Paul Olteanu explică obiceiul sănătos care poate creşte nivelul hormonului fericirii cu 250%
0Potrivit Harvard Study of Human Development, cel mai amplu studiu din istoria omenirii, care se desfăşoară din anul 1933 şi până în prezent, calitatea relaţiilor interumane reprezintă cel mai bun predictor cu privire la calitatea vieţii, a afirmat Paul Olteanu, fondator Mind Architect.
Paul Olteanu susţine că pentru a menţine o calitate ridicată a vieţii avem nevoie să cultivăm în mod optim relaţiile cu cei dragi nouă şi, de asemenea, să avem grijă de sănătatea noastră fizică şi psihică.
„Trăim în cea mai paşnică, prosperă, sănătoasă şi longevivă perioadă din istoria omenirii, dar totodată, cu cea mai mare rată de sinucideri la copiii între 11 şi 14 ani. Dacă în exterior trăim unul din cele mai bune momente să fii în viaţă, merită să te întrebi ce anume din interiorul nostru ne duce în acel spaţiu emoţional şi comportamental? (...) Ne mişcăm din ce în ce mai puţin, dormim din ce în ce mai puţin, suntem stimulaţi din ce în ce mai mult iar sistemul nostru nervos nu a evoluat pentru acest tip de bombardament,” a avertizat Paul Olteanu în cadrul conferinţei The Stakeborg Talks, adăugând că ar trebui să avem grijă la ce tipuri de stimuli ne expunem mintea, în acelaşi mod în care avem grijă la tipurile de nutrienţi la care ne expunem corpul.
Obiceiul care creşte nivelul de dopamină cu 250%
Potrivit lui Paul Olteanu, unul din motivele pentru care renunţăm greu la obiceiurile nesănătoase este că acestea sunt realizate „pe pilot automat”, fără un consum însemnat de energie, pe când conştientizarea impactului negativ al acestora este făcută cu ajutorul cortexului prefrontal din creier, o zonă energofagă.
„Cortexul prefrontal este regiunea din creier cu ajutorul căreia efectuăm cele mai complexe şi evoluate lucruri, din acest motiv consumând aproximativ 80% din necesarul de energie al creierului. Fumatul, de pildă, creşte nivelul de dopamină în starea fazică, deci spike-urile, cu 250%. Tatăl meu, antreprenor din anii ’90, fumează ţigară după ţigară. Fumatul creşte nivelul de dopamină în reţeaua de recompensă, dar face rău fizic. Faptul că îi explic aceste lucruri tatălui meu nu îl determină să nu mai fumeze pentru că obiceiurile sunt subcorticale. Toate acestea se întâmplă pe pilot automat, cu minim consum de energie, pe când conştientizarea ideii că ţigara îi face rău cere mai mult consum de energie,” afirmă Paul Olteanu, adăugând că duşul rece este un obicei care, la fel ca fumatul, creşte nivelul de dopamină cu 250%, fără a veni însă la pachet cu restul efectelor negative ale tutunului.
Ce se întâmplă în creierul nostru când investim
Paul Olteanu a abordat şi subiectul investiţiilor şi al proceselor neuronale care au loc atunci când investim.
„Când luăm decizii, structurile subcorticale fac o ecuaţie super simplă la care participă chimicale. Pe de o parte, avem dopamina care ne dă impulsul emoţional de a investi. În partea cealaltă, tot subcortical apare reţeaua care monitorizează ameninţări şi care spune băi, e piaţa sus, nu e un moment bun, sau scade piaţa, hai să vând să îmi limitez pierderile. După ce apare ecuaţia asta de bază, privilegiul celui care antrenează cortexul prefrontal este că poate să aibă discernământul ulterior: Adică poate să spună băi, eu aş investi acum 1000 de euro, dar aceşti bani reprezintă toate economiile mele. Hai, totuşi, să investesc doar 500 de euro. Şi uite, cu privire la principiile din zona neuroştiinţei care cred că merită aplicate în acest context, foarte important este să nu faci investiţii care să fie copleşitoare emoţional, fie pe pozitiv, fie pe negativ,” a spus Paul Olteanu în cadrul conferinţei The Stakeborg Talks.