profil
Născut. 24. 03. 1996, Arad.
Studii. Elev în clasa a VII-a la Liceul de Artă „Sabin Drăgoi”, secţiunea percuţie.
Experienţă. Face percuţie de la şapte ani.
Familie. Are o soră.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite