FOTO Ce înseamnă cu adevărat frumuseţea: poveştile unor femei care au supravieţuit atacurilor cu acid
0
Cinci supravieţuitoare ale unor atacuri cu acid au pozat îndrăzneţe în faţa camerei, şi-au spus poveştile şi , punându-şi chipul desfigurat într-o lumină optimistă.
Rahul Saharan, un fotograf din India, a fost implicat, de-a lungul timpului, în mai multe proiecte ale organizaţiei „Stop atacurilor cu acid”, care acordă ajutor medical victimelor, în mare parte femei.
Ca urmare a implicării şi a interesului acordat acestui subiect, Saharan a lansat un proiect prin intermediul căruia le dă voce femeilor care au supravieţuit atacurilor cu acid. Proiectul fotografului este bazat pe cinci poveşti şi fotografiile celor care au trecut prin asemenea experienţe.
Rupa, una dintre modele este din India şi a fost atacată pe când avea doar 15 ani, în timp ce dormea. Mama sa vitregă i-a adus patru bărbaţi în cameră, iar aceştia i-au aruncat acid sulfuric pe faţă.
Adolescenta a fost grav desfigurată şi a primit îngrijiri medicale abia după şase ore de la atac. Rupa, care a suferit 11 operaţii estetice, se ocupă, în prezent, de campanii de susţinere a supravieţuitoarelor atacurilor cu acid. Însă, aceasta nu este singura ei pasiune. Tânăra a visat dintotdeuna să devină designer, aşa că a început să creeze haine şi speră să-şi poată permite propriul magazin în curând.

În fiecare an, aproximativ 1.500 de femei din toată lumea sunt victime ale atacurilor cu acid sulfuric, potrivit unei publicaţii din India. În urma atacurilor, victimele rămân desfigurate şi, uneori, se aleg cu multe probleme de sănătate. Din cauza înfăţişării, foarte puţini supravieţuitori îşi găsesc un loc de muncă şi mulţi dintre aceştia ajung în pragul sinuciderii.


Laxmi, o altă supravieţuitoare care a luat parte la proiecul lui Rahul Saharan, a obţinut 27.000 de semnături într-o petiţie pentru reducerea vânzărilor de acid, iniţiativă care a atras atenţia Curţii Supreme de Judecată din India. Curtea a cerut Guvernului să implementeze o lege prin care să interzică vânzarea acidului sulfuric în magazinele locale, dar legea nu a fost aplicată cu stricteţe, conform CNN.
„Da, legea există pe hârtie, dar încă se găseşte acid la magazinele locale”, a declarat Alok Dixit, fondatorul organizaţiei „Stop atacurilor cu acid”, pentru CNN.
Deşi avocaţii susţin că prevenirea atacurilor şi judecarea aspră a atacatorilor necesită multă muncă, ei au reuşit să atragă atenţia opiniei publice asupra acestui subiect.
Laxmi, care a fost atacată când avea 16 ani de prietenul fratelui ei pentru că i-a respins avansurile, a primit, până în prezent, numeroase distincţii pentru implicarea sa. În martie, femeia a fost una din cele zece femei care au primit „Premiul pentru Curaj” din partea Departamentului de Stat al SUA.
După experienţa şedinţei foto, Saharan a spus că a învăţat de la cele cinci modele foarte multe lucruri despre lupta interioară, despre umanitate, dar şi despre adevăratul sens al frumuseţii.