O biserică din România a fost inclusă în topul celor mai frumoase lăcaşe de cult din lume VIDEO

O biserică din România a fost inclusă în topul celor mai
frumoase lăcaşe de cult din lume VIDEO

Biserica este în satul Viscri, care l-a fermecat pe prinţul Charles al Marii Britanii

Publicaţia britanică „The Telegraph“ a realizat topul celor mai frumoase biserici din lume, România ocupând un loc fruntaş cu un lăcaş construit în secolul al XIII-lea.

Ştiri pe aceeaşi temă

Unul dintre cele mai frumoase lăcaşuri de cult din lume se află în România, potrivit cotidianului „The Telegraph“, care a alcătuit un Top 23, România fiind pe locul cinci. Este vorba despre biserica din Viscri, satul care l-a fermecat pe prinţul Charles al Marii Britanii. Biserica face parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Biserica din Viscri se află în judeţul Braşov, comuna Buneşti, fiind construită în secolul al XIII-lea pe baza unei vechi biserici romane, atestată documentar din secolul al XII-lea. Interiorul este relativ simplu, cu lambriuri din lemn de culoare închisă, strane goale şi un culoar închis. Ansamblul este format din biserica fortificată şi două incinte de apărare. Altarul clasicist conţine tabloul cu scena „Lăsaţi copii să vină la mine“ semnat de pictorul Pankratz din Rupea. Cristelniţa este construită dintr-un capitel cu ciubuce aşezat pe un fragment de coloană, ambele provenind de la empora capelei din sec al XIII-lea, iar orga instalată în empora aflată deasupra altarului în 1723 a fost reparată în 1817 de meşterul Johann Thois din Râşnov (Rosenau). Cetatea a fost restaurată în 1970, iar din anul 1999 face parte din patrimoniul UNESCO.

Topul 10 al celor mai frumoase biserici din lume

Catedrala Las Lajas, Columbia

Construită la o înălţime de 100 de metri în interiorului canionului râului Guaitara, în sud-vestul Columbiei, această biserică a devenit un loc de pelerinaj după ce Fecioara Maria ar fi apărut în faţa unei femei şi a fiicei ei surdo-mută prinse într-o furtună violentă, în secolul al XVIII-lea. Biserica, ce este construită în stil gotic, a fost construită între 1916 şi 1949. Impunatoarea catedrală înlocuieşte o mai veche capelă, fiind conectată la cealaltă parte a canionului printr-un pod.

Biserica de lemn din Borgund

Este o biserică evanghelică-luterană, fiind una dintre primele biserici scandinave şi una dintre cele mai bine conservate. Spre deosebire de alte biserici vechi, care au putrezit la contactul cu zăpada, aceasta a fost construită pe fundaţii de piatră. Au fost folosite peste 2.000 de bucăţi de lemn, planul fiind în cruce greacă asemănătoare cu forma unei corăbii vikinge. În 1877 a fost cumpărată de către o societate de conservare a monumentelor, fiind păstrată drept muzeu. Este considerată cea mai bine conservată biserică de lemn dintre cele 28 care există în Norvegia.

Biserica Naşterea Domnuli din Betleem

Biserica Naşterea Domnului din Betleem a fost ridicată pe locul peşterii în care s-a născut Mântuitorul Hristos. Este una dintre cele mai vechi biserici creştine din lume, fiind situată în partea de răsărit a oraşului Betleem, la opt kilometri de Ierusalim. Este decorată cu 72 de picturi deosebite, printre care „Cina cea de Taină“ şi „Izgonirea din Eden“, cupola fiind aurită şi înfrumuseţată cu detalii fine.

Complexul ce o înconjoară include şi o mănăstire ortodoxă, una catolică şi una armeană, aici locuind peste 7.000 de credincioşi care sunt obligaţi prin lege să se supună codurilor vestimentare islamice, păstrându-şi însă propria cultură, identitate şi limbă.

Catedrala Notre-Dame du Haut

Catedrala Notre-Dame du Haut din estul Franţei (Catedrala Doamna Noastră, cu referire la Fecioara Maria) este un monument al arhitecturii gotice timpurii din Franţa. Nu este chiar cea mai mare catedrală din lume, dar cu siguranţă este cea mai faimoasă. Capodopera gotică este localizată în Île de la Cité, o mică insulă din inima orasului. Catedrala a fost construită între secolele XII si XIII. În secolul al XX-lea capela a suferit leziuni severe de la foc şi din cauza bombardamentelor din 1944. Le Corbusier, arhitectul lăcaşului, a fost convins să construiască un nou plan, iar în 1955, clădirea a fost din nou deschisă.

Biserica Gergeti Trinity, Georgia

Capela Colegiului Regelui din Cambridge, Anglia

Catedrala Sfântului Gheorghe, Etiopia

Mânăstirea Sfântul Bartolomeu, Germania

Biserica Hallgrimur, Reykjavik, Islanda

FOTOGRAFII telegraph.co.uk


 

citeste totul despre: