Stresul ne face să scrâşnim din dinţi noaptea
0Din cauza orelor prelungite la serviciu şi pe fondul muncii solicitante, 20 la sută din populaţie scrâşneşte din dinţi, tulburare numită bruxism. Poate duce la distrugerea smalţului dinţilor, la o modificare a structurii dinţilor şi, în cazurile grave, la pierderea acestora.
În cazul unor persoane, agitaţia de peste zi face ca mestecatul în gol să devină un reflex care se manifestă involuntar, atât în timpul zilei, cât şi noaptea, în somn. Creierul nu este capabil să controleze acest reflex şi, din această cauză se instalează bruxismul, afecţiune caracterizată prin strângerea dinţilor şi scrâşnirea lor, presarea accentuată a maxilarului pe mandibulă şi încordarea musculaturii faciale. Bruxismul afectează atât copiii, cât şi adulţii, însă, în timp ce copiii scrâşnesc din dinţi doar noaptea, adulţii o pot face, inconştient, şi în timpul zilei, în momentele de maximă tensiune.
Citeşte şi:
De ce scrâşnim din dinţi noaptea
Soluţii pentru a scăpa de scrâşnitul din dinţi
Durerile de cap şi de urechi, printre complicaţii
În cea mai mare parte a cazurilor, afecţiunea este uşoară, scrâşnitul din dinţi manifestându-se doar rareori. Însă există situaţii în care bruxismul este frecvent şi, de aceea, apar complicaţii precum distrugerea smalţului sau a eventualelor plombe, coroniţe ori implanturi, hipersensibilitate dentară, dureri de cap, dureri faciale ori de urechi sau chiar modificarea structurii dinţilor, avertizează specialiştii. Instalarea acestor simptome este un semnal de alarmă care ar trebui să ne trimită la medicul dentist.
Factorul psihic, cel mai important
Deşi nu au fost depistate cu exactitate cauzele bruxismului, specialiştii au lansat mai multe ipoteze, dintre care cea mai studiată este cea conform căreia factorul psihic are un impact major în apariţia bolii. Astfel, principalii factori asociaţi bruxismului sunt anxietatea, stresul, frustrarea şi furia reprimată, agresivitatea sau hiperactivitatea (mai ales în cazul copiilor). De asemenea, sunt predispuse la bruxism persoanele ai căror dinţi nu sunt aliniaţi perfect şi, de aceea, nu se închid corect. În ceea ce-i priveşte pe cei care scrâşnesc din dinţi doar noaptea, se pare că una dintre cauzele afecţiunii ar putea fi tulburarea ciclurilor de somn.
De multe ori, bruxismul apare în timpul nopţii, iar persoana afectată nu ştie că suferă de această boală. De aceea, zgomotul produs de scrâşnitul din dinţi nu ar trebui să treacă neobservat de partener. Dacă se repetă noapte de noapte, este necesară o vizită urgentă la medicul stomatolog. Acesta va confirma diagnosticul de bruxism observând dacă există o distrugere neobişnuită a smalţului dinţilor sau a eventualelor lucrări ori fracturi dentare, semne specifice ale afecţiunii.
Tratament oral asociat cu psihoterapie
În cazurile uşoare, nu este nevoie de tratament, deoarece bruxismul dispare de la sine după ce au trecut momentele tensionate. Însă în situaţiile grave, specialiştii recomandă un tratament complex: psihoterapie pentru managementul stresului, asociată cu tratament stomatologic. Principala metodă de tratament recomandată de medicii dentişti este purtarea unor gutiere care împiedică uzarea dinţilor în timpul scrâşnitului. Pot fi realizate special pentru dantura pacientului sau pot fi achiziţionate de la farmacie, însă acestea au dimensiuni standard şi există riscul să nu se potrivească perfect. În cazul în care bruxismul a apărut pe fondul unei alinieri neobişnuite a dinţilor, atunci medicul intervine pentru rearanjarea danturii.
Spune-mi în ce poziţie dormi ca să-ţi spun ce rişti
La copii, trece de la sine
30% din copii, mai ales cei cu vârste sub 5 ani, suferă de bruxism. Însă cei mai mulţi dintre ei scapă de această afecţiune fără niciun tratament, înainte să le cadă dinţii de lapte.