Studenţi din Polonia şi Turcia la Universitatea din Alba Iulia
0Şase tineri din Turcia şi şapte din Polonia vor studia un semestru la Alba Iulia. Studenţii au sosit prin intermediul programului european Erasmus. Universitatea a obţinut 25 de locuri în program pentru studenţii români.
Universitatea „1 Decembrie 1918“ a devenit atractivă pentru studenţii care participă la programul european de burse Erasmus. 13 studenţi vor urma timp de cel puţin un semestru cursurile instituţiei de învăţământ din Alba Iulia. Majoritatea studiază în ţara lor în domeniul educaţiei, respectiv în cel al turismului.
Număr dublu faţă de 2009
Şase dintre tineri sunt din Polonia, iar şapte provin de la două universităţi din Turcia. Numărul este dublu faţă de anul universitar 2009 – 2010, când un număr de şase studenţi din ţări europene au ales Alba Iulia pentru a-şi completa cunoştinţele.
Studenţii străini au fost primiţi, ieri, de reprezentanţii instituţiei şi au făcut o primă vizită în universitate. „Am venit la Alba Iulia la recomandarea unui prieten, care a fost anul trecut şi i-a plăcut foarte mult. Mi-a zis că universitatea este foarte bună, iar locuitorii sunt primitori. În Polonia studiez turismul. Cât timp voi rămâne aici voi încerca să învăţ şi limba română“, a spus Wojciech Jozwiak (foto), de 21 de ani, student în anul II în Polonia.
Cei care doresc pot să rămână pentru tot anul universitar. „Am avut anul trecut cazul a doi studenţi cărora le-a plăcut foarte mult şi au rămas la Alba Iulia şi în al doilea semestru. La noi studiază aproximativ acelaşi lucru ca şi în ţara lor. Există materiile echivalente stabilite prin contractul de studii. În plus vor avea şi o experienţă culturală inedită“, a afirmat Carina Duban, referent la departamentul de Relaţii Internaţionale din cadrul universităţii
25 de tineri studiază în străinătate
Instituţia de învăţământ superior din Alba Iulia va trimite în acest an universitar 25 de studenţi prin intermediul programului de burse Erasmus. 20 au plecat deja la universităţi din Grecia, Polonia, Italia, Ungaria, Franţa. În semstrul al doilea vor ajunge în Grecia şi Franţa alţi cinci studenţi.
„Universitatea colaborează cu peste 40 de instituţii de învăţământ superior şi asociaţii din străinătate, cu care au fost încheiate acorduri generale de colaborare didactică, ştiinţifică, culturală şi tehnică. Aceste acorduri prevăd schimburi de cadre didactice, cercetători, studenţi, de materiale didactice. Concret despre studenţii din programul Erasmus avem un proiect care presupune învăţarea prin cunoaşterea ţării care a dat rezultate foarte bune până acum“, a spus Mircea Rîşteiu, directorul Departamentului de Relaţii Internaţionale.
Cu alte cuvinte pe lângă studiul propriu-zis, tinerii participă la diferite activităţi multiculturale şi vizitează destinaţii turistice din Alba şi din alte zone ale ţării. Erasmus este un program universitar construit pentru a permite schimbul de studenţi între ţările europene şi pentru a încuraja dezvoltarea spiritului multicultural.Este finanţat de Comisia Europeană cu o sumă de 300 de euro pe lună pentru fiecare student.