Profilul absolventului de facultate: comerciant sau hamal, fără experienţă
0Chiar dacă piaţa muncii dă semne de redresare, şansele tinerilor de a se angaja nu sunt încă foarte mari. În cele mai multe cazuri, agenţii economici solicită în prezent la angajare experienţă din lipsă de resurse pentru specializări.
Când ies de pe băncile facultăţii, o bună parte din studenţi sunt nevoiţi pentru moment să accepte un job, care nu coincide cu profilul terminat. Chiar dacă piaţa muncii din Arad începe să se dezgheţe şi ofertele de joburi sunt tot mai multe, pentru tinerii absolvenţi situaţia nu este tocmai roz. ”Am terminat liceul anul trecut şi am fost nevoită să mă angajez vânzătoare, pentzru că altceva nu am găsit. Nu e rău, e bine că am un loc de muncă, dar peste tot mi s-a cerut experienţă”, spune Mihaela Jitescu,o tânără din Arad.
Şi reprezenatnţii agenţiilor de recrutare de forţă de muncă spun că principalul criteriu de recrutare în acest moment o reprezintă experienţa. ”Angajatorii nu mai au bani pentru specializarea ulterioară a angajatului, aşa că profită de abundenţa de oameni care îşi caiută de lucru şi cer experienţă în domeniu”, spune Marius Iovescu, specialist resurse umane.
Acesta mai explică că şi în cazul studenţilor de exemplu, este important ca aceştia să dovedească că au fost implicaţi în activităţi lucrative, fie şi în cadrul unor ONG-uri, pentru a-şi demonstra anumite aptitudini şi talente. ”Sunt puncte în plus la un interviu pentru angajare”, a spus specialistul.
Joburi de vânzător
Noul mall din Arad a scos la bătaie, în primăvara lui 2010, circa 1.250 de locuri de muncă, la cele 130 de firme din incintă. „Este vorba despre personalul necesar tuturor magazinelor, cafenelelor şi restaurantelor din incinta mall-ului, dar şi de personal auxiliar”, a explicat Adina Călinescu, country manager Atrium Center. Cele mai multe oferte au fost pentru posturile de vânzători, iar persoanele preferate de angajatorii din mall, au fost tinerii cu studii medii.