Şomerii alexăndreni îşi caută salvarea în bucătărie
0Cursul gratuit de bucătar organizat de Asociaţia de Sprijin a Şomerilor din Alexandia este cea mai căutată calificare de către alexăndrenii fără serviciu. Cea mai recentă grupă de bucătari şcolită la ASS Alexandria a susţinut ieri examen şi de astăzi bucătarii sunt apţi să intre pe piaţa muncii.
Dintre toate cursurile gratuite oferite de filiala din Alexandria a Asociaţiei de Sprijin a Şomerilor cel mai căutat este cel de bucătar. La ultimul curs cu această specializare s-au înscris 20 de şomeri alexăndreni care au sperat să facă din bucătărie o meserie .Timp de patru luni, grupa de aspiranţi la titlul de bucătari s-a şcolit făcând atât teorie, cât şi practică. „ Cursul presupune o treime teorie şi două treimi practică în restaurante din Alexandria. Cei 20 de şomeri care au venit la noi sunt de vârste diferite de la 18 ani, la 50 de ani, oameni care nu au mai avut de-a face cu bucătăria sau au mai lucrat în domeniu”, ne-a spus Florin Drăcşan, reprezentantul ASS. Cei 20 de bucătari au susţinut ieri examenul de absolvire în faţa unei comisii formate din profesori de specialitate de la licee cu profil alimentar. Bucătarii au susţinut un test grilă cu 18 întrebări din teoria învăţată la curs şi au venit în faţa comisiei cu preparate culinare la alegere.
Bucătari de nevoie
Cezar Andrei Sima de 20 de ani recunoaşte că a făcut cursul de bucătar în lipsa altor alternative care să îi uşureze accesul pe piaţa muncii. „ Eu am absolvit în urmă cu doi ani un liceu cu profil agricol. Am fost şomer pentru că nu mi-am găsit de lucru. Am mai lucrat pe şantier, în construcţii. De ce am ales să mă fac bucătar? Pentru că sper să îmi găsesc un serviciu în domeniu şi chiar îmi place” a mărturisit Cezar Sima. În faţa comisie de examen, Cezar a venit cu ouă umplute şi a obţinut certificatul care atestă faptul că este bucătar. „ Eu vreau să mă angajez acum bucătar la un restaurant în oraş. Nu vreau să plec din ţară. Acolo, în străinătate, te alegi doar cu salariul şi în viaţă ai nevoie de ceva mai mult, nu doar de bani” a spus băiatul de 20 de ani. Unii dintre cursanţi visează să-şi deschidă afaceri pe cont propriu, odată obţinută diploma de bucătar. Ionuţ Oancea, şomer alexăndrean de 21 de ani vrea să-şi facă un fast-food „ Îmi place să gătesc am învăţat de la mama şi de la bunica . Vreau să fac o afacere din asta” , ne-a spus tânărul.
O nouă meserie la 50 de ani
Nu numai tinerii sunt atraşi de cursul de bucătar, ci şi adulţi ajunşi la vârsta a doua care nu au mai lucrat în domeniu, dar speră să obţină astfel o slujbă. Florica Trandafir de 50 de ani a lucrat zeci de ani la Fabrica de ulei. A ajuns şomeră şi a lucrat fără contract de muncă la diferite firme. Vocaţia de bucătar şi-a descoperit-o după ce a ajuns să lucreze la un restaurant din Alexandria. „ Am stat 11 luni acolo şi mi-a plăcut la bucătărie. Nu este niciodată prea târziu să te apuci de altceva. Eu sunt convinsă că am să mă angajez în domeniu. Cursul a fost foarte util”, ne-a spus femeia care a venit în faţa comisie cu o porţie de papanaşi suceveni.
O nouă grupă de pregăteşte de cursuri
Nici nu au ieşit bine cei 20 de bucătar şcoliţi la ASSD pe piaţa muncii, că deja s-a format o nouă grupă de curs. „ Avem din nou 20 de şomeri înscrişi care vor începe în septembrie cursurile. Pe lângă cursul de bucătar vom începe de luna viitoare cursurile de maniciură-pedichiură, lucrători comerciali, dulgheri, tâmplari, parchetari. Toate sunt gratuite şi se adresează şomerilor indemnizaţi sau neindemnizaţi”, ne-a mai spus Florin Drăcşan, reprezentantul ASS
De la deschiderea asociaţiei din Alexandria, într-un singur an aici s-au şcolit peste 100 de şomeri. Reprezentanţii spun că aproape jumătate dintre ei şi-au găsit locuri de muncă.
CIFRA
8,6
8,6% este rata şomajului în Teleorman în prezent, mai mică cu 3,2 % decât în luna iulie 2010.
CITAT
„Nu este niciodată prea târziu să te apuci de altceva”
Florica Trandafir, 49 de ani, absolvent curs bucătar