Atenţie la anticoncepţionale după 35 de ani!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alegerea celei mai bune metode contraceptive se ia împreună cu medicul, în funcţie de rezultatul analizelor
Alegerea celei mai bune metode contraceptive se ia împreună cu medicul, în funcţie de rezultatul analizelor

Metodele de contracepţie se aleg, în primul rând, în funcţie de starea de sănătate, pentru că s-a observat că, după anumite vârste, unele contraceptive cresc riscul de boli.

Deşi fertilitatea femeii scade vertiginos după vârsta de 35 de ani, şansele apariţiei unei sarcini se menţin până la intrarea la menopauză. De aceea, cuplurile care nu îşi mai doresc copii nu trebuie să ignore problema contracepţiei. Însă tot după această vârstă creşte şi riscul unor probleme de sănătate. Studiile arată că femeile de peste 35 de ani care fumează au un risc mai mare de a face boli cardiovasculare dacă iau anticoncepţionale. Potrivit medicilor, nicotina în combinaţie cu pilula creşte riscul apariţiei de timpuriu a aterosclerozei, boala care rigidizează vasele de sânge, cauza numărul unu a infarctului miocardic şi a accidentului vascular cerebral. Mai ales marile fumătoare, cele care fumează peste 15 ţigări zilnic, se expun acestui pericol.

Fumatul, obezitatea şi hipertensiunea sunt riscuri

De asemenea, metodele de contracepţie hormonală sunti contraindicate femeilor care suferă de obezitate, de hipertensiune arterială sau de osteoporoză. Potrivit cercetărilor, hormonii din compoziţie agravează aceste probleme de sănătate.  De exemplu, anticoncepţionalele cresc uşor tensiunea arterială, efectul fiind reversibil, adică dispare după întreruperea administrării pilulei. De aceea, femeile cu vârste de peste 35 de ani care iau anticoncepţionale trebuie să-şi măsoare tensiunea arterială la fiecare trei luni. Cele deja hipertensive trebuie să discute cu medicul ginecolog despre utilizarea altei alte metode de contracepţie. Pilula cu estrogen creşte nivelul colesterolului „bun“ din sânge, HDL-colesterol, dar poate avea un uşor efect de creştere a trigliceridelor. Administrate pe termen lung (peste cinci ani), anticoncepţionalele cresc în mică măsură riscul de cancer hepatic şi de sân, dar îl scad pe cel de cancer ovarian şi de endometru, arată studiile. Alte posibile riscuri sunt cele de creştere a coagulabilităţii sângelui, situaţie cu potenţial periculos pentru femeile care au varice şi care sunt nevoite să fie imobilizate, din cauza unei investigaţii sau a unei călătorii îndelungate cu avionul.

Hormonii cu eliberare lentă asigură comoditate

Decizia pentru un anumit tip de contracepţie se ia împreună cu medicul ginecolog, în urma realizării unui set de analize. Pentru un cuplu stabil, care nu-şi mai doreşte copii şi în care cel puţin femeia este sănătoasă şi nu fumează, există metode mai comode de administrare a contraceptivelor hormonale. Printre ele se numără plasturele cu hormoni, injecţia hormonală realizată periodic (lunar, la trei sau la şase luni) şi implantul hormonal. Acestea sunt de forma unor pastile sau a unor beţişoare şi se introduc sub piele, deasupra plicii cotului. Asigură contracepţia pe o perioadă de până la cinci ani, iar dacă perechea se răzgândeşte şi doreşte să aibă un copil, se poate scoate cu uşurinţă.

Metodele-barieră, alternativă

În cazul în care contracepţia hormonală devine o problemă pentru sănătate, alternativa o reprezintă metodele-barieră. Ele opresc înaintarea spermatozoizilor, îi distrug sau acţionează prin ambele procedee. În România, cea mai folosită astfel de metodă este steriletul sau dispozitivul intrauterin. Acesta se instalează la nivelul uterului de către medicul ginecolog şi asigură contracepţia în 99% din cazuri, pe o perioadă de cinci până la zece ani. În unel ecazuri, poate provoca inflamaţii, sângerări sau chiar sarcini ectopice. La rândul său, prezintă contraindicaţii: administrarea unor tratamente pentru bolile cardiace, alergia la cupru (conţine fire de cupru), antecedentele recente de boală inflamatorie pelvină, de infecţie genitală sau de boală cu transmitere sexuală ori anumite anomalii ale uterului.
O altă metodă, cu rată mai mică de succes în prevenirea sarcinilor, este diafragma. Pelicula de cauciuc care se plasează la nivelul colului va fi confecţionată potrivit dimensiunilor indicate de medicul ginecolog.

Chirurgia rezolvă definitiv

Sterilizarea definitivă este metoda care aduce cel mai mult confort pentru parteneri, indicată celor care sunt siguri că nu-şi mai doresc copii. Ea presupune legarea trompelor uterine, în cazul femeii, respectiv a tubilor care aduc spermatozoizii în testicul (vasectomie) în cazul bărbaţilor.

Specialistul nostru

Dr. Alexandra Crişan
medic primar obstetrică-ginecologie
Spitalul Clinic „Filantropia“

Dacă, până nu demult, femeilor de peste 35 de ani le era contraindicată pilula contraceptivă, în prezent, această regulă nu se mai aplică femeilor sănătoase, nefumătoare. Contraceptivele orale sunt contraindicate fumătoarelor de peste 35 de ani din cauza riscurilor cardiovasculare. Efectele secundare ale pilulei sunt extrem de rare la femeile care nu fumează. În schimb, în cazul celor care au probleme de sănătate, contraceptivele orale pot cauza diverse probleme, precum afectarea funcţiei ficatului (de la apariţia unei tumori benigne până la cancer hepatic), formarea unor cheaguri (pot determina accidente vasculare cerebrale şi infarct) şi boli cardiovasculare. De asemenea, simptomele pot apărea şi pe termen scurt şi se manifestă prin durere apărută brusc la nivelul abdomenului, capului, mâinilor şi picioarelor, prin tuse cu sânge, amorţeală şi prin slăbiciune. 


Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite