Află care este locul cel mai periculos din casă!
0Jumătate din accidentele prin cădere au loc în casă, iar dintre ele, majoritatea se produc în baie. Persoanele în vârstă de peste 65 de ani sunt cele mai expuse riscului de suferi fracturi din acest motiv.
Suprafeţele alunecoase şi dure fac din camera de baie cel mai neprietenos loc din casă în privinţa riscului de accidentare, arată un studiu realizat de Centrul pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor din Atlanta. Procentual, aceste evenimente înseamnă 81% căzături, 29% contuzii şi julituri, 20% entorse şi 17% fracturi. Deloc surprinzător, fracturile sunt de 30 de ori mai frecvente le persoanele de peste 85 de ani decât la tineri, din cauza fragilizării oaselor odată cu înaintarea în vârstă. Mai ales femeile sunt expuse riscului de accidentare, pentru că au mai puţină masă musculară şi oase mai fragile decât bărbaţii.
Din relatările pacienţilor ajunşi la camera de gardă, medicii americani au identificat următorii factori care stau la originea traumatismelor:
- 27% - îmbăierea
- 14% - accidente legate de folosirea toaletei
- 10% - ieşirea din cadă
- 3% - intrarea în cadă
- 7% - alunecarea pe podea
- 28% - altele
Pericol mai mare pentru vârstnici
În cazul tinerilor, căderile se produc mai degrabă prin neatenţie sau prin leşin. La vârstnici, este vorba de o mai slabă coordonare a mişcărilor şi de probleme cu menţinerea echilibrului, de diverse cauze. „Căzătura clasică a vârstnicului este cea nocturnă: după ce se ridică din pat, la verticală, îi scade tensiunea arterială şi astfel îşi poate pierde starea de conştienţă. Mai mult, vârstnicilor care obişnuiesc să ia benzodiazepine la culcare le este şi mai greu să-şi menţin echilibrul, de aceea ei nu ar trebui să-şi administreze astfel de medicamente pentru perioade mai lungi de două-trei săptămâni“, atrage atenţia Niccolò Marchionni, preşedintele Societăţii Italiene de Gerontologie şi Geriatrie, citat de „Corriere della Sera“.
Variaţii importante ale tensiunii arteriale şi, implicit, de echilibru, produc şi băile fierbinţi, contraindicate persoanelor cu probleme cardiovasculare. Afecţiunile neurologice şi reumatismul sunt alte condiţii care fac dificilă mişcarea în acest spaţiu.
Ce poţi face pentru a preveni accidentele:
- nu decora baia cu preşuri sau covoraşe moi, cu aderenţă proastă la gresie şi de care te poţi împiedica uşor;
- fixează în cada de baie sau de duş un material nonaderent, cum ar fi un covoraş de plastic;
- montează bare şi mânere ajutătoare în dreptul scaunului de toaletă şi a căzii de baie pentru susţinere şi pentru a preveni alunecarea;
- evită montarea surselor de curent electric în vecinătatea apei – maşina de spălat trebuie să fie la cel puţin 60 cm de chiuvetă sau de cadă. În acest fel eviţi accidentele prin electrocutare, cu risc vital;
- citeşte prospectul medicamentelor pe care le iei şi fii atent la apariţia efectelor adverse, precum ameţeala;
- pe timpul nopţii, lasă aprinsă o lumină slabă pe hol, în apropierea băii.
Citeşte şi: Ce factori ne tulbură echilibrul
Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI