Dosarul fraudei de la CEC Zlatna. Banca insistă să nu plătească un prejudiciu de peste două milioane de lei, iar 129 de clienţi ar putea rămâne fără bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fosta angajată a provocat un prejuduciu uriaş la agenţia CEC Bank din Zlatna
Fosta angajată a provocat un prejuduciu uriaş la agenţia CEC Bank din Zlatna

CEC Bank îşi menţine cu tărie decizia de a nu plăti sumele de 2.093.000 de lei şi 37.762 de euro, bani de care ar urma să beneficieze 129 de clienţi. Controversa va fi decisă de magistratul de la Tribunalul Alba care judecă dosarul în care o fostă angajată a agenţiei CEC Bank din oraşul Zlatna este acuzată de delapidare cu consecinţe deosebit de grave.

Tribunalul Alba a judecat în 6 noiembrie, ultimul termen al procesului în care o fostă angajată a agenţiei CEC Bank din Zlatna, Elena Meteşan, este acuzată de producerea unui prejudiciu în valoare de 6.321.886,78 de lei şi 273.744 de euro. Au fost afectaţi aproape 300 de clienţi ai băncii care au rămas parţial sau total fără economiile din conturi. În perioada următoare se va pronunţa o primă decizie în acest dosar, care nu va fi definitivă.

Banca este parte civilă în dosar şi ar urma să acorde despăgubiri a căror valoare finală depinde de soluţia instanţei de judecată. La acest ultim termen au avut loc dezbateri aprinse între reprezentanţii CEC Bank şi avocatul inculpatei, în legătură cu prejudiciul reţinut în dosar. Banca nu recunoaşte 2.093.000 de lei şi 37.762 de euro din prejudiciul total calculat prin actele din faza de urmărire penală. Interesant este că la acest ultim termen, procurorul de şedinţă, reprezentant al Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, a părut să nu mai susţină prejudiciul calculat prin rechizitoriu, solicitând confiscarea de la inculpata Elena Meteşan a sumelor pe care CEC Bank susţine că nu sunt acoperite cu documente pentru a fi achitate clienţilor. 

Până în prezent, banca a plătit clienţilor suma de 4.227.940 de lei şi 235.981 de euro. Au rămas nedespăgubite un număr de 129 de persoane, care, în lipsa unei decizii în justiţie care să acopere şi sumele pe care le-au pierdut, ar putea să rămână definitiv fără bani. Singura soluţie le-ar mai rămâne să deschidă precese civile împotriva băncii, în situaţia în care nu vor putea recupera nimic de la inculpata judecată în dosar. ”Din punctul nostru de vedere prejudiciul este cel reţinut în rechizitoriu. Doar aşa va exista garanţia că toţi oamenii îşi vor recupera banii. Astfel, vor rămâne oameni fără bani. Dacă se confiscă suma, nu avem de unde să plătim. Rămân nişte persoane care nu vor putea fi despăgubite”, a spus avocatul inculpatei. Reprezentanţii băncii au precizat că la momentul efectuării actelor de urmărire penală nu era finalizat controlul intern al băncii şi nu a putut fi calculat un prejudiciu cert. ”La momentul respectiv am precizat că este vorba despre un prejudiciu estimativ. Suplimentarea prejudiciului nu este dovedită. Nu putem vorbi de un prejudiciu eventual ci de unul rezultat din evidenţa băncii”, a spus reprezentantul CEC Bank. 

Avocatul inculpatei a comparat evoluţia sumei contestate de bancă, de la 600.000 de lei în faza acordului de recunoaştere, în urmă cu 1 an de zile, şi până la 2.000.000 de lei în prezent. ”Cert este ce au stabilit organele de urmărire penală”, a mai afirmat avocatul. Reprezentanţii băncii au replicat susţinând că la momentul acordului de recunoaştere nu era finalizată activitatea de verificare a activităţii de la agenţia CEC Bak Zlatna, astfel încât nu a putut fi susţinută o sumă certă. În final, s-a solicitat instanţei ca, în situaţia în care va reţine prejudiciul invocat de către bancă să nu mai dispună şi confiscarea de la inculpată a diferenţei de 2.093.000 de lei şi 37.762 de euro. Cauza a rămas în pronunţare, urmând ca instanţa să pronunţe o primă decizie în perioada următoare.

Potrivit rechizitoriului, inculpata Meteşan Elena, în calitate de funcţionar public-angajat în cadrul CEC Bank – Agenţia Zlatna în funcţia de ofiţer de cont, în perioada noiembrie 2005-august 2016, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, şi-a însuşit mai multe sume de bani, constând atât în depuneri efectuate de clienţii băncii, cât şi în sume de bani remise de aceştia în vederea depunerii, fiind afectaţi un număr de 297 clienţi. Într-un dosar separat este cercetată penal pentru infracţiuni similare Viorica Popa, sora inculpatei Elena Meteşan.

Citiţi şi:

Dosarul ”Batthyaneum”: Ministerul Culturii contestă modul cum a fost tradus testamentul de expertul Arhiepiscopiei Romano-Catolice

Studenţii-hackeri de la Cugir. Au „spart“ calulatoarele unui liceu şi au furat adrese de mail şi parole de Facebook ale unor eleve

Un meşteşugar român face biciclete din lemn şi le vinde cu 1.000 de euro în străinătate 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite