6 minuni ale naturii de care puţini au auzit: Peştera Cristalelor, Lacul care fierbe şi Deşertul alb, pe lista scurtă a unui ghid de călătorie cu 600 de obiective

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ghidul turistic Atlas Obscura, care există şi în versiune online, înglobează 600 de minuni ale naturii, de pe tot globul. Deşi există de peste sute de ani, accesul în multe dintre acestea nu este permis oamenilor.

Atlas Obscura, un ghid dedicat noutăţilor turistice, a lansat o listă a minunilor ascunse ale lumii, care conţine peste 600 destinaţii de pe tot globul, despre multe dintre acesta turiştii neauzind până acum. Spectaculoase, neşteptate, bizare şi misterioase, acestea sunt de-a dreptul impresionante, scrie independent.co.uk.

Vă prezentăm în continuare 6 dintre cele mai fascinante minuni naturale „ascunse” pe tot globul:

Egipt: White Desert (foto principal)

Seamănă cu ciuperci gigant sau cu nişte nori, dar sunt nişte formaţiuni din rocă de calcar, rămăşiţe puternic erodate de pe fundul mării. În timpul perioadei cretacicului, această porţiune din deşert era sub apă, pe fundul oceanului găsindu-se nenumărate schelete de nevertebrate. Pentru a înţelege o poveste veche de 100 de milioane de ani, trebuie să ştiţi că marea a secat, procesul de eroziune formând pe fundul acesteia formaţiuni de roci dintre cele mai ciudate.

Peru: Ultimul pod din iarbă al incaşilor, Keshwa Chaca 

Incaşii nu au inventat roata, niciodată nu şi-au dat seama cum să facă un arc şi nici nu au descoperit fierul, dar ei erau buni maeştri ai fibrelor. Au construit nave din fibră, au făcut armură din fibre, iar cea mai mare armă a lor, Sling, a fost ţesută tot din fibre, fiind suficient de puternică pentru a face faţă unei săbii din oţel. Aşa că, atunci când au avut de rezolvat problema trecerii Anzilor, era de aşteptat ca ei să se întoarcă la ce ştiau să facă mai bine.  

Cinci secole în urmă, au fost realizate mai mult de 200 de poduri suspendate, împletite din nimic altceva decât iarbă de munte şi cabluri, uneori devenind la fel de groase ca un trunchi uman. Cu trei sute de ani înainte ca Europa să vadă primul pod suspendat, incasii au reuşit să traverseze, în acest mod, distanţe lungi şi chei abrupte.

Astăzi, mai există doar un singur pod împletit din iarbă. Keshwa Chaca are 27,4 metri şi se întinde deasupra unui defileu abrupt. Potrivit localnicilor, acesta are cel puţin 500 de ani. În ciuda materialelor sale aparent fragile, testările cu aparatură modernă au arătat că acesta poate suporta o greutatea de 56 de persoane, dispersate uniform pe toată lungimea sa.

Există şi o tradiţia anuală de reconstrucţie a Keshwa Chaca. În luna iunie, acesta este reînnoit într-o ceremonie ce ţine trei zile. Fiecare gospodărie din cele patru oraşe din jur este responsabilă de aducerea de iarbă împletitură. După reconstrucţie, podul vechi este tăiat şi aruncat în râu.

Mexic: Peştera Cristalelor Naica, Chihuahua

image

În anul 2000, muncitorii de la Naica, cea mai mare mină din Mexic, au excavat un nou tunel de 305 metri, în subteran, ajungând într-o peşteră extraordinară. Cunoscută acum sub numele de „ Cave of the Crystals”, conţine cele mai mari cristale găsite vreodată, mărimea acestora ajungând până la 12 metri lungime, fiind formate în urmă cu peste o jumătate de milion de ani.

Condiţiile din Peştera Cristalelor sunt foarte periculoase pentru oameni, temperatura mediului ambiant fiind de 51,6 ° C, iar umiditatea între 90 şi 99 %. Astfel, se creează un mediu sufocant în care functiile superioare ale creierului se deterioreze rapid. Mina si pestera sunt situate în partea de sud-vest de Naica, Chihuahua, un oraş cu aproximativ 5.000 de locuitori. Din cauza condiţiilor din peşteră, aceasta este accesibilă numai cercetătorilor.

Dominica: Lacul care fierbe 

image

Lacul de pe Muntele Watt nu este un loc bun pentru cine îşi doreşte o baie răcoritoare. Consumul apei sau scăldatul pot produce moartea sau arsuri grave. Watt Mountain este un stratovulcan, apa atingând o temperature de 90 ° C. Cei care îţi doresc să viziteze lacul trebuie să fie apţi pentru o excursie de trei ore de la cel mai apropiat drum, pe un teren dificil. Pe traseu vor parcurge „ Valley of Desolation ” (Valea Pustiului), o întindere cu vulcani, nămol şi izvoare termale.

Insula Montserrat: Localitatea Plymouth, Marea Caraibelor

image

În  data de 11 februarie 2010, turiştii care zburau din Toronto către St. Lucia cu un Boeing 737 au primit un anunţ neaşteptat al pilotului: "Doamnelor şi domnilor, dacă vă uiţi în stânga avionului, veţi vedea un vulcan care erupe". Vulcanul aruncase un nor de cenuşă pe cerul insulei Montserrat din Marea Caraibelor, creând o privelişte fantastică.

Vulcanul Soufrière Hills a început să erupă începând cu 1995, trimiţând fluxuri de lavă şi cenuşă pe distanţe de16km. Zonele afectate au fost evacuate şi nimeni nu a fost ucis. Cu toate acestea, doar doi ani mai târziu, vulcanul a erupt din nou, de data aceasta omorând 19 persoane. Partea de sud a insulei a fost declarată nelocuibilă, însă turiştii o pot admira într-o plimbare de 15 minute cu avionul sau două ore cu feribotul.

SUA: Gheizerul zburător  Gerlach, Nevada

image

Aceste conuri multicolore din carbonat de calciu, care scot apă prin mai multe guri de scurgere nu sunt chiar naturale, oamenii contribuind la crearea lor. În anul 1964, o companie de energie geotermală a început să foreze în deşertul Black Rock. Apa rezultată nu a fost suficient de fierbinte pentru ce aveau nevoie, astfel încât aceştia au renunţat la proiect, însă din cauză că sigiliul nu a fost suficient de puternic, apa a început să iasă din nou la suprafaţă. De-a lungul anilor, mineralele din apă au format movile ce măsoară 3,65 metri inaltime, algele termofile transformându-se în nuanţe de verde, galben, portocaliu şi roşu. Gheizerul este o proprietate privată, dar poate fi vizibil cu un binoclu, din apropiere. Mai mult decât atât, proprietarii oferă şi excursii de câteva ori pe an.


 

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite