„Românii au talent“, un show monstruos
0Emisiunea de la Pro TV face audienţe uriaşe aducând în faţa telespectatorilor mai mult români ciudaţi decât concurenţi talentaţi.
Un dansator care nu a acceptat criticile lui Mihai Petre şi l-a declarat pe acesta „zero barat", un transsexual care a dansat pe manele, dar şi alte personaje cel puţin „pitoreşti" au fost principala coordonată a celei de-a treia ediţii a show-ului „Românii au talent", care a obţinut audienţe în ton cu participanţii: „monstruoase".
Momentele netalentaţilor şi disputele lor cu juriul - în special cu Mihai Petre - par că se înmulţesc faţă de primul sezon al show-ului, însă şi ratingul e pe măsură. Vineri seara, la nivel naţional, Pro TV a înregistrat cea mai bună audienţă de la debutul sezonului doi, postul fiind urmărit, în medie, pe minut, de 4,73 de milioane de telespectatori din toată ţara.
Mihai Petre, „un zero"
După ce în primele două emisiuni publicul a văzut fel de fel de români chinuiţi de talent, vineri seara a fost rândul altor concurenţi să se dea în spectacol. Unul dintre momentele „artistice" căruia i s-a acordat mai mut timp de emisie decât era necesar a fost susţinut de Florin, un dansator de 36 de ani din Timişoara. Cei 18 ani de dans din CV-ul său nu s-au remarcat deloc în coregrafia haotică executată de acesta, iar refuzurile juriului şi comentariile lui Mihai Petre n-au fost deloc bine primite de cel care şi-a exprimat dorinţa de a ajunge membru al baletului de la „Dansez pentru tine". „Nu mai vin la nicio emisiune de-acum. Mai mult m-am umilit că am venit aici. Tu te pricepi la latino, dar eşti zero la dans modern", i-a spus concurentul lui Mihai Petre.
Transsexualul Cami a reuşit să smulgă doar hohohe de râs, nu şi calificarea în etapa următoare
La polul opus din punct de vedere al reacţiei, dar pe aceeaşi lungime de undă din punct de vedere al prestaţiei, a fost Carmen Mocanu (34 de ani), care s-a recomandat drept producător TV. Carmen, care are propriul canal pe YouTube, unde difuzează interviuri pe teme culturale, religioase sau legate de modă, a recitat o poezie proprie, în română, engleză şi franceză. Atunci când juriul a eliminat-o, reacţia ei a fost cel puţin surprinzătoare: „Vă mulţumesc din suflet", a spus ea, zâmbind fericită, după care a început să aplaude.
Recidivă la preselecţii
Transsexualul Cami (28 de ani), care s-a prezentat în concurs cu un dans din buric pe manele, nu l-a impresionat deloc pe Mihai Petre, dimpotrivă. „Eşti surprinzător. Sau surprinzătoare, dar nu mai vreau să văd asta niciodată", a spus Petre, lezând astfel sentimentele concurentului. Dacă iniţial Cami a declarat că a venit la preselecţii chiar pentru Mihai Petre, după criticile acestuia a simţit nevoia unei replici dure. „Oricum nu eşti genul meu", a spus Cami înainte de a părăsi scena.
Seria concurenţilor penibili a fost completată de un bărbat care a imitat sunetele scoase de diverse animale şi de o profesoară, venită pentru a doua oară la preselecţii, care a reuşit să îngrozească juriul şi anul acesta, cu diverse cântecele ciudate şi replici fără sens în română sau germană.
Show-ul a prezentat însă şi concurenţi talentaţi, selectaţi de juriu în etapa următoare a competiţiei: Adrian Pintilie (27 de ani, Arad) a venit şi el pentru a doua oară la preselecţii, de data aceasta însoţit de micuţul Sorin. Momentul lor de dans a impresionat juriul, obţinând trei „Da". Daria Kiss, o fetiţă de 9 ani, a uluit publicul cu talentul ei - vorbitul „în oglindă" -, la fel şi barmanii de flair Campo Claudiu şi Răzvan Dinu, dar şi Ştefan Popescu (61 de ani), care a cântat la unele dintre cele mai ciudate „instrumente": la sticlă şi la solniţă.
"Nu mai vin la nicio emisiune de-acum. Mai mult m-am umilit că am venit aici.''
Florin concurent „Românii au talent"
Pro TV, lider de audienţă
La nivelul întregii ţări, audienţa medie a show-ului „Românii au talent" a fost de 4,73 milioane de români pe minut. La nivel urban, emisiunea a fost urmărită de 2,39 milioane de telespectatori (22,7 puncte de rating). Show-ul a depăşit astfel unele dintre cele cele mai vizionate evenimente sportive ale anului trecut, precum finala Cupei României la Fotbal, Steaua-Dinamo (19,6 puncte de rating). Totodată, ratingurile de la „Românii au talent" ameninţă cele mai vizionate transmisiuni româneşti de când se efectuează măsurători de audienţă, precum finala Campionatului Mondial de Fotbal din 2006, Italia-Franţa (urmărită în medie de 2,8 milioane de români din mediul urban, rating de 24,9 puncte).
Micul Hercule: performanţă sau copilărie furată?
Unul dintre momentele care au ridicat sala în picioare la „Românii au talent" a fost susţinut de cel mai puternic băieţel din lume, micul culturist Giuliano Stroe, în vârstă de numai 7 ani. Forţa şi mobilitatea sa, precum şi exerciţiile pe care le-a executat (a mers în mâini, a făcut şpagatul etc.), l-au trimis în etapa următoare, cu trei voturi din partea juriului.
Însă micuţul Giuliano, precum şi fratele său, Claudiu (5 ani) - şi el prezent în culise la „Românii au talent", ar putea fi foarte afectaţi, fizic şi psihic, de antrenamentele dure la care îi supune tatăl lor, Iulian Stroe. Giuliano este mic, dar e deja celebru după ce a intrat în Cartea Recordurilor pentru performanţele sale.
Steagul uman
Presa internaţională a scris în mai multe rânduri despre aceşti copii, atrăgând atenţia asupra faptului că nu se vor dezvolta normal. Medicii avertizează şi ei că micuţilor le va fi afectată creşterea şi vor avea modificări de comportament. Giuliano, Micul Hercule, cum e denumit, a început antrenamentele la vârsta de doi ani, iar acum a ajuns să ridice chiar şi greutăţi de patru kilograme cu fiecare mână, potrivit dailymail.co.uk. Tatăl lui recunoaşte că l-a luat în sala de forţă încă „de când era în scutece", dar spune că nu-l obligă pe micuţ să facă nimic din ceea ce nu vrea şi că acesta are o copilărie normală: se joacă şi se uită la desene animate.
Pentru vârsta sa, Giuliano a atins performanţe greu realizabile chiar şi de către un adult: face flotări la 90 de grade (cu picioarele ridicate, fără să atingă pământul) şi stă în poziţia steagului (perfect întins, paralel cu pământul, în aer, ţinându-se cu mâinile de o bară). Fratele său, Claudiu, a început antrenamentele şi mai devreme, la vârsta de un an şi jumătate, şi are parte de acelaşi tratament: se antrenează timp de două ore, în fiecare dimineaţă, alături de fratele său. Tatăl celor doi copii a postat mai multe filmuleţe pe YouTube cu performanţele micuţilor.