Apă maronie la robinetele din Alba Iulia: concentraţia de fier depăşeşte de şase ori limita maximă admisă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La robinetele din Alba Iulia curge apă de culoare maronie
La robinetele din Alba Iulia curge apă de culoare maronie

Locuitorii din Alba Iulia, dar şi din alte localităţi ale judeţului, primesc la robinete de aproape o lună de zile apă de culoare maronie. Analizele efectuate de Direcţia de Sănătate Publică arată că valoarea fierului este mai mare de şase ori faţă de limita admisă. Reprezentanţii furnizorului susţin că apa este potabilă şi poate fi consumată.

Reprezentanţii APA CTTA SA, furnizorul de apă potabilă în judeţul Alba, motivul culorii maronii este activitatea de relocare a furnizării serviciului pe o conductă care subtraversează autostrada în zona municipiului Sebeş. Situaţia durează de aproape o lună de zile şi probabil va mai dura având în vedere că lucrările nu au fost încheiate. Problema a fost semnalată şi la APM Alba, respectiv la Garda de Mediu Alba.

În urma unor analize fizico-chimice făcute la două probe de apă recoltate de reprezentanţii DSP Alba din două locaţii diferite din Alba Iulia a rezultat că excesul de fier este motivul pentru care apa de la robinete este maro. SC Apa CTTA SA a fost sancţionată cu amendă, cuantumul exact nefiind precizat de DSP. Potrivit legii, valoarea amenzii este cuprinsă între 4.000-10.000 de lei. În plus, reprezentanţii furnizorului au fost somaţi să remedieze problema cât mai curând.

DSP Alba recomandă locuitorilor din Alba Iulia ca pentru o mai mare siguranţă să nu bea apa de la robinet până la remedierea parametrilor neconformi, în ciuda faptului că cei de la Apa CTTA au spus că nu reprezintă niciun pericol pentru cei care o beau sau gătesc cu ea.

DSP Alba mai  precizează că prezenţa fierului în apă nu se presupune a fi toxică sau periculoasă pentru sănătate, însă pune probleme de acceptabilitate, astfel recomandă ca aceasta să nu fie consumată, mai ales de către sugari. Mămicile sunt avertizate să nu hrănească bebeluşii cu lapte praf preparat cu apa maronie de la robinet.

 ”Aceste creşteri ale fierului în apă nu produc îmbolnăviri asupra populaţiei, nu este o problemă care să producă hepatite sau epidemii, dar recomandarea DSP-ului este ca apa cu modificări organoleptice să nu se consume până la normalizarea situaţiei”, spune conducerea DSP.

Rezultatele analizelor efectuate de DSP Alba:

Proba 1. Fier valoare determinată 1330,16 microgram/litru, valoarea maximă admisă fiind 200 microgram/litru, turbiditate valoare determinată 17,3 NTU, valoare maximă admisă 5 NTU.

Proba 2. Fier valoare determinată 147,04 microgram/litru, valoarea maximă admisă fiind 200 microgram/litru, turbiditate valoare determinată 6,30 NTU, valoare maximă admisă 5 NTU.

ADMITERE LICEU 2014 ALBA. Ultima zi de completare a fişelor de înscriere la liceu. Prima repartizare, publicată pe 16 iulie

A găsit 1.900 de lei în parcarea unui supermarket din Alba Iulia şi i-a predat la poliţie

Alba Iulia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite