Alba Iulia: Portret / Liviu Cernat - un violonist albaiulian pe tărâm londonez
0Liviu Cernat este un tânăr violist care a absolvit Liceul de Muzică şi Arte Plastice din Alba Iulia în urmă cu şase ani. Destinul şi talentul i-au purtat paşii la diferite concursuri şi olimpiade naţionale. Un astfel de eveniment avea să îi marcheze existenţa.
Liviu Cernat s-a născut în Hunedoara, însă familia lui a luat decizia de a se muta în Alba Iulia pe când mama sa a rămas fără locul de muncă din oraşul natal. Odată ajunşi la Alba Iulia, tânăra mamă s-a angajat profesoară de pian la Liceul de Muzică şi Arte Plastice.
„În casa noastră a existat dintotdeauna pian pentru că mama absolvise şcoala de muzică. Cum ea era profesoară la liceul de muzică atunci, m-a convins să merg la aceeaşi şcoală unde preda. Singura mea tangenţă cu muzica de până atunci a fost cu pianul din casa pe care mă jucam”, a povestit Liviu.
Prima alegere, prima dezamăgire
Ironia sorţii a făcut ca Liviu să nu aleagă pianul ca instrument principal de studiu. O simplă plimbare prin Hunedoara l-a făcut să se decidă asupra vioarei.
„Văzusem un cerşetor care cânta pe stradă şi mi-a plăcut foarte mult. Cu mintea unui copil i-am spus mamei că vreau să învăţ să cânt la vioară”, şi-a amintit tânărul. Zis şi făcut. Liviu Cernat şi-a îndreptat repede paşii spre liceul de muzică din Alba Iulia unde timp de trei ani a studiat vioara cu o profesoară de violă.
În clasa a III-a a participat la primul concurs care a venit cu prima dezamăgire. „Simţeam că meritam mai mult, dar din nefericire la acel concurs nu am luat niciun premiu şi împreună cu profesoara mea am decis să trec la clasa de violă”, a adăugat Liviu.
De la vioară la violă
Din clasa a IV-a a început să studieze viola şi tot atunci participările la concursuri şi olimpiade au devenit o modalitate de viaţă. Unul dintre concursurile desfăşurate la Bucureşti, din anul 2002, „Floare de colţ”, avea să îi schimbe viaţa.
„Concursul era patronat de Baroneasa Emma Nicholson. Eu deja luam ore de la un profesor din Bucureşti şi intenţionam să merg la conservator aici, dar totul avea să se schimbe”, a povestit violistul. Întâlnirea cu baroneasa s-a finalizat cu o bursă la Academia Regală din Londra.
Drumul spre Londra
Tânărul violist albaiulian a obţinut o audiţie în ianuarie 2003 care i-a deschis drumul către Academia Regală de Muzică din Londra.
„În ianuarie am dat admitere şi am fost acceptat. Din fericire am luat şi bursă. M-am întors în ţară pentru a-mi susţine examenul de bacalaureat după care mi-am făcut bagajele şi m-am mutat la Londra”, a povestit Liviu Cernat.
După trei ani tânărul instrumentist s-a întors în ţară în urma unor decizii personale, iar studiile şi le-a continuat la conservatorul din Cluj Napoca. Experienţa de pe tărâmul londonez i-a marcat existenţa.
„Am cunoscut foarte multă lume, dar a fost greu printre străini. Era captivant, dar deloc uşor. În timp am ajuns la un nivel la care eram recunoscut pentru talent, însă admit că nu a fost uşor să fiu român în Anglia. Erau prejudecăţi chiar dacă talentul meu a fost recunoscut”, a completat Liviu.
Cum arăta viaţa ta în timpul studiilor la Londra?
L.C.: „În primii doi ani nu aveam timp de distracţii. Nu cunoşteam pe nimeni. Locuiam într-un cămin cu muzicieni şi studiul era pe primul loc. În cele din urmă am mai cunoscut şi alţi studenţi români şi am început să mai ies, însă nu foarte mult. Londra este un oraş scump, iar eu trăiam dintr-o bursă. Am reuşit să mă afirm şi cu toate că eram bine cotat”.
Ce faci în România şi ce planuri ai?
L.C.: „Anul acesta termin conservatorul la Cluj şi lucrez la Centrul de Cultură Augustin Bena din Alba Iulia. Am început un proiect intitulat Între două lumi care îmbină muzica şi arta plastică. Intenţionăm să organizăm un curs de măiestrie şi tabără de creaţie cu tinerii de la liceele de muzică şi arte plastice”.
Ce-i place:
„Îmi place să fac muzică şi îmi place să mă implic în diferite proiecte care să scoată în faţă arta de orice natură, în special muzica şi pictura. Totodată pot afirma că sunt un gurmand. Îmi place mâncarea bună şi îmi place să gătesc şi o fac ori de câte ori am ocazia. Îmi place să mă joc pe calculator şi pierd ore bune făcând asta şi îmi place să călătoresc”.
Ce nu-i place:
„Nu îmi place de asemenea felul în care se face muzică în ziua de astăzi. Prea mult playback. Nu îmi plac pseudoartiştii. Înţeleg să faci playback acolo unde nu se poate, de exemplu la o emisiune televizată sau în nişte condiţii sărace din acest punct de vedere, dar să plătesc un bilet unde tot ce văd este un artist care se preface că interpretează muzică deja mi se pare josnic”.
Profil
Născut: 30 noiembrie 1984, în Hunedoara
Studii: absolvent al Liceului de Muzică şi Arte Plastice Alba Iulia, student la Conservator în Cluj Napoca
Ocupaţie: instrumentist
Familie: necăsătorit