Peste 100 de 0i ucise de lupi în două comune din Alba. Animalele sălbatice atacă în haită şi provoacă pagube mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pagubele înregistrate de proprietarii oilor sunt însemnate. Foto Arhivă
Pagubele înregistrate de proprietarii oilor sunt însemnate. Foto Arhivă

Lupii fac ravagii printre turmele de oi din Alba. În ultima perioadă, lupii au ucis peste 100 de oi în zonele Meteş şi Săsciori. Primarii şi cetăţenii acestora localităţi au sesizat prefectul de Alba şi au cerut sprijin. Reprezentanţii prefecturii susţin că se vor efectua vânători în aceste zone, pentru combaterea prădătorilor, iar păgubiţii pot solicita despăgubiri.

Alte sesizări privind distrugeri ale terenurilor au fost reclamate şi după ce mistreţi au intrat pe proprietăţile localnicilor. Un număr mare de cetăţeni, cât şi o parte din primari din judeţul Alba l-au sesizat recent pe prefectul Gheorghe Feneşer, cu privire la pagubele pe care le provoacă animalele sălbatice, în special porcii mistreţi. Aceştia distrug culturi întregi de porumb, proprietarii văzându-se văduviţi de roadele muncii lor, după un an întreg, transmit reprezentanţii Prefecturii Alba.

De asemenea, haite de lupi au omorât peste 100 de oi, pe raza comunelor Meteş şi Săsciori. Ca urmare, prefectul Gheorghe Feneşer a precizat că în perioada imediat următoare se vor efectua vânători organizate şi a informat care este procedura de urmat în asemenea situaţii. Până în prezent au fost şi două sesizări de la primarii localităţilor Meteş şi Săsciori referitoare la haite de lupi care au omorât peste 100 de oi, ciobanii fiind în imposibilitatea de a-şi apăra animalele.

Ca urmare a sesizărilor edililor locali şi ai cetăţenilor revoltaţi, prefectul Gheorghe Feneşer i-a informat care este procedura de urmat în asemenea situaţii. Astfel, se constituie o comisie, formată din reprezentanţi ai aparatului de specialitate al primarului localităţii pe raza căreia s-a sesizat paguba, ai structurii teritoriale de specialitate a Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile şi a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, care să constate pagubele, să le evalueze şi să stabilească răspunderea civilă.

La constatarea pagubelor pot participa reprezentanţi ai gestionarului faunei de interes cinegetic din cuprinsul fondului cinegetic şi ai structurii de administrare a ariei protejate neincluse în fonduri cinegetice sau în care vânătoarea nu este admisă, după cum paguba a fost produsă în fondul cinegetic sau în aria protejată. Cu privire la pagubele produse turmelor de oi, prefectul Gheorghe Feneşer a luat legătura cu gestionarii fondurilor de vânătoare.

„ În perioada imediat următoare se vor efectua vânători organizate în zonele în care au fost semnalate probleme, în vederea combaterii şi alungării prădătorilor. La nivelul judeţului nostru, datorită creşterii alarmante a numărului de lupi, pentru anul 2014 a fost aprobată de către Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice recoltarea prin vânătoare a unui număr de 32 lupi. Adresez cetăţenilor interesaţi un apel, de a semnala de îndată orice eveniment de acest gen, pentru a putea fi întreprinse măsurile de rigoare”, a precizat prefectul Gheorghe Feneşer.

Şase milioane de lei pentru deszăpezirea drumurilor judeţene din Alba. Lista şoselelor închise la iarnă

Decizie definitivă în justiţie şi pentru lotul 1 al autostrăzii Sebeş - Turda. Finanţarea europeană, în pericol

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite