Dosarul DNA cu 28 de inculpaţi, oameni de afaceri şi foşti angajaţi ai BCR Alba, a trecut de camera preliminară şi poate fi judecat
0Curtea de Apel Alba Iulia a respins joi, 9 octombrie 2014, contestaţiile depuse în cameră preliminară de 13 inculpaţi în dosarul de corupţie în care zece foşti angajaţi ai BCR Sucursala Alba sunt acuzaţi de abuz în serviciu în formă continuată şi spălare de bani. Prin decizie definitivă, la Tribunalul Alba poate să înceapă judecarea pe fond a cauzei.
Respinge ca nefondate contestaţiile exercitate de inculpaţii contestatori Ispas Cornelia, Bontaş Ioana Cozmina, Pop Crinela Cătălina, Iancu Maria Simona, Soare Radu, Soare Angela Delia, Conţan Cosmin Mihai, Hadarugă Cosmin, Hadarugă Marcela, Vlas Vasile, Iancu Gelu, Buda Mihai Dan şi Naghiu George Sebastian împotriva încheierii din data de 9.09.2014, pronunţată de judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Alba – Secţia penală în dosarul (…) Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică azi, 09.10.2014”, se afirmă în minuta instanţeu de judecată. O decizie similară a fost luată în 9 septembrie la Tribunalul Alba.
În dosarul aflat pe rolul Tribunalului Alba sunt vizaţi 28 inculpaţi, printre care se află şi 10 angajaţi ai BCR, Sucursala Alba, la data faptelor. Potrivit DNA, în perioada 2004-2010, în baza unei rezoluţii infracţionale unice angajaţii BCR Alba Iulia şi-au încălcat atribuţiile de serviciu cu prilejul activităţilor de aprobare a creditelor şi/sau tragerii sumelor de bani aprobate în ceea ce priveşte firmele administrate sau reprezentate de ceilalţi inculpaţi. Acuzaţiile sunt de abuz în serviciu în formă continuată şi spălare de bani, după ce au acordat, respectiv obţinut, 56 de credite, creând băncii un prejudiciu de peste 11,3 milioane de euro.
Cele 56 de credite au fost acordate cu încălcare gravă a normelor şi instrucţiunilor de lucru în vigoare (Regulamentul Intern, Normele şi Procedurile specifice activităţii de creditare corporate), prin depăşirea limitelor de autoritate, atât din punct de vedere valoric cât şi din punct de vedere al naturii operaţiunii, respectiv prin sprijinirea debitorilor în vederea obţinerii unor astfel de credite prin prezentarea la bancă a unor documente în fotocopie, fără a fi certificate pentru conformitate cu originalul, documente care în urma cercetărilor s-au dovedit a fi false, potrivit surselor citate. Ulterior, în scopul disimulării provenienţei ilicite a sumelor obţinute prin încheierea convenţiei de creditare, sumele au fost supuse unui circuit de reciclare, în urma căruia cea mai mare parte din creditele de investiţii au avut ca destinaţie finală plăţi către furnizori sau acoperirea ratelor de credite, dobânzi şi comisioane restante, pe care o serie de clienţi, aflaţi în „relaţii” comerciale, le datorau unităţii bancare.
Banca Comercială Română s-a constituit parte civilă în cauză cu echivalentul în moneda naţională a sumei de 11.336.000 euro, reprezentând prejudiciu efectiv produs şi beneficiu nerealizat, urmând ca pe parcursul procedurilor sa reactualizeze valoarea prejudiciului.
Vizaţi în acest dosar, cu funcţii de manageri corporate la data faptelor sunt: Cosmin Mihai Conţan, Ioana Cozmina Bontaş, Carla Gabriela Tibrean, Ramona Aurora Surdea, Aurica Holtinger, Paul Marius Cacoveanu şi Maria Lişman, asistenţii fiind Cornelia Ispas, Cristina Magdalena Constantinescu şi Floarea Guţiu. Celelalte persoane fizice trimise în judecată sunt omul de afaceri Aurel Gelu Iancu, Maria Simona Iancu, Gheorghe Liviu Jurcă, Ioan Cosmin Hădărugă, Marcela Elisabeta Hădărugă, Radu Soare, Vasile Mărginean, Vasile Vlas, George Sebastian Naghiu, Horaţiu Mircea Jurj, Cosmin Câmpean, Mihai Dan Buda, Nicolae Bratima, Dorin Drăghici, Angela Delia Soare, Liviu Oaidă, Crinela Cătălina Pop şi Ionuţ Gabriel Stere. Aceştia sunt administratori sau reprezentanţi ai celor 33 de societăţi comerciale care, potrivit procurorilor, au beneficiat ilegal de credite în perioada 2004 – 2010.