VIDEO Bucătăreasa de la Casa Traiana a infectat 26 de copii din Alba Iulia cu stafilococul auriu. Vezi ce sancţiuni s-au acordat
0Direcţia de Sănătate Publică şi Direcţia Sanitar-Veterinară Alba au prezentat rezultatele analizelor efectuate în cazul celor 26 de copii de la Şcoala specială din Alba Iulia internaţi cu toxiinfecţie alimentară. Vinovata principală de producerea infecţiei a fost găsită bucătăreasa firmei de catering. Cu sancţiuni s-a ales şi directorul unităţii de învăţământ.
După analiza probelor prelevate atât din bucătăria restaurantului cât şi din sala în care copiii iau masa, dar şi de la persoanele care au fost implicate în procesul de preparare a hranei şi de servire, inspectorii DSPau dat luni, verdictul final.
Potrivit reprezentanţilor DSP, bucătăreasa de la firma Nisa Group care asigura masa copiilor în regim de catering avea o rană mai veche la mână, care a favorizat contaminarea celor 26 de copii de la Şcoala specială din Alba Iulia cu stafilococul auriu. Toxina este considerată o vedetă a microbilor. Poate duce la pneumonie, otită şi chiar septicemie. Acest microb este greu de tratat, fiind indiferent la antibioticele uzuale.
Potrivit şefului DSP Alba, Horia Timiş, mâncarea pentru copiii de la Şcoala specială din Alba Iulia a fost transportată în două cratiţe. Cel mai probabil, susţin medicii, virusul s-a transmis în urma unui strănut al bucătăresei în momentul în care a pus mâncarea în vasele cu care a fost transportată la sala de servire a mesei. Afirmaţia este susţinută de faptul că virusul a fost descoperit în probele de secreţii nazale recoltate de la bucătăreasă.
„Din analizele de laborator s-a confirmat Staphylococcus aureus, care a fost prezent atât în probele tegumentare luate de la bucătăreasa firmei de catering, cât şi în secreţiile nazale ale acesteia. Toxina a fost confirmată şi în lichidul de vărsătură al copiiilor infestaţi care au luat masa la cantina Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă Alba Iulia. Am constatat că, contaminarea s-a produs în momentul servirii mesei pentru a doua serie de 55 de copii. Ca măsuri a fost suspendată activitatea de servire a mesei până la remedierea deficienţelor“, a precizat Horia Timiş, directorul DSP Alba.
În cazul celor trei copii care nu au mâncat la cantina Şcolii, infecţia ar fi apărut în urma contactului fizic cu elevii care au necesitat internare. În total, 17 dintre copiii au fost diagnosticaţi de medici cu toxiinfecţie alimentară medie, iar 9 cu toxiinfecţie alimentară uşoară. Inspectorii au descoperit că la cantina Şcolii speciale din Alba Iulia masa se servea zilnic, chiar dacă nu avea autorizaţie sanitară pentru anul şcolar în curs. Nici nu ar fi avut cum să primească din moment ce încăperea nu are, potrivit inspectorilor DSP, elementul de bază: apa potabilă.
Sancţiuni drastice
Firma Nisa Group, care asigura serviciul de catering, a fost amendată cu 15.000 de lei şi s-a dispus suspendarea activităţii de furnizare a hranei. Societatea poate să livreze alimente către şcoli şi grădiniţe de îndată ce va găsi un alt bucătar care să nu aibă probleme medicale.
Până atunci, bucătăreasa găsită vinovată a primit o amendă de 1.000 de lei şi interdicţia de a mai prepara hrană până ce medicii vor stabilii că rana este vindecată.
Cu amenzi de 1.0000 de lei s-au ales şi administratorul firmei Nisa Group şi directorul Şcolii speciale din Alba Iulia. Medicul unităţii medicale a primit avertisment scris. Directorul Colegiului Tehnic Dorin Pavel, instituţie aflată în vecinătatea Şcolii speciale, unde o parte din copiii cu nevoi speciale servesc prânzul, a fost amendat cu 1.000 de lei, în timp ce medicul unităţii şcolare a primti avertisment pe motiv că a avizat necorespunzător mâncarea copiilor.
Inspectorii DSP au mai descoperit că niciunul dintre angajaţii firmei Nisa Group care lucrau la bucătărie nu aveau cursurile de igienă obligatorii, care sunt făcute de firme private şi costă cel mult 80 de lei de persoană. Valoarea totală a amenzilor se ridică la 19.000 de lei. Deocamdată, Direcţia Sanitar Veterinară Alba, cealaltă instituţie implicată în elucidarea cauzelor care au dus la îmbolnăvirea elevilor, nu şi-a prezentat propriile concluzii.
26 de copii de la Şcoala specială din Alba Iulia au ajuns miercuri, de la masa de prânz, direct la secţia de Boli Infecţioase. Mâncarea a fost oferită în sistem catering de restaurantul pensiunii „Casa Traiana“, administrat de firma Nisa Group, care mai furnizează hrană şi la două grădiniţe din Alba Iulia.
Elevii au început să se simtă rău şi să vomite imediat după ce au consumat supă de pui, cartofi şi pulpe de pui. În ziua în care au apărut problemele de ordin medical, 116 elevi ai şcolii unde studiază copii cu deficienţe de ordin mintal, au servit masa împărţiţi în două serii a câte 55 de elevi fiecare.