PORTRET / Christine Fawcett ajută sportivi cu bani de la Liverpool
0Lucrează pentru giganţii englezi de la FC Liverpool şi e gata oricând să dea o mână de ajutor sportivilor aflaţi la început de drum.
Christine a dotat echipele de copii şi juniori de la Clubul Sportiv Ineu cu echipament complet şi mingi de fotbal, cadou din partea celor de la Liverpool. A profitat de meciul echipei lui Rafa Benitez la Debrecen şi a dat o fugă până la Arad, pentru le face o bucurie tinerilor fotbalişti din orăşelul situat în Ţara Zarandului.
Legătura dintre Christine şi tinerii sportivi a făcut-o jucătorul arădean Dinu Maghici, care a jucat în Anglia, şi care acum este legitimat la Ineu. Christine a auzit prima dată de Arad de la Bill Bygroves, preotul bisericii din Liverpool, care fusese în România imediat după Revoluţia din 1989.
„Era întristat după ce a văzut câteva orfelinate. Venind aici, am aflat cât de greu e să fii sportiv în Arad”, spune Christine.
Când fotbalul e industrie
În Anglia, Christine lucrează într-un „aparat” enorm care face ca Liverpool să fie una dintre cele mai mari puteri ale lumii, devotată cauzelor bune de peste tot.
Christine a intrat în slujba „cormoranilor” în 1996 şi a vorbit pentru „Adevărul de Seară“ despre experienţele care pot transforma fotbalul într-o afacere de succes. Pentru că, în fotbalul mare, contează enorm şi ce se întâmplă dincolo de gazon. Anvergura echipei britanice este atât de mare, încât la meciuri sunt câteva mii de fani care stau în incinta stadionului, fără să vadă partida, însă completează atmosfera superbă.
„Sunt tot suporterii noştri, le oferim ecrane pe care să vadă jocul, mâncare, băutură, tot ce ţine de ospitalitate”, povesteşte Christine, care face parte şi dintr-un program dedicat elevilor, intitulat Red-ucate (n.r. joc de cuvinte, red în limba engleză înseamnă roşu).
Pe lângă lecţii de matematică, limba spaniolă sau informatică, micii fani au ocazia să-i vadă pe viu pe Gerrard sau Torres, iar antrenorii cluburilor le prezintă trofee şi mesaje promovate de fotbal, cum ar fi cele anti-rasism.
Modelul englez
După prima vizită la Arad, Christine a ajuns la concluzia că şi aici se poate face ceva frumos. „Aveţi oameni de afaceri, care dacă ar folosi aceeaşi logică, ar putea face şi ei ce fac englezii. E simplu, dacă faci mai mult pentru spectatori, primeşti şi bani mai mulţi”, spune Christine, adăugând că un club mare e întotdeauna dedicat comunităţii.
Întrebări şi răspunsuri
Cum aţi intrat în legătură cu CS Ineu?
Prin intermediul fotbalistului Dinu Maghici, pe care l-am cunoscut când a jucat în Anglia. Mi-a povestit mult despre viaţa din România şi despre cum decurge activitatea tinerilor sportivi români. Liverpool e un club dedicat cauzelor bune din întreaga lume, astfel că am decis să le facem o bucurie şi viitorilor jucători români.
Cum e să lucrezi cu fotbaliştii de la Liverpool?
S-au făcut paşi mari înainte. Am luat-o de la zero, la început îi învăţam cum să facă faţă presiunii enorme la către sunt expuşi, sau cum să vorbească presei.
Fotbalul lasă loc şi altor pasiuni?
Da. Sunt dedicată şi caiacului, conduc un club în Chester, „Grosvenor Rowing Club”. Dar ştiu că şi românii au excelat în acest sport, aveţi mulţi campioni.
Ce-i place
Caiacul e pasiunea ei şi îi place la fel de mult ca şi fotbalul. Christine conduce clubul de caiac din Chester, unde antrenează echipele feminine. „Sunt echipe foarte bune, în care activează 140 de membri”, spune ea.
Ce nu-i place
Christine e o persoană pozitivă şi implicată în tot ce face. Faptul că e dedicată nu-i lasă vreme să se gândească la lucrurile neplăcute ale vieţii. „Nu pot să spun că există o listă cu lucruri care să nu îmi placă. Gândesc înainte”, mărturiseşte ea.
Profil
Educaţie. Colegiu
Experienţă. Manager, organizator evenimente.
Familie. Necăsătorită.