Propunere arhitect: Zonă de locuire cu iz medieval în Cetatea din Alba Iulia
0Propunerea aparţine arhitectului Ioan Străjan din Alba Iulia şi este încurajată de specialişti de primă mână de la Universitatea de Arhitectură din Bucureşti.
Arhitectul Ioan Străjan din Alba Iulia îşi motivează propunerea pe revitalizarea celor 110 hectare, suprafaţă pe care se întinde fortificaţia de tip Vauban. „S-ar putea face zonă de locuire în Cetate, cu străzi şerpuite, cu iz medieval. Ideea este susţinută de profesori de la Universitatea de Arhitectură din Bucureşti“, a motivat arhitectul Ioan Străjan. Specialistul nu a oferit şi detalii despre zona din interiorul Cetăţii care ar putea fi locuită.
Ce spune regulamentul Primăriei
Între timp, administraţia locală concesionează prin licitaţie publică spaţiile publice din incinta şanţurilor Cetăţii.
„În demersurile pentru revitalizarea santurilor fortificatiei de tip Vauban - Cetatea Alba Carolina, invită persoanele fizice şi juridice interesate de ocuparea şi utilizarea spaţiilor construite din interiorul zidurilor fortificatiei, până la data de 02.03.2012, să depună cereri de intenţie privind funcţiunile specifice obiectului de activitate pe care doresc să-l desfăşoare. Cererile se depun în scris la Registratura Primariei, Calea Motilor, numărul.5A, camera 8 “, se spune în anunţul existent pe pagina de internet oficială a Primăriei, apulum.ro
Regulamentul adoptat în vara anului trecut, spune că spaţiile din Cetate nu vor putea fi sedii de firme sau partide politice. De asemenea, aici nu pot fi amenajate depozite de orice fel, magazine cu produse second hand cabinete medicale, de avocatură sau service-uri auto. Singurii care vor putea folosi gratuit anumite zone sunt prestatorii de activităţi artistice, actori şi artişti plastici.
În regulament apar 12 zone de comerţ ambulant ce pot fi închiriate pentru organizarea unor r evenimente, dar şi tot atâtea spaţii exterioare unde se pot ţine concursuri, spectacole, expoziţii şi târguri. În şanţurile Cetăţii există în prezent 20 spaţii interiroare care pot avea destinaţie comercială. Doar jumătate dintre ele sunt închiriate.
Interesul pentru Cetatea din Alba Iulia, ridicată de austrieci în perioada 1714-1738, a crescut odată cu reabilitarea monumentelor reprezentative. Procesul de restaurare a fortificaţiei a început în urmă cu 18 ani.