Peste 200 de angajaţi din construcţii din Alba îşi cresc şansele de menţinere a locurilor de muncă cu bani de la UE
0Angajaţii participă la cursuri de calificare profesională în ocupaţii solicitate pe piaţa muncii. Certificatele obţinute în urma absolvirii sunt recunoscute şi în străinătate.
Peste 200 de angajaţi din judeţul Alba care lucrează la firme din domeniul construcţiilor primesc gratuit servicii de informare, consiliere, orientare profesională, printr-un proiect finanţat prin programul POSDRU. Demersul este pus în practică de de SC Tobimar Construct SRL Alba Iulia, în parteneriat cu Asociaţia Centrul de Resurse pentru Servicii Sociale-CERESS Alba.
Beneficiarii proiectului sunt salariaţi din construcţii, inclusiv intreprinderi individuale şi membri ai intreprinderilor familiale, dar şi persoane fizice autorizate pentru activităţi în sectorul construcţii, din judeţul Alba.
Patru cursuri de calificare
Cel puţin jumătate din numărul total al beneficiarilor vor fi selectaţi de specialiştii proiectului pentru programele de calificare profesională în ocupaţii solicitate pe piaţa muncii.
În luna martie au demarat două programe de calificare de nivel III în ocupaţiile de „Tehnician în construcţii şi lucrări publice“ ( pentru 27 de salariaţi), respectiv „Inspector resurse umane“ (pentru 28 de salariaţi). Orele de teorie şi practică se desfăşoară la Alba Iulia.
Tot prin proiect vor fi organizate alte două cursuri de calificare în ocupaţiile de „Izolator“(curs de nivel II) şi „Pavator “(curs de nivel I), pentru alţi 56 de de angajaţi. Absolvenţii acestor programe vor primi certificate recunoscute pe piaţa muncii din ţară, iar printr-o procedură simplă şi în Uniunea Europeană.
Avantajele calificării complete
Soluţia găsită de specialiştii proiectului este furnizarea serviciilor de informare, consiliere, orientare şi calificare profesională de nivel I, II şi III, în funcţie de potenţialul individual, nivelul de educaţie şi formare, dar şi în acord cu cerinţele angajatorilor. Practic, este încurajată atât formarea persoanelor cu un nivel scăzut de educaţie şi calificare, cât şi evoluţia în carieră a salariaţilor care urmează cursurile de nivel III, în urma cărora vor obţine un statut profesional superior. Potrivit legii, angajatorii au obligaţia de a asigura participarea la programe de formare profesională pentru toţi angajaţii cel puţin o dată la doi ani, dacă au cel puţin 21 de salariaţi, şi cel puţin o dată la trei ani, dacă au sub 21 de angajaţi. Un studiu realizat de Institutul Naţional de Statistică, înainte de demararea proiectului, arată că doar 11 la sută dintre intreprinderi au organizat programe de formare profesională pentru angajaţi. Nu de puţine ori, angajatorii preferă să susţină formarea muncitorilor cu înaltă calificare sau a tinerilor, în detrimentul celor cu nivel scăzut de calificare sau în vârstă.
Pentru a exista o legătură cât mai funcţională între beneficiari şi specialiştii proiectului, a fost înfiinţat un Centru pentru corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii, cu rol important în dezvoltarea economiei bazată pe cunoaştere. Aici sunt furnizate servicii integrate de informare profesională, consiliere şi orientare profesională, evaluare vocaţională.
Prin proiectul „Formare profesională pentru dezvoltare “, ce se va derula până în august 2013, sunt promovate avantajele calificării complete atât în rândul angajaţilor, cât şi al angajatorilor. Este co- finanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane –POS DRU 2007 – 2013 „Investeşte în oameni!”, Domeniul major de intervenţie 2.3 „Acces şi participare la Formare Profesională Continuă“.(Articol scris de NICU NEAG)