ALBA Faci donaţii pentru biserică, scapi cu o pedeapsă mai blândă de la judecător
0Un inculpat dintr-un dosar judecat la Tribunalul Alba s-a folosit în apărarea sa inclusiv de o scrisoare favorabilă de la preotul parohiei. Ioan Răşinariu din Sebeş este judecat pentru instigare la şantaj, într-o cauză disjunsă din dosarul „Prostituate pentru VIP-uri“, după ce a recunoscut fapta.
În această cauză au mai fost judecaţi Luca Anversa, patronul Pomponio SA, acuzat de instigare la şantaj în formă continuată, Viorel Gheorghe Toma, pentru instigare la şantaj, respectiv Virgil Alin George Dura, pentru trafic de minori în formă continuată. Cei patru inculpaţi au recunoscut săvârşirea faptelor şi au solicitat să fie judecaţi pe baza probelor administrate în faza de urmărire penală.
Anversa, Răşinariu şi Toma au fost condamnaţi de Tribunalul Alba la câte 1 an de închisoare cu suspendare, iar Dura a primit 5 ani cu executare. Dura şi Răşinariu au contestat sentinţa la Curtea de Apel Alba Iulia, unde se va judeca în 6 martie 2012.
„A făcut donaţii şi sponsorizări pentru biserică“
Ioan Răşinariu s-a folosit la Tribunal inclusiv de o scrisoare de la preotul parohiei, care susţine că are o conduită morală şi creştină ireproşabilă. „În privinţa inculpatului Răşinariu Ioan se poate reţine, din înscrisurile în circumstanţiere, că vecinii şi preotul parohiei sale îl caracterizează ca fiind o persoană de o conduită morală şi creştină ireproşabilă, a făcut donaţii şi sponsorizări pentru biserică, este o persoană paşnică şi liniştită, iar partenerii de afaceri comerciale cu societatea inculpatului îl caracterizează ca un profesionist care şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale“, se afirmă în motivarea instanţei. Bărbatul a fost trimis în judecată pentru că a apelat la gruparea recuperatorilor pentru a recupera banii pe care îi avea de primit de la un alt om de afaceri.
Ce a reţinut judecătorul în apărarea celorlalţi inculpaţi:
„Înscrisurile în circumstanţiere au relevat că inculpatul Luca Anversa este văzut de cunoscuţi şi parteneri ca o persoană onestă, atât din punct de vedere personal cât şi profesional, preocupat de bunul mers al activităţii firmei sale, care are o dezvoltare importantă în zonă din punct de vedere al forţei de muncă implicate şi al capitalului, fapta fiind comisă în legătură cu neplata unor sume de bani către firma inculpatului, inculpatul prezentând la acest moment garanţii că a conştientizat pericolul social al faptei sale, atât prin inculparea sa şi participarea la proces, cât şi prin recunoaşterea faptei şi regretul manifestat în raport de aceasta.
Inculpatul Toma Viorel Gheorghe nu are antecedente penale şi a recunoscut şi regretat fapta comisă.
În ce-l priveşte pe inculpatul Dura George Virgil Alin zis Dragonu, instanţa a avut în vedere, pe lângă recunoaşterea faptelor, şi antecedenţa penală a acestuia, faptul că în prezent execută o altă pedeapsă privativă de libertate, aspect ce denotă că pedepsele anterioare nu şi-au atins scopul prev. de art. 52 Cp.
Fapta acestuia este mult mai gravă decât a celorlalţi trei coinculpaţi din prezentul dosar disjuns, trafic de minori în formă continuată (patru acte materiale) şi, în plus, pe parcursul derulării prezentului proces a fost condamnat definitiv prin sentinţa penală nr. 102/15.02.2011 la o pedeapsă de 5 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie, aspect care agravează situaţia juridică a acestuia şi a determinat aplicarea unei pedepse cu executare în regim de detenţie.
Însă, opţiunea inculpatului pentru aplicarea procedurii simplificate prev. de art. 320/1 Cpp a determinat reducerea cu 1/3 a limitelor de pedeapsă, instanţa apreciind că recunoaşterea inculpatului care a condus la aflarea cu celeritate a adevărului în cauză este o circumstanţă în favoarea aplicării unei pedepse orientate spre minimul special, urmare a reducerii menţionate mai sus“.
Virgil Alin George Dura recruta minore de la licee din Alba Iulia, pe care le droga şi le obliga să întreţină relaţii sexuale cu prietenii săi.