Îmbracă-te ca să pari deştept!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeile îmbrăcate sumar sunt considerate incapabile de a se controla sau de a elabora planuri
Femeile îmbrăcate sumar sunt considerate incapabile de a se controla sau de a elabora planuri

Oamenii care lasă prea multă piele la vedere sunt consideraţi de ceilalţi mai puţin inteligenţi. Ne formăm o părere despre oameni şi în funcţie de cum, dar mai ales cât de sumar se îmbracă.

Dincolo de ceea ce ne spune  bunul-simţ, studii recente arată că între hainele purtate şi nivelul de competenţă există o foarte strânsă legătură, cel puţin în mintea celor din jur. Astfel, o ţinută care arată prea mult denotă incompetenţă, dar, paradoxal, şi vulnerabilitate. Psihologul Kurt Gray de la Universitatea din Maryland spune că s-a ajuns la aceste concluzii în urma a şase cercetări referitoare la percepţiile umane, care au arătat acelaşi lucru.

„Experimentatori“ şi „agenţi“

''În funcţie de cât de sumar se îmbracă, ne formăm percepţia asupra cuiva, indeferent de sex. Dacă vedem o femeie care poartă fuste sau rochii foarte scurte, ne concentrăm mai mult asupra corpului ei şi mai puţin asupra minţii. Studiul nostru arată că acest lucru este valabil şi în cazul bărbaţilor“, explică psihologul citat de presa britanică.

Concentrându-ne doar asupra atractivităţii unui om, nu-l mai vedem ca pe o persoană capabilă să facă planuri şi să acţioneze, mai spun specialiştii. Astfel, noul studiu arată că-i încadrăm pe cei din jur în două categorii, în funcţie de felul în care gândesc, adică în „agenţi“ şi în „experimentatori“. Primii au capacitatea de a acţiona, de a plănui şi de a se autocontrola, în timp ce aceia care fac parte din a doua categorie sunt mai emoţionali şi mai emotivi.

Pe parcursul cercetărilor, voluntarii care s-au concentrat asupra vestimentaţiei oamenilor i-au catalogat drept „experimentatori“ pe cei îmbrăcaţi mai sumar şi le-au atribuit o capacitate mică de a face planuri şi de a acţiona. Profesorul Kurt Gray e de părere că există această tendinţă pentru că oamenii se gândesc la minte şi la corp ca la două lucruri distincte, opuse chiar. „Capacitatea de a acţiona este asociată cu mintea, în timp ce experienţele sunt asociate cu trupul. Asta înseamnă că dacă mergem la birou îmbrăcaţi în haine care lasă prea mult la vedere putem fi consideraţi lipsiţi de competenţă şi ne scad şansele de a avansa în carieră“, susţine Gray.

Partea plină a paharului

De asemenea, o concluzie surprinzătoare a studiului a fost că cei îmbrăcaţi mai sumar sunt mult mai rar ţinta atacurilor celor din jur, ceea ce contrazice ipoteza potrivit căreia femeile îmbrăcate provocator „cer“ să fie abordate.  Astfel, cercetătorii au demonstrat că aceştia sunt consideraţi sensibili şi vulnerabili de oamenii din jur, care tind să-i protejeze. „De pildă, subiecţii s-au arătat mai puţin disponibili să-i atace cu electroşocuri pe bărbaţii care nu purtau cămăşi decât pe cei care le aveau pe ei“, explică psihologul american. ;

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite