Reţete de Crăciun de la 1910  pentru pâine, turtă, colăcei umpluţi şi prăjitură cu stafide

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dulciurile de Crăciun erau la mare cinste şi în urmă cu 100 de ani.  O serie de reţete pentru astfel de preparate găsim în revista „Moda ilustrată“, la rubrica Gospodina.

O reţetă pentru  „pâinea de Crăciun“ a fost publicată la rubrica Gospodina, în revista „Moda ilustrată“ din 15 decembrie 1910, disponibilă pe Biblioteca digitală a Bucureştilor.:

„Se face plămădeala cu apă caldă din 250 dramuri(n.r 1 dram- 3.38 g.) de drojdii sau cu ½ kgr. drojdii de casă şi un kgr. de făină şi se lasă să dospească. După ce se va dospi, se frământă cu ea aluatul făcut cu 2 kgr. de făină adăugându-se un litru apă caldă, un pahar de vin de madeira, 2 – 3 linguri de apă de flori, ½ kgr. zahăr şi sarea necesară. Se frământă aluatul două ore punând ½ litru unt câte puţin şi în cele din urmă o mână de anason, o mână de fistic, două mâini de stafide şi o mână rasă de chitră(un fel de lămâie mai mare). Se presară apoi aluatul cu răsătură de coaje de lămâie şi se lasă să se coacă într’o formă unsă cu unt“.

În aceeaşi ediţie a publicaţiei amintite este prezentată şi o reţetă pentru „turta de Crăciun“:

„Se face aluat de făină bună cu apă căldicică şi cu sarea necesară, se frământă, se lasă să stea 15 minute, apoi se întinde ca să se facă o pătură cât se poate de subţire. Fiind mult aluat, se fac mai multe pături, câte două pături de fiecare kgr. de făină. După ce întindem foile se lasă să mai stea până se vor zbici, apoi se împart cu pintenul în orice mărime se va voi. Oricine ar dori a servi această turtă, face un sirop dintr’un kgr. de zahăr cu puţină apă de flori şi cu vanilie sau numai cu una din ele, şi după ce se aşează siropul se ung turtele cu el, se pun două căte două şi se presară dinăuntru cu ½ kgr. zahăr cernut. Se mai poate servi cu miere în loc de sirop şi cu migdale cu nuci pisate între foi. Locul unde se gătesc turtele trebuie să fie bine încălzit“.

În publicaţia amintită găsim şi o reţetă pentru „colăcei umpluţi“: „Se face plămădeala din 10 dramuri drojdie şi după ce se va dospi se ia trei litre făină, 50 dramuri de unt, 5 gălbenuşuri, un ou întreg, o lingură de rom, sare., lapte cald cât se cere. Aluatul se frământă cu pumnii şi se pune apoi în formă la cuptor“.

Gazetarii revistei prezintă cititorilor şi o reţetă pentru „prăjitura cu stafide“:

Faceţi o frământătură din o litră(n.r 1 litră-318 g) făină, o litră unt, patru gălbenuşuri de ou şi două ceşti de lapte. Îndoiţi-i marginile; după ce aţi întins-o, presăraţi-i 10 dramuri stafide mari şi tot atâtea puneţi şi migdale tăiate mărunt, adăogaţi cam o litră de smântână, 2 ouă, 2 gălbenuşuri, zahăr, mestecaţi şi turnaţi peste stafide. Coaceţi prăjitura o oră“.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite