ƒ„Taxa pe confort” creşte impozitul la case cu aproape 60%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Impozitul a crescut pentru alexăndrenii de la case care şi-au montat centrale termice
Impozitul a crescut pentru alexăndrenii de la case care şi-au montat centrale termice

Înştiinţările privind plata impozitelor pe clădiri au provocat anul acesta un val de nemulţumire în rândul alexăndrenilor care locuiesc la case. Cei care şi-au permis ”  confortul” de a îşi monta centrale termice , în ultimii cinci ani, s-au trezit cu un impozit mai mare, pe care sunt nevoiţi să îl plătească retroactiv şi pentru care se calculează penalităţi.

Taxa pe “confort” nu este introdusă recent, dar abia acum începe să se simtă în buzunarele consumatorilor. Conform Legii 571/2003 privind Codul Fiscal, proprietarii construcţiilor de locuit care, pe parcursul unui an fiscal, montează centrale termice proprii au obligaţia legală de a depune, în termen de 30 de zile de la data semnării procesului verbal de instalare, la ghişeele Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale din Alexandria, declaraţii de impunere rectificative.

Această obligativitate revine doar acelor proprietari de case şi vile care, până la data dotării imobilului cu instalaţii de încălzire, beneficiau de celelalte trei tipuri de utilităţi, respectiv, apă curentă, canalizare şi electricitate.

Cei care locuiesc la case şi şi-au montat centrale termice în urmă cu 5 ani, dar nu au depus la vremea respectivă declaraţia cu pricina şi au făcut acest lucru abia acum în 2015, trebuie să plătească retroactiv. Imobilele care sunt dotate cumulativ cu instalaţii de apă, curent, canalizare şi încălzire sunt impozitate diferenţiat faţă de cele la care lipseşte una din aceste dotări.

Victor Drăguşin : ”Sigur că într-un număr de ani s-au strâns sume mari care pentru unii reprezintă o valoare greu de plătit”

Taxa ” pe confort” pe care legea  o prevede de câţiva ani, dar de care majoritatea alexăndrenilord e la case n-au auzit a creat rumoare în rândul locuitorilor  care s-au pomenit că au de dat către primărie impozite a căror valoarea însumează chiar şi 1800 de lei. Unii nemulţumiţi i-au scris primarului pe Facebook, reţeaua care a devenit, mai nou, modalitatea de comunicare preferată a lui Victor Drăguşin .

În cadrul unei conferinţe de presă susţinute astăzi, primarul Alexandriei a explicat de ce  li se cer bani mai mulţi alexăndrenilor de la case : “Am primit mai multe mesaje de la cetăţeni care m-au întrebat ce înseamnă “taxa pe fum”. Le-am spus şi lor şi repet şi acum faptul că nu există o astfel de taxă. Am dispus o anchetă administrativă în cadrul Serviciului financiar pentru a vedea care dintre salariaţii noştri a încasat o astfel de taxă. Dacă au făcut această greşeală voi propune sancţionarea lor pentru că au creat o stare de spirit eronată. Impozitarea locuzinţelor se face pe baza unor calcule aritmetice stipulate în codul fiscal. Nu de acum, ci din anul 2005. Sunt 2 tipuri de case, ca şi construcţie. Primul tip se referă la clădirile cu cadru din beton armat sau cu pereţii exteriori din cărămidă arsă sau din orice alt material rezultat din tratament termic sau chimic. Foarte multe case din Alexandria sunt din cărămidă arsă. Mai este şi a doua categorie şi anume a locuinţelor cu pereţi exteriori din lemn, piatră naturală, cărămidă nearsă, vălătuci sau orice alte materiale nesupuse unui tratament termic sau chimic. La fiecare tip de clădire mai sunt alte 2 interpretări date: dacă ai utilităţi şi dacă nu ai. În înţelesul Codului Fiscal a avea utilităţi înseamnă să îndeplineşti cumulative 4 asemenea utilităţi: apă, canalizare, energie electrică şi căldură. Dacă una din aceste utilităţi îţi lipseşte, oricare ar fi aceasta, se consideră că nu ai utilităţi şi intri pe o plajă de utilizare. Până în anul 2005 foarte puţine case aveau sistem centralizat de încălzire. După ce au fost aduse gazele în oraş foarte mulţi oameni care locuiesc la case şi-au montaat centrale în casă. În acel moment, conform legii, dânşii au intrat la o altă categorie de impozitare. Şi anume, clădire cu utilităţi. Astfel a crescut valoarea pe metru pătrat a impozitului. Oamenii au fost informaţi despre acest lucru prin mai multe înştiinţări, încă din anul 2007”.

”Recent colegii de la Financiar au început să-i întrebe pe cei care veneau să plătească impozitul dacă au în casă centrală termică. Cei care au răspuns pozitiv au fost rugaţi să aducă procesului verbal de instalare a centralei şi astfel le-a fost calculat impozitul pentru o nouă categorie de imobil. Sigur că într-un număr de ani s-au strâns sume mari care pentru unii reprezintă o valoare greu de plătit. Am simţit nevoia să lămuresc acest lucru pentru a îndepărta ideea că această recalculare a impozitului reprezintă o taxă de mediu, taxă pe fum sau oricare altă denumire. Aceste exclusive o taxă prevăzută de lege şi provine încă din anul 2005”, a declarat primarul Alexandriei, Victor Drăguşin.

”Confortul” duce la creşterea impozitului de la case cu aproximativ 60% 

Pentru un imobil din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă ori din alte materiale rezultate în urma unui tratament termic sau chimic, situat în municipiul Alexandria pe strada Negru Vodă (zona B), a cărui suprafaţă construită este de 100 mp şi care îndeplineşte cumulativ condiţiile privind instalaţiile de apă, canalizare, electrice şi încălzire, impozitul datorat este de 215 lei, în timp ce pentru imobilele care nu au cumulativ utilităţile menţionate impozitul datorat este de doar 128 lei.

 Mai puţini bani au de scos din buzunar alexăndrenii care locuiesc în case cu pereţi exteriori din lemn, piatră naturală, cărămidă nearsă, vălătuci sau orice alte materiale nesupuse unui tratament termic sau chimic.

 Pentru un astfel de imobil, situat pe aceeaşi stradă că şi în cazul de mai sus, a cărui suprafaţă construită este de 100 mp şi care îndeplineşte cumulativ condiţiile privind instalaţiile de apă, canalizare, electrice şi încălzire, impozitul datorat este de 58 lei, în timp ce pentru imobilele care nu au cumulativ utilităţile menţionate impozitul datorat este de 37 lei.

Alexandria



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite