Artişti străini care trăiesc în România
0Analia Selis, Brad Vee Johnson, Anna Lesko, Wilmark, Fredi Camacho, Biu Marquetti sunt câţiva dintre cei care au ales să-şi construiască o carieră în showbizul românesc.
Showbiz-ul autohton este plin de poveşti de succes ale artiştilor străini care au decis să înceapă o nouă viaţă în România. Unii chiar şi-au întemeiat o familie aici, deşi la început s-au confruntat cu inerentele dificultăţi de adaptare.
Analia Selis, Brad Vee Johnson, Anna Lesko, Wilmark, Fredi Camacho, Biu Marquetti sunt doar câţiva dintre cei pentru care România a reprezentat o şansă de a face carieră.
Cântăreaţa argentiniană Analia Selis a decis să trăiască în România, în urmă cu opt ani, din dragoste pentru cel care avea să-i devină soţ, violoncelistul Răzvan Suma. Cei doi au împreună o fetiţă, Noa, în vârstă de un an. Din luna mai, Noa va avea şi un frăţior. Atât Analia Selis, cât şi soţul său, au cariere muzicale de succes.
Wilmark, în juriul „Dansez pentru tine"
Brad Vee Johnson, originar din New York, a fost membru al formaţiei The Sounds of Boney M, grup fondat de Sheyla Bonnick (fostă componentă a trupei Boney M), iar din 2005 trăieşte în România. Brad are şi un fiu în România, în vârstă de 22 de ani. În cei şapte ani de trai pe plaiuri mioritice, a colaborat cu Luminiţa Anghel, Paula Seling, Marcel Pavel, Alexandra Ungureanu, Andra, Nico, Emanuel, Parlament, Andreea Bănică, IMPACT, Lora, Dalma Kovacs şi Delia. A iniţiat o campanie anti-SIDA, iar acum lucrează la noi single-uri şi plănuieşte un single soul cu Smiley.
Columbianul Wilmark Rizzo Hernandez a venit în 1994 pentru a studia la Facultatea Petrol şi Gaze din Ploieşti, însă a lăsat ingineria pentru divertisment. A pus bazele unei academii de dans, a obţinut cetăţenia română, a întemeiat o familie frumoasă cu soţia sa, Ioana, a devenit realizator de radio şi TV şi a fost membru al juriului la „Dansez pentru tine", una din cele mai urmărite emisiuni autohtone.
Anna Lesko a învăţat limba română
Frumoasa cântăreaţă Anna Lesko, de origine ucraineană, născută la Chişinău, a învăţat limba română în trei luni, de la o româncă. Debutul în muzică şi l-a făcut cu piesa „Ard în flăcări". În paralel cu activitatea sa muzicală, Lesko a făcut şi o pasiune pentru pictură. Fredi Camacho este cântăreţ, actor, compozitor şi instrumentist mexican. Este căsătorit cu soprana Ana Maria Petre, fiica fostului ambasador al României în Mexic, iar cei doi sunt gazdele emisiunii „Petrecem k lumea" de la Antena 2. Fredi Camacho a venit în România pentru o vacanţă mai prelungită, dar i-a plăcut mult ţara, aşa că a rămas aici. Cântăreaţa Biu Marquetti s-a născut în Habana, Cuba, şi a decis să înceapă o carieră muzicală în România, în 2007. A făcut parte din trupa Mandinga şi acum are propria formaţie de instrumentişti.
„Mi s-a părut foarte ciudat obiceiul cu furatul miresei"
În cei opt ani de când locuieşte în România, Analia Selis a avut ocazia să cunoască obiceiurile tradiţionale româneşti.
„Mi s-a părut foarte ciudat obiceiul cu furatul miresei. Nu mi-a plăcut când m-au furat. Mie-mi place să am control, faptul că am lipsit o oră de la nunta mea mi s-a părut o aberaţie. Ştiam că o să mă fure şi nu voiam, m-au furat şi m-am supărat un pic. Mi se mai pare ciudat să aduci bani la nuntă. La nunta mea mi-aş fi dorit să vină nişte prieteni, dar nu au venit, probabil pentru că nu aveau bani. Un obicei pe care-l îndrăgesc este să dai de băut de ziua ta. E frumos. În Argentina, de ziua noastră, nu dăm nimic. Ni se dă. De obicei, acolo eşti învoit de la muncă, nu lucrezi. Obiceiul acesta de a da de băut de ziua ta am ajuns să-l înţeleg. Îmi place şi colindatul", povesteşte Analia.
A ieşit plângând de la examenul de cetăţenie
În august 2010, Analia Selis a obţinut cetăţenia română. S-a bucurat când a aflat că a luat examenul, dar întreaga experienţă i-a lăsat un gust amar. „Eu mă simt româncă. De când am cetăţenia sunt multe lucruri bune la nivel birocratic, faptul că ai buletin te ajută foarte mult. Nu a fost uşor să obţin cetăţenia. Mi s-a părut foarte nedrept ce s-a întâmplat atunci, pentru că au fost prea multe acte de adunat, prea mulţi ani de aşteptat. Cinci ani şi căsătorită. În momentul în care eşti căsătorit aici de ce trebuie să aştepţi cinci ani? Mi-a luat doi ani să strâng acte. Examenul este unul aproape imposibil de obţinut. Aştept şi visez ca acest examen se va scoate şi va fi mult mai uşor. Trebuie să menţionez că, la examen, după mulţi ani petrecuţi în România, m-am simţit străină şi neprotejată. În ziua aceea îmi doream foarte mult să fiu în Argentina. Şefa comisiei m-a tratat foarte urât. Ştiam despre ea că este un om care nu tratează cu foarte mare drag străinii", îşi aminteşte Analia.
Şefa comisiei a tratat-o urât
Cântăreaţa povesteşte că şefa comisiei a tratat-o urât, folosind expresii dure. „Îmi amintesc că şi poliţistul care vine şi te conduce la examen mi-a zis să nu mă confrunt cu ea, pentru că nu mă va trece niciodată. În ziua aceea am ieşit de la examen crezând că nu o să-l trec, pentru că de fiecare dată când nu am ştiut ceva a râs de mine. Eram cu mama, eram şi însărcinată, şi am ieşit de acolo spunându-i mamei că nu cred că trec de examen, dar nici nu îl voi mai da vreodată. Eram un om cunoscut. Făcusem multe până atunci pentru ţară, mă implicasem într-o mulţime de campanii sociale, unde am cântat pe gratis ca să adunăm bani. Închipuie-ţi dacă eu am fost tratată aşa, cum sunt trataţi sute de moldoveni care vin zilnic acolo. Zilnic se întâmplă să iasă de acolo cetăţeni plângând. Şi mie mi-a venit să plâng atunci. E urât. Nu am mai povestit despre asta niciodată. În ziua în care am aflat că am luat examenul, nu mi-a venit să cred. "
"Acum sunt într-o perioadă foarte grea, în care îmi este dor aşa cum nu mi-a mai fost niciodată de Argentina."
"Am fost foarte bine primită, România ştie să trateze foarte bine persoanele străine."
"Un obicei pe care-l îndrăgesc este să dai de băut de ziua ta. E frumos."
„Când am băut palincă prima dată... Doamne!"
Lui Brad Vee Johnson i-a trecut prin gând să părăsească România, dar pentru că este „un new-yorkez încăpăţânat" şi are multe de oferit, a ales să rămână aici.
„Pot să merg oriunde în lume şi să fac muzică, din moment ce mă ocup cu asta de 25 de ani. Am ales România, aşa că acum caut oportunităţile care mă vor împlini. Am nevoie să mai stau aici pentru a-mi atinge scopurile", declară artistul.
În 2006, a iniţat o campanie anti-SIDA, un proiect care luptă împotriva discriminării şi marginalizării tinerilor seropozitivi. De această campanie se leagă şi una dintre experienţele neplăcute pe care le-a avut la noi în ţară. „Eram în taxi, ne îndreptam spre Sala Polivalentă , iar taximetristul m-a întrebat despre eveniment. I-am explicat despre ce e vorba, despre copii care au HIV şi SIDA, iar răspunsul lui a fost că «nu sunt atât de mulţi şi oricum vor muri în curând, aşa că nu o să mai avem probleme». Nu mi-a venit să cred ce am auzit, m-a rănit şi m-a supărat foarte tare. Am coborât din taxi", povesteşte cântăreţul.
Pe Brad l-a pălit palinca
La polul opus, Brad povesteşte despre o experienţă amuzantă pe care a avut-o la Cluj, legată de consumul de palincă. „Îmi amintesc când am băut palincă pentru prima oară... Doamne! Eram în Cluj şi am căzut pe scări, deoarece percepţia mi-a fost alterată. A fost amuzant pentru toţi cei prezenţi să vadă asta. De atunci am învăţat cum se bea palinca", îşi aminteşte acesta.
Cât priveşte cariera sa muzicală, Brad doreşte să colaboreze cu Smiley la un single soul şi lucrează la nişte piese pe care le va lansa în luna februarie. Cât despre industria muzicală din România, spune că „trebuie să se dezvolte".
„Încă nu sunt genuri bine definite şi asta le îngreunează munca artiştilor. În România, muzica dance, de club, este în vogă, dar nu există numai aceasta. Sper ca în acest an să fac ceva care să definească stilul soul şi R&B în România", a mai precizat Brad.
"România este o ţară frumoasă, foarte bogată în resurse naturale. Oamenii iubesc viaţa şi trebuie să o trăiască mai intens."
"Dacă nu-ţi îndeplineşti niciodată visurile şi nu îţi explorezi talentul, e păcat. Şi ce dacă nu vei reuşi 100%? Nu ai de unde să ştii, dacă nu încerci!"