Ritual naturist pentru îmbunătăţirea stării de spirit
0O baie aromată, un ceai cald sau un masaj cu uleiuri naturale sunt moduri de relaxare şi de atenuare a stărilor depresive.
Specialiştii estimează că o persoană din cinci se confruntă la un moment dat în cursul vieţii cu episoade de depresie, iar femeile sunt mai predispuse decât bărbaţii către astfel de probleme. Dacă ţi se întâmplă şi ţie din când în când să te confrunţi cu stări de tristeţe sau de nelinişte, nu te grăbi să apelezi la antidepresive, ci încearcă mai întâi o serie de metode naturale de calmare a sistemului nervos, cu efect garantat şi cu risc minim de apariţie a efectelor secundare.
Passiflora şi lavanda, pentru un somn liniştit
Un somn odihnitor este deosebit de important pentru psihic şi pentru sistemul nervos. Un aliat contra insomniilor este Passiflora incarnata (floarea pasiunii), datorită proprietăţilor ei sedative. O poţi folosi sub formă de ceai (câte două ceşti pe zi) sau de tinctură. Aceasta din urmă se administrează în doze de câte 30 de picături, dizolvate în puţină apă, de două ori pe zi.
Medicul Ruxandra Constantina, apifitoterapeut cu competenţe în reflexoterapie, spune că, în acelaşi scop, este indicată şi tinctura de lavandă (câte 20 de picături de două ori pe zi), precum şi maceratul de muşeţel. Acesta se prepară din una-două linguriţe de flori de muşeţel şi dintr-o jumătate de ceaşcă de apă rece, lăsate la macerat timp de 30 de minute. Se strecoară lichidul şi se pune deoparte. Peste florile deja folosite se toarnă o jumătate de ceaşcă de apă clocotită şi se lasă astfel timp de 15 minute. Se strecoară şi se amestecă ambele lichide.
Băile aromate ridică moralul
Potrivit apifitoterapeutului Ruxandra Constantina, băile calde în care se adaugă câteva picături de uleiuri aromatice sunt de mare ajutor pentru a alunga tensiunea psihică. Unele arome au „darul" de a echilibra starea emoţională, de a reduce tensiunea nervoasă şi de a relaxa corpul şi mintea. Astfel, printre uleiurile din plante cu efect sedativ şi calmant recunoscute se numără cele de lavandă, de mentă, de lămâie, de mandarin, de ylang-ylang, de salvie, de trandafir, de iasomie, de ginseng chinezesc şi de rozmarin În caz de depresie, este indicat şi uleiul esenţial de brad sau de pin şi cel de busuioc. Toate aceste uleiuri se pot folosi şi în lampa de aromaterapie pentru a înmiresma atmosfera din încăpere. Băile cu uleiuri volatile trebuie să dureze circa 15 minute.
Bea ceaiuri din plante cu efect relaxant
Pentru a alunga tensiunea nervoasă, o soluţie eficientă şi la îndemână este să bei un ceai cald. Iar una dintre cele mai indicate plante cu efect antidepresiv este sunătoarea. Aşadar, prepară o infuzie dintr-o linguriţă de plantă şi din 250 ml de apă clocotită şi bea câte două-trei căni pe zi, timp de o săptămână. „Pentru a combate depresia se pot folosi şi alte plante, ce pot fi administrate ca atare sau în amestec.
Astfel, se poate face o infuzie din busuioc, dintr-o linguriţă de plantă la 200 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat cinci minute şi apoi se strecoară. Se beau câte două căni pe zi, după mesele principale", precizează medicul Ruxandra Constantina, apifitoterapeut cu competenţe în reflexoterapie.Valeriana este o altă plantă cu efecte calmante şi relaxante. Înainte de a prepara infuzia de valeriană, ţine rădăcina de valeriană în apă timp de trei ore. Ceaiul se prepară dintr-o linguriţă de rădăcină şi din 200 ml de apă. Se beau câte două-trei căni pe zi, la recomandarea fitoterapeutului.
Antidepresiv natural, din amestec de plante
Intensitatea şi frecvenţa episoadelor depresive pot fi atenuate şi cu ajutorul unei cure cu ceai din amestec din plante, potrivit apifitoterapeutului Ruxandra Constantina. Astfel, pune o jumătate de linguriţă de flori de tei, o jumătate de linguriţă de captalan şi busuioc în 250 ml de apă fierbinte. Amestecul se lasă la infuzat timp de 10-15 minute şi se bea pe parcursul unei zile. Se mai poate face şi o infuzie din amestecul în părţi egale de plante precum talpa‑gâştei, mentă, hamei şi cimbru.
Se pun două linguriţe de amestec la o cană cu apă clocotită. Infuzia obţinută se bea pe parcursul unei zile. „În general, tratamentul cu plante cu efect antidepresiv şi relaxant se administrează timp de două-trei săptămâni. Se face o pauză de o săptămână, perioadă în care se pot utiliza alte plante cu efect sedativ. După aceea, cura se poate relua", explică medicul Ruxandra Constantina.
Masaj cu uleiuri pentru detensionare
O măsură şi mai eficientă contra depresiei este să combini beneficiile uleiurilor esenţiale cu cele ale masajului de relaxare. Pentru a face masajul, diluează două-cinci picături de ulei volatil într-o lingură de ulei de măsline. Ideal ar fi să faci masaje folosind astfel de uleiuri o dată sau de două ori pe săptămână. Masajul poate fi făcut cu mişcări energice sau uşoare, pe tot corpul sau doar pe anumite porţiuni, cum ar fi spatele, ceafa, umerii şi braţele. Se pot folosi diverse tehnici de masaj: prin mişcări circulare, cu palmele în formă de cupă, prin mişcări de mângâiere sau prin atingeri cu vârfurile degetelor. Dacă faci un masaj acasă, trebuie să stai confortabil, pe o suprafaţă plană şi tare şi să fie cald în încăpere. Masajul trebuie să fie lent, relaxant şi ritmic.Atât tensiunea nervoasă, cât şi stresul, oboseala, insomniile şi anxietatea pot fi combătute şi cu ajutorul masajului cu pietre calde. Specialiştii spun că acest tip de masaj este mai eficient decât cel clasic, deoarece uleiurile esenţiale sunt mai bine absorbite.
Atenţie!
Dacă stările depresive se accentuează şi persistă, este indicat să ceri ajutor specializat cât mai repede.
Exerciţiu contra depresiei
Potrivit specialistului în masaj şi în acupunctură Ciprian Popescu, următorul exerciţiu este foarte eficient pentru a ţine depresia sub control:
1 Aşază-te în poziţia culcat, cu faţa în sus, sau aşază-te pe un scaun, ţinând spatele drept şi picioarele pe podea (tălpile picioarelor trebuie să fie poziţionate paralel, la o distanţă de o palmă una de alta).
2 Ridică palmele deasupra capului, respiră adânc pe nas, după care ţine-ţi respiraţia pentru câteva momente, timp în care strânge pumnii şi încordează muşchii braţelor.
3 Expiră uşor în timp ce relaxezi muşchii braţelor şi aduci pumnii încet la piept.
4 Repetă paşii doi şi trei de trei ori.
5 Încrucişează braţele pe piept cu degetul mijlociu atingând punctul Lu 1 (situat în lateralul pieptului, în primul interval intercostal, la două palme de linia mediană - aproape de umăr), cu încheieturile mâinilor în dreptul centrului pieptului (femeile cu mâna stângă peste cea dreaptă, iar bărbaţii invers).
6 Lasă bărbia în piept.
7 Inspiră în patru reprize consecutive, până la umplerea completă a plămânilor cu aer. Ţine-ţi respiraţia câteva momente.
8 Expiră pe gură cât numeri până la şase, până când plămânii se golesc de aer.
9 Repetă exerciţiul timp de trei minute şi concentrează-te să inspiri şi să expiri cât mai complet, păstrând ritmul respiraţiei.
Presopunctura echilibrează organismul
Presopunctura este şi ea adesea indicată pentru a scăpa de stările depresive. Principiul pe care se bazează această procedură este faptul că unele regiuni, de exemplu talpa piciorului, prezintă puncte ce corespund altor zone de pe întregul corp. Iar stimularea acelor puncte ajută organismul să se echilibreze şi să se vindece mai uşor. Mai exact, se aşază degetul mare sau arătătorul pe punctele corespondente zonelor cu probleme şi se apasă locul respectiv timp de 20 de secunde. După o scurtă pauză, se repetă presarea punctelor. Încearcă să respiri adânc şi calm atunci când faci acest lucru.
Apăsarea trebuie să fie fermă
„Presopunctura se face aplicând o presiune suficient de fermă asupra anumitor puncte de pe suprafaţa corpului. De regulă, aceste puncte sunt situate pe meridianele de acupunctură. Dacă preferaţi, în loc de presiune, puteţi freca ferm acele puncte. Aveţi grijă să nu răniţi pielea, puteţi folosi eventual puţin ulei sau cremă de masaj. Este recomandat uleiul esenţial de lămâie, cu o extraordinară acţiune antidepresie", explică medicul Ciprian Popescu, specialist în acupunctură şi masaj la Clinica „Piq Clinic" din Bucureşti.
Astfel, există o serie de puncte pe care specialiştii le consideră foarte importante pentru a alunga depresia. Potrivit acestora, este suficient să fie stimulat unul sau două dintre punctele respective, iar acest lucru poate fi făcut oriunde şi oricând. Printre acestea se numără şi GB20 (se găseşte în zona cefei, într-o adâncitură de la baza craniului), B10 (poziţionat la circa un centimetru mai jos de punctul GB20, de-o parte şi de alta a coloanei vertebrale) şi B38 (în zona omoplaţilor).
Desigur, există şi o serie de alte puncte situate pe frunte, în creştetul capului sau în zona genunchiului. Cel mai indicat ar fi să repeţi procedura zilnic sau cel puţin o dată pe săptămână. „O variantă ar fi şi ca dimineaţa, după efectuarea câtorva exerciţii uşoare de gimnastică, să masaţi uşor cu degetele câteva dintre punctele amintite, pe rând. Astfel, vă veţi pregăti pentru o nouă zi şi veţi putea preveni multe dintre simptomele depresiei", recomandă medicul Ciprian Popescu.
"„Presopunctura se face aplicând o presiune suficient de fermă asupra anumitor puncte de pe suprafaţa corpului.''
Ciprian Popescu
specialist în acupunctură şi masaj
Medicul răspunde: Ce remedii naturiste opresc căderea părului?
Dr. Ruxandra Constantina
medic de familie competenţă în apifitoterapie
„Am 42 de ani şi, de ceva vreme, părul a început să-mi cadă din ce în ce mai mult. În urmă cu câteva luni îmi cădeau mai puţine fire, dar acum situaţia este mult mai gravă. Am folosit diverse produse împotriva căderii părului, dar fără niciun rezultat. Menţionez că şi tatăl, şi bunicul meu au suferit de calviţie. Am auzit că preparatele din plante ar ajuta. Ce remedii naturiste există pentru căderea părului?" Întrebare de la Cătălin Sever, Buzău
Pierderea părului poate avea cauze genetice, dar poate fi determinată şi de alţi factori, cum sunt: malnutriţia, anemia, deficienţa de zinc, tulburările endocrine, stresul etc. Este foarte importantă stabilirea cauzei alopeciei pentru folosirea unui produs adecvat, de aceea ar fi indicat să consultaţi un medic. Ca şi recomandări generale, sugestia mea este să faceţi masaj zilnic la rădăcina firului de păr cu o infuzie concentrată de ceai negru sau cu suc proaspăt de năsturel. De asemenea, este bine să fricţionaţi zonele unde cade părul cu oţet de mere de şase ori pe zi. Un alt remediu foarte bun este uleiul de măsline, cu care să masaţi pielea capului, seara, timp de zece zile.
Aşteptăm întrebările voastre la adresa de e-mail: sanatate@adevarul.ro