Alba Iulia: 1 milion de euro bani europeni pentru investiţii publice şi private

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angela Beleiu, administratorul societăţii Yana Ius SRL
Angela Beleiu, administratorul societăţii Yana Ius SRL

Sunt finanţate cinci centre sociale şi un atelier de reparat motoare electrice, Suma alocată din fonduri europene celor două proiecte este de aproximativ 1 milion de euro. Numărul locurilor de muncă nou create se ridică la 67.

Două investiţii din fonduri europene, una publică şi cealaltă privată, au fost prezentate ieri de reprezentanţii Agenţiei de Dezvoltare Regională Centru din Alba Iulia, organism care intermediază alocarea banilor de la Uniunea Europeană. Investiţia publică se referă la înfiinţarea a cinci centre multifuncţionale destinate persoanelor cu nevoi speciale în oraşele Aiud, Abrud, Blaj, Cugir şi Zlatna.

Valoarea proiectului este de 3,4 milioane de lei, adică aproape 900.000 de euro. Parteneri în cadrul proiectului sunt Consiliul Judeţean Alba şi administraţiile locale din cele cinci oraşe. Numărul persoanelor cu dizabilităţi care vor beneficia de serviciile acestor centre este de peste 1.100. de asemenea, vor fi înfiinţate 58 de locuri de muncă.

Fondurile europene dezvoltă o afacere privată

Firna Yana Ius SRL Alba Iulia îşi va dezvolta semnificativ afacerile cu ajutorul banilor europeni. Derulează un proiect de investiţie cifrat la 1,17 milioane de lei, din care 625.000 de lei (150.000 de euro) sunt fonduri europene. Proiectul prevede construirea unui spaţiu de producţie destinat realizării activităţii de mecanică (bobinaj motoare) şi reparaţii obiecte de uz casnic.

De asemenea, societatea va achiziţiona echipamente informatice şi tehnologice moderne.  „Investiţia va fi gata până în 18 decembrie 2010. Trebuie să cream în final 9 locuri de muncă. Acum avem doi angajaţi şi mai trebuie să găsim încă şapte până în luna decembrie. A fost dificil să realizăm investiţia din cauza lipsei de experienţă în domeniul atragerii de fonduri europene“, a spus Angela Beleiu, administratorul firmei.

Aceasta a completat că activitatea firmei a fost afectată, dar nu semnificativ, de criza financiară. „Orice activitate industrială are nevoie de motoare electrice. Partea de bobinaj reprezintă 60 la sută din costul unui motor nou. Mulţi preferă să repare bobinajul defect decât să dea mai mulţi bani pe un motor nou“, a completat Angela Beleiu.

Agenţia de Dezvoltare Regională Centru a emnat până la 1 octombrie 2010 un număr de 130 de proiecte de finanţare din fonduri nerambursabile. Suma totală alocată prin aceste proiecte se ridică la peste 200 de milioane de euro.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite