UPDATE FOTO 1.000 de euro, preţul unei adopţii. Directoarea de la Protecţia Copilului Teleorman şi trei angajaţi, audiaţi de procurorii DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DNA şi mascaţii au descins joi la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman. Ancheta a vizat-o pe directoarea instituţiei Floarea Alesu, suspectată că a luat bani pentru a favoriza adopţii, în perioada 2005-2012.

Toţi angajaţii instituţiei au dat declaraţii în faţa anchetatorilor. Directoarea a respins acuzaţiile, afirmând că nu există probe care să o incrimineze. Potrivit surselor judiciare, la baza percheziţiilor a stat o sesizare depusă împotriva directorului DGASPC Teleorman, suspectat de fapte de corupţie. Floarea Alesu ar fi încasat câte 1.000 de euro pentru fiecare copil adoptat, în schimbul scurtării perioadelor de aşteptare de pe listele pentru adopţii. „Nu evaluam eu dosarele. Există un compatiment care face asta“, a spus directoarea. În perioada 2005-2012, la DGASPC Teleorman s-au înregistrat peste 150 de deschideri de adopţie. Aproximativ 50 de adopţii s-au  finalizat în şapte ani.

UPDATE 23.00 Procurorii DNA şi mascaţi au părăsit sediul DGASPC Teleorman din Alexandria şi centrul de zi din Roşiorii de Vede, joi seară, după ce au ridicat din instituţie cutii întregi cu documente şi unităţi  PC.

În  cele cinci dube ale Jandarmeriei au fost băgaţi mai mulţi angajaţi ai Direcţiei printre care se pare că s-ar fi aflat şi directoarea Floarea Alesu, suspectată de fapte de corupţie. Alături de şefa DGASPC Teleorman au fost  duşi în această noapte la DNA cu mandat pentru audieri Claudiu Balaban, Remus Boboc şi Jenica Dumitru.

UPDATE 21.00 De aproape 15 ore procurorii DNA scotocesc birourile de la DGASPC Teleorman. Angajaţii unităţii au fost ţinuţi în curte toată ziua, pentru că birourile au fost sigilate de anchetatori. Doar o parte dintre angajaţi au fost interogaţi de procurorii DNA. Abia spre seară, salariaţii au fost lăsaţi să plece, după ce au prezentat buletinul jandarmilor postaţi la poartă.

În sediul DGASPC se află în continuare procurorii DNA, directoarea Floarea Alesu şi alţi câţiva salariaţi ai instituţiei . Juristei DGASPC, Jenica Dumitru, i s-a făcut rău şi a fost solicitată Ambulanţa. ”Doamna are anxietate, trezită de dimineaţă, nemâncată”, a declarat medicul Gabi Caraveţeanu, la ieşirea din sediul DGASPC Teleorman.

DNA a descins la ora 6.00 dimineaţa la sediul Protecţiei Copilului din Alexandria şi la domiciliul directoarei Floarea Alesu din Roşiorii de Vede.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea, în perioada 2005-2012 a unor infracţiuni asimilate celor de corupţie.

UPDATE 14.15 Percheziţiile efectuate la DGASPC Teleorman continuă şi la această oră. Directorul Floarea Alesu a venit la sediul instituţiei însoţită de procurorii DNA care vor efectua o percheziţie în biroul acesteia, după ce în cursul dimineţii au percheziţionat locuinţa şi maşina directorului, precum şi centrul de zi de la Roşiorii de Vede Directorul instituţiei, suspectat că ar fi luat bani pentru a favoriza adopţii , respinge toate acuzaţiile.

” Sunt nişte sesizări făcute de foarte mult timp. Am avut  şi la ANI, m-au verificat si ANI si au constatat că totul e în regulă.” a declarat Floarea Alesu.

Directoarea a spus că, în urma pecheziţiilor efectuate la domiciliu, anchetatorii au ridicat câteva agende, un laptop şi o sumă de bani.  ” S-au ridicat câteva agende unde erau câteva file, dar după mine nimic să ne învinuiască. Au ridicat laptopul pe care îl aveam de la serviciu. Dumnelor mi-au spus că nu sunt acuzată, că sunt decât suspiciuni. De asta au şi făcut percheziţii, ca să caute probe să vadă ce şi cum”, a mai spus Floarea Alesu.

La domiciliul directorului, anchetatorii au găsit 100 de euro şi 4400 de lei .”Sunt bani pe care îi aveam pentru că îl am pe taică-miu în spital şi  vreau să mergem zilele acesta cu el la Bucureşti. 100 de euro o aveam pregătită pentru o nuntă”, a mai spus directorea.  Floarea Alesu a trebuit să justifice provenienţa banilor găsiţi în casă, în faţa anchetatorilor.

Directorul DGASPC Teleorman spune că nici măcar nu se ocupa personal de dosarele de adopţie: ”Nu le evaluam eu. Există un compatimentul care evlauează, sunt specialiştii care evaluează. La perioade pot să spun că într- adevăr mici perioare s-au redus până să existe noua lege în vigoare. Atunci s-au făcut mai multe şi la noi şi în alte judeţe pentru că am zis că e păcat până apare legea să nu se facă.”.

Anchtatorii n-au găsit nimic concret, după supusele directorului DGASPC Teleorman. Floarea Alesu crede că sesizările sunt făcute de colegi din instituţie.

În perioada 2005-2012 , la DGASPC Teleorman au fost peste 150 de deschideri de adopţie. Aproximativ 50 de adopţii s-au finalizat.

UPDATE 10.45: Mascaţii şi procurorii DNA se află la această oră la sediul DGASPC din Alexandria şi la Centrul de zi din Roşiorii de Vede. În vizorul anchetatorilor se află Floarea Alesu, directoarea DGASPC şi alţi angajaţi din conducerea Direcţiei, suspectaţi de fapte de corupţie. Potrivit unor surse judiciare, Floarea Alesu este suspectată că, în periioada 2005-2012 a luat mită pentru copiii acordaţi spre adopţie. 1000 de euro s-ar părea că ar fi fost ”dreptul” încasat de directoarea cercetată pentru fiecare copil acordat spre adopţie.

Floarea Alesu nu este la prima cercetare de acest gen. În 2012, directoarea DGASPC Teleorman a ajuns în centrul unui scandal mediatic după ce împotriva sa s-au depus reclamaţii legate de corupţie.

 „Selectează preferenţial familii dornice să adopte, şi contra unor sume de bani ordonă angajaţilor compartimentului adopţii din DGASPC să întocmească formal documentaţia aferentă procedurilor de compatibilizare. Concret, Alesu Floarea substituie o serie de proceduri implementate de către Oficiul Român pentru Adopţii (ORA) prin evitarea aplicării Legii nr. 233/2011 prin preluarea minorului în plasament de către familia interesată/atestată, demers ce trebuie realizat anterior declarării copilului ca adoptabil de către instanţa competenta”, se preciza în 2012, în reclamaţiile la adresa directoarei, preluate de presa locală 

Directoarea se află, momentan, în concediu de odihnă şi nu a fost găsită de anchetatori la sediul DGASPC. Procurorii au găsit-o în Roşiorii de Vede, acolo unde domiciliază.

Procurorii au venit la sediul DGASPC Teleorman cu un xerox şi copiază toate documentele care ar putea da indicii despre anchetă.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea, în perioada 2005-2012 a unor infracţiuni asimilate celor de corupţie.

În cursul zilei de 10 iulie 2014, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în locaţii situate în municipiile Alexandria şi Roşiori de Vede din judeţul Teleorman, între care o instituţie publică. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii, precum şi al Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

Percheziţiile vizează şi Direcţia pentru Protecţia Copilului Teleorman deoarece se suspectează 12 adopţii ilegale. Printre suspecţi se află şi şefa instituţiei Floarea Alecu. Exsită informaţii că femeia ar fi luat cîteva 1000 de euro de la fiecare familie care dorea să adopte un copil. Aceste informaţii nu au fost confirmate oficial. Suspecţii vor fi duşi la audieri la Bucureşti imediat de se vor finaliza percheziţiile.

Vom reveni cu amănunte

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite