Aparatură medicală de 500.000 de lei zace sub cheie la Spitalul desfiinţat din Ocna Mureş
0Aparatură medicală de sute de mii de lei din spitalul din Ocna Mureş, trecut pe linie moartă de Ministerul Sănătăţii, zace sub cheie de şapte luni fără a fi folosită. În tot acest timp, este „râvnită“ de managerii spitalelor din judeţ.
Spitalul din Ocna Mureş, alături de cele din Baia de Arieş, şi Zlatna au fost trecute de la 1 aprilie 2011, pe lista celor desfiinţate de Ministerul Sănătăţii. Autorităţile dădeau atunci asigurări că aparatura nu va rămâne de izbelişte, ci va ajunge în spitalele rămase.
Cel puţin în teorie, procedura este un simplistă, în sensul că tot ce s-a cumpărat cu bani primiţi de la Ministerul Sănătăţii trebuia predat în scurt timp unităţilor medicale funcţionale. Practic, şefii spitalelor s-au lovit de refuzul primarilor care, spre exemplu, mizează încă pe faptul că vor primi oferte de privatizare a unităţilor pe care le deţin.
La spitalul din Ocna Mureş stă sub lacăt aparatură de aproximativ 500.000 de lei, potrivit primarului.Pe lista transmisă Direcţiei de Sănătate Publică figurează în conservare aparate precum analizator automat cu microscop, a cărui valoare este de 240.000 de lei. Pe listă se mai află coagulometru cu valoare de inventar de 4.500 de lei, un analizator fotometric automat de 7.800 de lei, dar şi un aparat pentru anestezie, a cărui valoare de inventar este de 78.000 de lei. Ultimul este „râvnit“ atât de Spitalul din Aiud, cât şi de Spitalul de Urgenţă. Prima instituţie, cea mai apropiată ca distanţă, motivează că tratează populaţia din Ocna Mureş, după ce Spitalul de aici a fost desfiinţat.
Pe de altă parte, şi conducerea Spitalului de Urgenţă din Alba Iulia şi-ar dori să se doteze cu încă un aparat de anestezie, pe lângă cele trei pe care le deţine. „Am discutat de mai multe ori cu primarul din Ocna Mureş, dar n-am ajuns la niciun consens, nici măcar pentru aparatura cumpărată din banii Ministerului. Consider că noi, ca şi spital am fi îndreptăţiţi să primim o parte din aparatura care stă nefolosită. Noi am angajat şi cea mai mare parte a asistentelor şi infirmierelor care au fost disponibilizate de la Ocna Mureş, odată cu închiderea Spitalului de acolo“, a explicat Nicoleta Coşarcă, mangerul Spitalului de Urgenţă din Alba Iulia.
Primăria are pretenţii financiare
Primarul din Ocna Mureş are cu totul altă versiune. „O parte din aparatura din Spital a fost cumpărată cu bani de la bugetul local, iar sumele nu sunt de neglijat, sunt de ordinul sutelor de mii de lei. Nu ne permitem să le dăm gratis. Eu le-am propus să ne ajute să ne achităm facturile de aproximativ 150.000 lei la apă, gaz, curent, medicamente aferente perioadei anterioare închiderii Spitalului. Pentru noi ar fi o pârghie importantă în construirea bugetului“, a spus Augustin Drăguţ, primarul din Ocna Mureş.
Aparatură medicală performantă deţine şi Spitalul din Zlatna, mai ales pe segmentul de radiologie, în valoare de aproximativ 100.000 lei, cumpărată prin Banca Mondială. Numai că, nu poate fi mutată în alt Spital fără acordul Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitaţilor Nucleare. La Spitalul din Baia de Arieş, valoarea de inventar a aparaturii este de aproape 180.000 lei.
Potrivit şefului DSP Alba, medicul Horia Timiş, aparate precum EKG, cele pentru măsurarea tensiunii arteriale, mobilier, paturi şi tărgi medicale au ajuns în centrele de permanenţă care funcţionează în cele trei spitale, şi care sunt deservite de medici de familie.