Obiecte pe care le folosim zilnic, dar au fost inventate cu alt scop: ce efect avea Coca-Cola asupra soldaţilor şi care este legătura dintre demoni şi perne
0Fie că vorbim de Coca-Cola, banda de alergare sau pliculeţele de ceai, acestea nu au fost inventate pentru scopul în care sunt astăzi folosite. În timp, oamenii au descoperit că le pot da o altă utilitate.
Suntem obişnuiţi să credem că totul a fost creat cu un anumit scop. Cu toate acestea, multe elemente pe care le folosim în mod frecvent au fost inventate iniţial pentru cu totul altceva.
„Bright Side“ a analizat istoria câtorva dintre acestea, pentru a afla care a fost motivul pentru care au fost create şi ce întrebuinţare au primit de-a lungul timpului
Coca Cola
Farmacistul John Pemberton, veteran al războiului civil american, a făcut o combinaţie de nuci şi frunze de coca. El a recomandat amestecul soldaţilor care luau morfină pentru a rezista durerilor. Mai târziu, a început o afacere cu o băutură răcoritoare bazată pe această reţetă, dar apoi şi-a vândut toate acţiunile. Noii proprietari au început să producă Coca-Cola, însă au eliminat extractul de cocaină din frunzele de coca.
Rochia neagră
Până în anii 1920, hainele negre erau purtate ca simbol al doliului. Apoi, în 1926, Coco Chanel a creat rochia sa neagră, numită de Vogue „Ford's Chanel“, în memoria iubitei ei. La început, a fost remarcată de actriţe celebre, iar apoi rochia a devenit populară la nivel mondial.
Banda de alergare
Prototipul unei benzi de alergare a fost creat de Sir William Cubitt, în 1818, pentru a folosi puterea musculară a prizonierilor la moara de cereale. Prizonierii se ţineau de o bară verticală şi urcau o scară nesfârşită.
Post-it
Dr. Spencer Silver încerca să găsească reţeta pentru un adeziv de durată, dar rezultatul nu a fost suficient de puternic, iar obiectele se desfăceau cu uşurinţă. Apoi colegul său, Arthur Fry, a propus utilizarea acestui adeziv pentru a lipi marcajele în cartea sa de imnuri. În scurt timp, în magazine au apărut hârtii lipicioase pentru note care încă sunt folosite pe plan mondial.
Tocurile
În Egiptul Antic, tocurile înalte erau un semn al statutului înalţilor, fiind purtate la ritualuri religioase. Acestea erau folosite atât de bărbaţi, cât şi de femei. De-a lungul timpului, pantofi cu toc au purtat şi măcelarii pentru a evita mersul prin sânge. În Europa medievală, tocurile înalte erau un privilegiu al aristocraţiei, devenind populare ceva mai târziu.
Folie cu bule
Faimoasa folie cu bule a fost inventată de inginerii Alfred Fielding şi Marc Chavannes în 1957. A fost iniţial gândită ca un tapet de plastic tridimensional, dar ideea nu a funcţionat. Totuşi, inventatorii au remarcat că materialul ar putea fi utilizat pentru ambalare, curând devenit indispensabilă în diferite domenii.
Pernele
În Mesopotamia, pernele erau un atribut al oamenilor bogaţi, în timp ce tetierele tari erau folosite pentru a ţine la distanţă insectele şi gândacii. În China antică se credea că pernele moi erau inutile, în timp ce tetierele din bambus, jad, porţelan, lemn sau bronz ofereau putere şi protecţie în faţa demonilor.
Pliculeţele de ceai
În 1904, Thomas Sullivan, un importator de ceai şi cafea din New York, a decis să vândă ceai în saci de mătase, pentru a adăuga produselor un plus de eleganţă şi stil. Clienţii săi au considerat noutatea atrăgătoare, dar dintr-un alt motiv: s-a dovedit a fi mai uşor de preparat ceaiul chiar în pungile poroase. Ca rezultat, vânzările au crescut foarte repede, iar ideea a devenit foarte populară.
Cuptorul cu microunde
Puţini oameni ştiu că nici cuptorul cu microunde nu a fost inventat cu intenţie. Un angajat al Raytheon, inginerul Percy Spencer, testa echipamentele radar şi a observat că microundele de la un radar au topit ciocolata pe care o avea în buzunar. Aceasta a fost descoperirea secolului.
FOTO BrightSide.me