Traian Nedelcuţă, procuror din Teleorman, condamnat la patru ani de închisoare pentru luare de mită şi trafic de influenţă
0Traian Nedelcuţă, procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Teleorman, a fost condamnat de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi trafic de influenţă.
Nedelcuţă a fost acuzat că a primit bani de la rudele unui bărbat arestat pentru tentativă de omor, promiţând să intervină în favoarea inculpatului.
În iulie 2016, procurorul Traian Nedelcuţă a fost trimis în judecată după ce, în luna mai a anului 2014, prin intermediul grefierei Mioara Damiana Costache, a acceptat să primească 10.000 euro de la rudele unei persoane cercetate într-un dosar de tentativă de omor pe care-l instrumenta. ”Pentru aceşti bani, magistratul ar fi fost de acord să obţină o situaţie juridică favorabilă rudei denunţătorilor, arestat preventiv într-un dosar al Parchetului de pe lângă Tribunalul Teleorman, prin schimbarea încadrării juridice din infracţiunea de tentativă de omor într-o infracţiune cu limite de pedeapsa mai mici - loviri sau alte violente sau vătămare corporală”, au arătat anchetatorii DNA.
Potrivit DNA, Traian Nedelcuţă a primit, prin intermediul grefierei, suma de 2.000 euro în schimbul promisiunii că va obţine de la medicul legist un certificat medico-legal care să ateste că lovitura aplicată de agresor nu a pus în pericol viaţa victimei. Pentru că nu a reuşit să convingă medicul să îi elibereze un astfel de document, procurorul a dat înapoi banii rudelor persoanei anchetate, prin intermediul grefierei. Rudele persoanei anchetate au fost cele care l-au denunţat pe procuror la Direcţia Naţională Anticorupţie.
Grefiera a recunoscut săvârşirea infracţiunilor de complicitate la luare şi dare de mită şi complicitate la trafic şi cumpărare de influenţă şi a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţie cu DNA. Traian Eduard Nedelcuţă a fost suspendat din postul de procuror, după trimiterea în judecată de către DNA.
Decizia judecătorilor de la Curtea de Apel, luată marţi, după trei amânări de pronunţare, nu este definitivă.