Cum opera reţeaua căutătorilor ilegali de aur de la Roşia Montană. Zeci de suspecţi, conduşi la IPJ Alba pentru audieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Obiecte ridicate de poliţişti la percheziţii
Obiecte ridicate de poliţişti la percheziţii

O anchetă privind exploatarea ilegală unor zăcăminte aurifere de la Roşia Montană se află în desfăşurare, marţi, la IPJ Alba. La sediul instituţiei au fost aduse zeci de persoane suspectate de săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţă, furt calificat şi spălare de bani.

În total, pe parcursul zilei de marţi, 27 octombrie, vor ajunge la Inspectoratul de Poliţie Alba 48 de persoane. Cercetările vizează infracţiuni de evaziune fiscală, executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţă, furt şi spălare de bani, majoritatea în zona Roşia Montană. Prejudiciul cauzat este estimat la peste 600.000 de lei.

Surse judiciare susţin că printre suspecţi se numără un consilier judeţean, bulibaşa ţiganilor din Dăroaia, cartierul romilor din Roşia Montană, precum şi rude ale primarului din comună.

„Din cercetări a reieşit că în perioada 2013-2015, cele 48 de persoane ar fi exploatat, fără autorizaţie, zăcământ aurifer din galeriile miniere sau halde aflate în zona Roşia Montană. Aceştia ar fi sustras şi comercializat produse aurifer, introducându-le fără forme legale în circuitul economic sau plasându-le la casele de amanet sub forma unor garanţii fără returnarea sumelor de bani împrumutate” a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Alba, Luminiţa Prodan. Aurul era prelucrat şi vândut prin intermediul unor bijuterii din Mureş, ai căror administratori sunt vizaţi de anchetă.

În cursul percheziţiilor la persoane din zona Roşia Montană şi Abrud, în majoritate romi, au fost găsite şi indisponibilizate mai multe dispozitive artizanale de căutare a aurului, saci cu steril pregătit pentru prelucrare şi aproximativ 1,5 kilograme aur. Romii din Roşia sustrăgeau material din fost uzină de preparare de la Gura Roşiei, după care îl vindeau sau îl prelucrau şi extrăgeau aurul direct acasă cu unelte rudimentare. Ulterior, aurul era vândut cu ajutorul unor persoane care deţin bijuterii.

Poliţiştii au confiscat la percheziţii instrumente utilizate la extracţia aurului, printre care şi un şaitroc, dar şi recipiente cu nămol pregătit pentru a fi prelucrat. La acţiune participă 60 de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, cu sprijinul unor colegi din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene Mureş, Cluj şi Bihor. Au fost efectueate 64 de percheziţii în judeţele Alba (59), Mureş (3), Cluj (1) şi Bihor (1), la domicilii şi la sediile unor societăţi comerciale. Cercetările se efectuează sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba.

Mai puteţi citi: 

FOTO DOCUMENT Povestea fotografului  aurarilor de la Roşia Montană, autorul celui mai mare fotoreportaj românesc 

14 curiozităţi despre Roşia Montană, ce nu ştiai despre cea mai cunoscută comună din Munţii Apuseni. Cât aur mai este în munte şi cât valorează 

Secretele Masivului Cetate din Roşia Montană, locul unde peste 2000 de ani s-a sfredelit pământul în căutarea aurului

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite