Alba Iulia: Marcel Aramă, geologul pasionat de ceasornicărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clujean, dar născut la Oradea, Marcel Aramă a venit în Alba Iulia în anul 1983. Şi-a întemeiat o familie şi a rămas aici. „După absolvirea facultăţii, am primit repartiţie la Pianu.

Profil
Născut la: 14 august 1957, la Oradea
Studii: Facultatea de geologie şi geofizică UBB Cluj-Napoca
Familie: căsătorit, o fiică

Odată ajuns acolo, am constatat cu stupoare că nu se ştia nimic de posturile pe care împreună cu şoţia mea, şi un alt coleg, am fost repartizaţi. Aşa că am ales Ylatna, era cel mai convenabil şi mai aproape de Alba Iulia. Am renunţat la un moment dat deoarece naveta s-a dovedit a fi greoaie şi mediul poluat”, povesteşte Marcel Aramă.

Şef de carieră


Din anul 1983 până în 1989 a lucrat la cariera de bentonită (varietăţi de argile) de la Ciugud. A fost ales şef de carieră, având în subordine peste 30 de oameni. „Cunoştinţele acumulate în facultate mi-au fost de folos la elaborarea unui program de prospecţie geologică pentru toată zona. Din punct de vedere calitativ, am avut parte de unu dintre cele mai bune cariere de bentonită din ţară”, a spus Marcel Aramă. A fost chemat la Salina Ocna Mureş pentru a se ocupa de implementarea noii tehnici. Munca de birou nu i s-a potrivit şi a ales postul de mecanic şef la cariera de la Sântimbru, unde a lucra mai bine de opt ani.

A reparat mii ce ceasuri

Pasiunea pentru ceasornicărie a moştenit-o din familie. „Tatăl meu, tot inginer de profesie, a fost un autodidact şi a învăţat să repare ceasuri. Fiind mereu în preajma lui, la cinci ani, ştiam deja să demontez un ceas”, îşi aminteşte cu plăcere Marcel Aramă. În urmă cu 20 de ani şi-a luat autorizaţie şi de atunci repară ceasuri în timpul liber.

De-a lungul anilor, prin mâinile sale pricepute au trecut mii de ceasuri. Mai mult, a urmat şi şcoala de ceasornicărie de la Arad. „Ceasurile cele mai vechi pe care le.am reparat datează de pe la 1800. Majoritatea acestora sunt piese rare aflate în colecţii particulare. O piesă superbă care mi-a trecut prin mână a fost un ceas elveţian marca Tavannes, lucrat în aur, cu încrustaţii deosebetite. Nu credeam că există aşa ceva în România”, a mai spus Marcel Aramă.

Ce-i place: „Îmi place ceea ce fac, altfel nu cred că aş avea rezultate atât de bune. Sunt o fire comunicativă, prin urmare îmi plac oamenii. Îmi place enorm viaţa la oraş, nu aş putea trăi la ţară. Îmi place zâmbetul omului care mă vede, asta înseamnă că mi-am facut bine treaba, că e mulţumit de cum funcţionează ceasul reparat”.

Ce nu-i place: „Sunt o persoană optimistă şi trec mereu peste ceea ce nu-mi place”.


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite