Evenimente spectaculoase de Ziua Naţională la Alba Iulia. 6.000 de porţii de mâncare pregătite pentru participanţi
0
Manifestările de 1 Decembrie de la Alba Iulia cuprind o serie de evenimente deosebit de atractive pentru participanţi. Cei peste 20.000 de oameni aşteptaţi în Cetatea Alba Carolina vor avea de unde să aleagă în cele două zile de distracţie şi de momente solemne.
Peste 300 de copii şi profesori din regiunile istorice ale ţării, dar şi din diaspora participă, duminică, la Festivalul Naţional „Ambasadorii Unirii”. Parada portului popular, primirea oficială a delegaţiilor din ţară şi un spectacol folcloric de dansuri şi cântece populare, toate aceste evenimente sunt reunite într-o manifestare menită să marcheze împlinirea a 96 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie. Evenimentul este organizat de Palatul Copiilor Alba Iulia, pentru pentru copiii din ţară şi din diaspora românească. Vor fi prezenţi, cu această ocazie, la Alba Iulia, peste 300 de copii şi cadre didactice din regiunile istorice ale ţării, cu mesaje de unire şi frăţietate, potrivit organizatorilor. Parada portului popular are loc în 30 noiembrie, între orele 10.00 – 11.00, pe traseul Bulevardul Transilvaniei – Parcul Unirii – Piaţa Cetăţii – Sala Unirii.
Cadouri personalizate cu Ziua Naţională
Cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Cetatea Marii Uniri sunt pregătite pentru a fi împărţite steguleţe de maşină, cocarde, pahare personalizate, insigne şi alte elemente de promovare, purtând simbolul ”Festival de România”. Ce care doresc să poarte ”pe pielea lor” însemnele evenimentului, o pot face printr-un face painting tricolor. Oficialităţi sau simpli turişti vor putea păstra frânturi din cea mai frumoasă sărbătoare a românilor, trăită în Cealaltă Capitală. Pe lângă accesoriile pline de culoare, Strada Muzeului va fi locul în care amintirile vor prinde contur de 1 Decembrie. Organizatorii vor amplasa în vecinătatea Sălii Unirii, începând de duminică, 30 noiembrie, un panou decorat cu o fotografie în mărime naturală şi decupată, care va transpune turiştii într-un personaj participant la Marea Unire din 1918.
Cetatea Alba Carolina se pregăteşte să sărbătorească 300 de ani
De asemenea, Primăria Alba Iulia va semnala tuturor celor prezenţi în oraşul Marii Uniri faptul că Cetatea Alba Carolina va sărbători în 2015 un tricentenar, 300 de ani de când s-a început construcţia acesteia. Afişaj stradal, ziduri din Cetate decorate, fluturaşi, dar şi un panou care anunţa prezenţa în Cetate, anul viitor, a unei structuri de artă urbană ce va marca împlinirea a 300 de ani de Alba Carolina. Pe 30 noiembrie, începând cu ora 21:00, înainte de concertul Iris, Cercetaşii României vor contura din lampioane tricolore numărul anilor care au trecut de la prima piatră de temelie până la momentul la care Cetatea Alba Carolina şi-a recâştigat strălucirea: 300. ”În anul 2015, se împlinesc trei secole de când la Alba Iulia se punea piatra de temelie a Cetăţii Alba Carolina, cea mai mare construcţie militară în stil Vauban din sud-estul Europei. La 4 noiembrie 1715, o fastuoasa solemnitate marca începutul lucrărilor la fortificaţia bastionară, care astăzi reprezintă un brand al oraşului Marii Uniri. Îi aşteptăm pe toţi cei care ne vizitează azi, în 2015, un an dedicat în întregime aniversării cetăţii, plin de evenimente, să redescoperiţi Cetatea Alba Carolina la momentul 300, complet restaurată, mai frumoasă ca oricând”, afirmă Mircea Hava, primarul
Municipiului.
6.000 de porţii cu mâncare pentru participanţi
Nici în acest an Serbările Unirii, organizate la Alba Iulia, nu vor fi lipsite de tradiţionala masă populară iar asta li se datorează, în parte, sponsorilor care au pus la dispoziţie alimentele şi s-au oferit să prepare mâncarea. Reprezentanţii Primăriei Alba Iulia au precizat că vor fi pregătite 6.000 de porţii de friptură cu cârnaţ, pâine şi murături, şi câte un pahar de vin care vor fi oferite gratuit participanţilor la sărbătoarea din oraşul Marii Uniri. Acestea vor fi distribuite duminică, începând cu ora 14.00, în 6 puncte amplasate pe latura de Vest a Cetăţii. Chiar dacă nu este vorba despre un meniu de post, cu siguranţă, va fi apreciat de mulţi dintre cei prezenţi la evenimentele organizate de Ziua Naţională a României.
Festivalul cercetaşilor din toată ţara
Aşa cum ne-au obişnuit, cercetaşii din Centrul Local „Axente Sever” din Alba Iulia vor organiza şi în acest an Festivalul Naţional „Unitate şi Prietenie”, aflat acum la cea de-a XVII-a ediţie. Evenimentul se va desfăşura în perioada 28 noiembrie – 1 Decembrie, iar participanţii vor fi cercetaşi din toată ţara, care vin la Alba Iulia pentru a sărbători împreună Ziua Naţională a României. În ultimii ani, numărul cercetaşilor prezenţi la festival a crescut tot mai mult, iar la această ediţie se numără aproximativ 500 de persoane care vor avea ocazia să participe la un program mai diversificat, desfăşurat într-un cadru non-formal, cu activităţi specifice temei festivalului, „Călătorie în timp”.
În cadrul acestei teme, cercetaşii vor putea alege dintr-un număr de 20 de ateliere precum: Origami, Dans tradiţional românesc, Ceramică, Prim ajutor, Diversitate şi incluziune, vor învăţa tehnici de căţărare alpină, cum să se descurce în situaţii limită, cum să-şi pună în valoare activităţile cercetăşeşti folosindu-se de mass-media şi, de asemenea, vor participa la ateliere creative şi de animaţie.
”Naţionala de rock”, în concert la Alba Iulia
Sâmbătă, 29 noiembrie, de la ora 19.00, se deschide în Piaţa Cetăţii, Parcul Sărbătorilor de Iarnă, cu brad, Căsuţa lui Moş Crăciun şi standuri de la care se pot cumpăra produse alimentare de sezon, băuturi şi produse de artizanat. Vor fi aprinse oficial luminile de sărbătoare ce vor îmbrăca oraşul şi Cetatea până după Anul Nou. Tot sâmbătă seara, după ora 19.15, veţi putea vedea live un concert de colinde Jazzapella în Piaţa Cetăţii. Deschiderea oficială a manifestărilor de 1 Decembrie va fi marcată de oficialităţi prin arborarea Drapelului Naţional al României, în Piaţa Tricolorului, pe esplanada Catedralei Încoronării, duminică, de la ora 12.15.
De la ora 16.00, se dă startul seriei de concerte şi spectacole, pe Latura de Vest a Cetăţii Alba Iulia. Încep Ansamblurile folcorice şi continuă, de la ora 17.30, cu durată de circa 30 de minute fiecare, trupele The Puzzles, Ricardo Caria & D-Cent Band, Poarta 3, Day One, Zadar, iar, de la ora 20.15, Iris. ”Naţionala de rock a României va susţine pe 30 noiembrie un concert în orasul în care în 1918 s-a născut România. Iris va evolua pe scena amplasată în Cetatea Alba Carolina începand cu orele 20.15. Pe parcursul acestui concert, fanii legendarei trupe trebuie să ştie că se vor înregistra imagini ce vor face parte din videoclipul Imnului Oficial al Echipei naţionale de fotbal şi al suporterilor. În acest scop se vor amplasa lângă scenă mai multe bannere şi se vor împărţi celor prezenţi peste 1000 de steaguri tricolore pentru coregrafie”, au transmis reprezentanţii trupei IRIS.
Flaviu Cernescu, Dragonul de Transilvania, revine şi el la Alba Iulia, pentru a marca acest moment special, printr-o demonstraţie de echilibru nemaivazută: el va traversa pe o coarda suspendată întreaga latura de vest a cetăţii, ca o paralelă, un arc simbolic peste timp, între momentul în care se năştea Cetatea şi ceea ce avem acum.
Preşedintele ales al românilor, Klaus Iohannis, sărbătoreşte Ziua Naţională la Alba Iulia
Restricţii de circulaţie la Alba Iulia pentru manifestările de Ziua Naţională a României
Programul solemn al Zilei Naţionale a României:
30 noiembrie
12:15 – Arborarea Drapelului Naţional al României – Piaţa Tricolorului/esplanada Catedralei Încoronării
1 decembrie
09:30 – Depuneri coroane la statuia lui I.I.C. Brătianu – Piaţa I.I.C. Brătianu
09:45 – Depuneri coroane la statuia lui Iuliu Maniu – Piaţa Iuliu Maniu
10:15 – Depuneri coroane la statuile Reginei Maria şi a Regelui Ferdinand – Catedrala Încoronării
10:30 – Depuneri coroane la statuia lui Mihai Viteazul – statuia lui Mihai Viteazul
11:00 – Primirea soliilor din cetăţile de scaun – Terasa Sălii Unirii
12:00 – Te Deum – Catedrala Încoronării
12:30 – Paradă militară – Bd. 1 Decembrie 1918
PROGRAM FESTIVAL de ROMÂNIA 2014:
29 noiembrie
11:00 – Turul ghidat al Cetăţii Alba Carolina – tur gratuit – punct de întâlnire: Hotel Cetate
13:00 – Turul ghidat al Cetăţii Alba Carolina – tur gratuit – punct de întâlnire: Hotel Cetate
15:00 – Turul ghidat al Cetăţii Alba Carolina – tur gratuit – punct de întâlnire: Hotel Cetate
19:00 – Deschiderea Parcului Sărbătorilor de Iarnă – Piaţa Cetăţii
19:15 – Concert colinde Jazzapella – Piaţa Cetăţii
30 noiembrie
11:00 – Vernisajul Salonului Internaţional de Machete Statice – Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia
11:00 – Turul ghidat al Cetăţii Alba Carolina – tur gratuit – punct de întâlnire: Hotel Cetate
12:15 – Arborarea Drapelului Naţional al României – Piaţa Tricolorului/esplanada Catedralei Încoronării
13:00 – Turul ghidat al Cetăţii Alba Carolina – tur gratuit – punct de întâlnire: Hotel Cetate
14:00 – Vernisaj Salonul Naţional de Artă – Galeriile de Artă
15:00 – Turul ghidat al Cetăţii Alba Carolina – tur gratuit – punct de întâlnire: Hotel Cetate
16:00 – Cânt şi suflet românesc – spectacol de muzică populară cu: Ansamblul Folcloric al Judeţului Alba condus de Alexandru Pal, solişti: Nicolae Tuhuţ, Floricica Moga, Dorina Nariţa, Roxana Reche, Maria Filomon, Călin Haşa şi Ansamblul Folcloric „Floare de colţ” din Galda de Jos – Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina
17:30 – Concert The Puzzles – Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina
18:00 – Concert Ricardo Caria & D-Cent Band – Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina
18:30 – Concert Poarta 3 – Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina
19:00 – Concert Day One – Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina
19:30 – Concert Zadar – Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina
20:00 – Concert „Muzica popoarelor Europei. Diplomaţie pe note” – Filarmonica de Stat a Republicii Moldova – Casa de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia
20:00 – Alba Carolina 300 – Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina
20:15 – Concert Iris şi lansarea imnului suporterilor Echipei Naţionale de Fotbal – Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina
21:00 – Târgul Centrelor locale ale Cercetaşilor României – Sala de sport a Colegiului Tehnic „Apulum”
1 decembrie
10:30 – Sosirea Ştafetei „Stele pentru veterani” Sala Unirii
11:00 – Primirea soliilor din cetăţile de scaun – Terasa Sălii Unirii
12:30 – Paradă militară – Bd. 1 Decembrie 1918
13:00 – Turul ghidat al Cetăţii Alba Carolina – tur gratuit – punct de întâlnire: Hotel Cetate
14:00 – Cânt şi suflet românesc – spectacol de muzică populară cu: Traian Jurchelea şi Ansamblul „Cununiţa” al Universităţii de Vest Vasile Goldiş Arad, Gheorghe Roşoga şi Ansamblul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea, Aneta Stan, Maria Şălaru şi Ansamblul „Arcanul” al Universităţii Ştefan cel Mare din Suceava, Leontina Fărcaş şi Muguri de Tezaur, Mirela Mănescu, Ansamblul Folcloric al Judeţului Alba condus de Alexandru Pal, Nicolae Furdui Iancu şi Tudor Furdui Iancu – Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina
15:00 – Uniţi sub tricolor – defilare cu steaguri tricolore de mari dimensiuni – Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina
15:00 – Turul ghidat al Cetăţii Alba Carolina – tur gratuit – punct de întâlnire: Hotel Cetate
18:00 – Pe-al nostru steag e scris „Unire” – scris uman şi lansare lampioane – Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina
18:30 – Concert Alin Ignat – Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina
19:00 – Concert Delia – Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina
20:00 – Spectacol lasere – Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina
20:15 – Concert Andra – Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina
21:15 – Emotion Romania – focuri de artificii tricolore – Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina