Produsele fast-food ne ridează prematur
0Alimentele din această categorie favorizează acumularea toxinelor în corp, iar grăsimile hidrogenate în care sunt prăjite atacă vasele de sânge şi au potenţial cancerigen.
Pizza, hamburgerii şi cartofii prăjiţi sunt alimente dezechilibrate din punct de vedere nutriţional. Ele au un conţinut scăzut de fibre alimentare, iar lipsa acestora din dietă duce la constipaţie, ceea ce înseamnă o acumulare de toxine în sânge şi în limfă. Aceste toxine ajung să afecteze aspectul pielii, favorizând acneea, eczemele şi ridurile. Iar lor li se adaugă şi aditivii care se găsesc în majoritatea alimentelor fast-food şi care au acelaşi efect toxic pentru piele.
Ne „fură" nutrienţii
Produsele fast-food nu conţin sau conţin în cantităţi foarte mici vitaminele şi mineralele necesare pielii: vitaminele A şi E, zincul, seleniul şi fierul. Alimentele fast-food nu doar că nu ne furnizează aceşti nutrienţi, dar şi „fură" din cei existenţi în corp. Ele conţin calorii de slabă calitate, numite şi „goale", care, pentru a putea fi utilizate, consumă vitamine şi minerale din rezervele organismului. O persoană care mănâncă preponderent fast-food, în detrimentul verdeţurilor, legumelor şi fructelor, care sunt surse de antioxidanţi, va avea un ten îmbătrânit înainte de vreme.
Împiedică sângele să „hrănească" pielea
Majoritatea alimentelor fast-food au un conţinut ridicat de grăsimi care cresc nivelul colesterolului „rău". Există riscul ca acesta să se depună pe artere şi să îngreuneze circulaţia sângelui. Implicit, pielea va avea de suferit atunci când aportul de nutrienţi şi de oxigen se reduce ca urmare a depunerilor de colesterol.
La aceasta se adaugă şi efectul grăsimilor hidrogenate din fast-food. De regulă, cartofii prăjiţi şi burgerii se fierb în uleiuri hidrogenate, cum este cel de palmier. Acestea sunt uleiuri vegetale transformate în grăsimi semitari (pentru că sunt mai uşor de transportat şi de folosit astfel), iar procesul de hidrogenare prin care trec generează nişte compuşi numiţi acizi graşi trans sau grăsimi trans, dăunători sănătăţii.
„Grăsimile hidrogenate afectează microcirculaţia hipodermică (a ţesutului cutanat) şi dau pielii un aspect tern şi ridat", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Chiar şi uleiurile nehidrogenate sunt periculoase dacă se folosesc de mai multe ori, pentru că ele ajung să genereze grăsimi trans.
Alimentele prăjite şi cele procesate, cum sunt cele fast-food, generează în corp o cantitate ridicată de radicali liberi. „Este un lucru demonstrat astăzi că aceste substanţe duc la îmbătrânirea prematură nu doar a pielii, ci a tuturor organelor şi ţesuturilor.
Atacă fibrele de colagen
Radicalii liberi atacă fibrele de colagen care conferă elasticitate pielii şi favorizează în acest mod formarea ridurilor. Ei atacă însă şi ADN-ul, îmbolnăvindu-ne înainte de vreme. Am putea spune, deci, că aspectul pielii îi poate trăda unei persoane obiceiurile alimentare", atrage atenţia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Dacă am avea o cantitate suficientă de antioxidanţi în organism, am putea anihila radicalii liberi, pentru că antioxidanţii sunt principala „armă " împotriva lor. Însă persoanele care mănâncă fast-food nu au, de regulă, aceşti nutrienţi importanţi în corp, aşa încât sunt vulnerabile efectelor lor nocive.