Alba: Irina Bota vrea să restaureze Castelul Bethlen din Sânmiclăuş
0S-a născut la Orăştie în judeţul Hunedoara, a locuit câţiva ani la Cugir, după care familia sa s-a stabilit în Sebeş. Aici, Irina a urmat şcoala generală şi liceul. S-a decis târziu în privinţa facultăţii pe care avea să o urmeze, iar ideea i-a venit într-o librărie.
Data şi locul naşterii: 9 februarie 1986, Orăştie, Hunedoara
Studii: studentă la Facultatea de arhitectură şi urbanism, Cluj-Napoca
Stare civilă: necăsătorită
„Eram cu o colegă care ştiam că va da la arhitectură când am văzut o carte cu schiţe pe care am luat-o în mână şi am răsfoit-o. Acela a fost momentul când ceva m-a determinat să zic că am găsit ce îmi doream: arhitectura“, a spus studenta. Aceasta susţine că a ştiu mereu că vrea să facă o facultate care să îmbine utilul cu plăcutul, munca de birou cu cea fizică.
„Mi-am dat seama în clasa a IX că îmi place munca fizică în domeniul arhitecturii, motiv pentru care am început să mă pregătesc cu profesori de la Cluj pentru admitere“, a povestit Irina Bota. Îşi aminteşte că îi plăcea să deseneze chiar dacă talentul său nu era unul care să o facă remarcată în acest sens, o motivaţie în puls să aleagă arhitectura.
În tabere de restaurare
Din copilărie tânăra susţine că era atrasă de tot ce era vechi, de la obiecte la construcţii, ruine sau haine. „Tot ce e vechi are valoare şi o poveste deosebită în spate. Ruinele mi-au plăcut foarte mult de când eram mică şi mă pasionează în continuare mai mult decât ce e nou şi inovator“, a afirmat viitoare arhitectă. Acesta a fost şi motivul care a determinat-o în perioada studenţiei să participe la diferite tabere de restaurare.
De trei ani de zile este nelipsită de la tabăra de restaurare din Alba Iulia din spaţiile Cetăţii concesionate de Asociaţia RYMA. „Este un lucru extraordinar ce se face aici. Vin pentru că sunt aproape de casă şi fac ceea ce îmi place. Cetatea din Alba Iulia merită să fie pusă în valoare şi sunt motivată să muncesc pentru acest lucru“, a spus studenta.
Vrea să se specializeze în restaurare
Irina Bota îşi doreşte ca după terminarea facultăţii să se specializeze în domeniul restaurării şi să lucreze la monumente istorice însemnate. „Castelul Bethlen din Sânmiclăuş este un monument istoric valoros care este acum transformat într-o fermă de vaci. Mi-aş dori foarte mult să se ia măsuri şi poate chiar să am ocazia să lucrez la restaurarea lui“, a afirmat tânăra.
Până atunci Irina se mulţumeşte că are ocazia să participe la taberele de resturare care îi oferă oportunitatea de a pune în practică noţiunile teoretice. „Cursurile pe care le urmează un student la arhitectură nu sunt suficiente. E nevoie de multă practică pentru ca noţiunile teoretice să fie clare, iar tu să te simţi cât de cât pregătit. În puls faptul că particip la tabere se va considera experienţă pentru momentul în care voi începe să îmi caut un loc de muncă“, a spus studenta.
Ce calităţi trebuie să aibă un viitor arhitect?
I.B.: „Un viitor arhitect trebuie să fie creativ, comunicativ şi să aibă spiritul organizatoric bine dezvoltat. Într-o echipă unde se face spre exemplu muncă de restaurare este foarte importantă comunicarea, atenţia la detalii. Trebuie să aibă răbdare, calm şi migală“.
Ce lipseşte facultăţilor de profil?
I.B.: „Parte practică. Se pune prea mult acent pe teorie şi se neglijează practica. Consider că e nevoie de mai multe vizite pe şantiere şi excursii în acest sens. Laboratoarele din universităţi ar trebui mai dotae. Începi practica şi tu nu ştii nici cum arată lucrul despre care vorbeşti. Taberele de restaurare sunt foarte bune pentru studenţii la arhitectură pentru că au ocazia să acumuleze experienţă în timp ce iniţiatorii nu sunt nevoiţi să-şi plătească lucrătorii şi se fac lucruri în folosul tuturor“.
Ce-i place: „Îmi plac lucrurile făcute de mână, artizanat. Îmi place să cos şi să tricotez, să fac brăţări din mărgele şi diferite bijuterii. Îmi place să citesc şi să mă plimb în aer liber cu bicicleta. Sunt o ecologistă convinsă“.
Ce nu-i place: „Nu-mi plac oamenii încăpăţânaţi în sensul negativ al cuvântului, Nu-mi plac persoanele care nu comunică şi nu sunt tolerante. Nu agreez dezordinea şi mizeria“.