Românii, în topul mondial al naţiilor care beau de sting. Cine ne depăşeşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Fruntaşi“ mondiali la consumul de alcool sunt bieloruşii FOTO Sever Gheorghe
„Fruntaşi“ mondiali la consumul de alcool sunt bieloruşii FOTO Sever Gheorghe

Românul consumă 14.4 litri de alcool pe an, cantitate medie anuală estimată conform unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ceea ce clasează ţara noastră pe un loc fruntaş într-un clasament mondial al consumatorilor de licori bahice.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a publicat luni un raport din care reiese că  alcoolul ucide în fiecare an 3,3 milioane de persoane pe plan mondial. Numărul deceselor cauzate de consumul de alcool a crescut în 2012, la 3.3 milioane de persoane, comprativ cu 2.5 milioane de decese înregistrate în 2005, conform statisticilor realizate prin analizarea a 194 de state membre ale OMS.

Raportul a luat în considerare consumul mediu de alcool pe cap de locuitor, cu vârsta peste 15 ani, iar cifrele au arătat că între 2008 şi 2010 ţările cu cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor sunt concentrate în zona Europei, cu precădere în Europa de Est, cu Belarus care conduce în topul mondial.

Locul zece din clasament a fost ocupat de Portugalia, în timp ce Marea Britanie nu figurează în top zece, cu cei 11.6 litri pe cap de alcool locuitor consumaţi într-un an. Bulgarii au înregistrat o medie de 11.4 litri, francezii au contabilizat 12.2 litri şi germanii 11.8 litri. 

Consumul de alcool în Australia şi Canada este de 12.2 litri, respectiv 10.2 litri pe an, în timp ce în SUA se înregistreză doar 9.2 litri pe an. La nivel mondial, în 2012, consumul mondial era de 6.2 litri de alcool pe persoană.

Ameninţarea alcoolului produs ilegal

Experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au făcut precizarea că un sfert din consumul de alcool scapă controlului autorităţilor, dar că procentul alcoolului produs ilegal este mult mai ridicat în ţările în care consumul este interzis sau rău văzut în societate, ca în ţările din estul Măriii Mediterane sau în ţările din Asia de Sud-Est. Bineînţeles, alcoolul produs ilegal prezintă numeroase pericole pentru sănătate din cauza toxicităţii sale, potrivit specialiştilor OMS.

Studiul a mai relevat că jumătate din consumul oficial de alcool din lume se realizează sub forma băuturilor spirtoase, locurile următoare fiind ocupate de bere (34,8%) şi vin (8%).  Potrivit OMS, 48% din populaţia mondială nu a băut niciodată alcool, iar abstinenţa este mai frecventă în rândul femeilor decât al bărbaţilor.

„Fruntaşi“ mondiali la consumul de alcool 

1. Belarus – 17.5 litri

2. Republica Moldova – 16.8 litri

3. Lituania – 15.4 litri

4. Rusia – 15.1 litri

5. România – 14.4 litri

6. Ucraina – 13.9 litri

7. Andorra – 13.8 litri

8. Ungaria – 13.3 litri

9. Cehia – 13 litri

10. Portugalia – 12.9 litri

Citeşte şi:

Praful solubil de alcool, controversat înainte de lansare. Cum funcţionează şi de ce nu este motiv de îngrijorare?

Bărbaţii devin agresivi în baruri nu din cauza alcoolului, ci a femeilor
 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite