Ce se întâmplă în corpul nostru după ce renunţăm la consumul zilnic de cafea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Renunţarea la cafea are efecte pozitive, dar şi negative asupra organismului/FOTO Arhiva Adevărul
Renunţarea la cafea are efecte pozitive, dar şi negative asupra organismului/FOTO Arhiva Adevărul

Consumul moderat de cafea are efecte benefice asupra organismului: creşte puterea de concentrare şi îmbunătăţeşte memoria. Multe persoane au renunţat însă la cafea şi declară că se simt foarte bine. Eliminarea cofeinei din dieta zilnică are efecte diverse, unele pozitive, dar altele negative, avertizează nutriţioniştii.

Primele simptome care apar sunt cele specifice sevrajului: durere de cap, oboseală, schimbări de dispoziţie, explică Wesley Delbridge, de la Academy of Nutrition & Dietetics. De aceea, este bine să le spunem rudelor, colegilor şi prietenilor că am renunţat la cafea, pentru ca ei să înţeleagă starea noastră ciudată.

Aceste efecte pot dura chiar şi 10 zile şi sunt mai accentuate dacă înainte de renunţare consumam multă cafea: 3-4 ceşti zilnic. Este bine ca renunţarea să se facă treptat, reducând doza şi combinând cafeaua cu puţină cafea decafeinizată.

După un timp vom începe să slăbim. Deşi nu ne dăm seama, cafeaua are multe calorii, mai ales dacă o bem cu zahăr şi lapte condensat. O ceaşcă poate avea chiar şi 200 de calorii, iar dacă bem mai multe ceşti, este uşor de observat că se ajunge la un număr mare de calorii numai din această băutură, scrie Womenshealthmag.com.

Poate să apară însă şi fenomenul opus: îngrăşarea. Cafeaua suprimă temporar foamea, prin urmare după ce renunţăm la ea este posibil să ne fie foame mai des. Persoanele care beau cafea neagră sunt avantajate din acest punct de vedere, pentru că această băutură stimulează metabolismul şi vom arde mai multe calorii decât conţine ea.

Marele avantaj al renunţării la cafea este că vom dormi mai bine, mai profund, ne vom trezi mai odihniţi. Cofeina, chiar dacă este consumată cu multe ore înainte de culcare, va afecta somnul şi ne vom trezi obosiţi, cu dorinţa de a bea cafea, rezultând astfel un cerc vicios. Chiar dacă la început o să ne simţim mai obosiţi din cauza renunţării la cafea, pe termen lung ne vom odihni mai bine şi vom dormi mai profund.

De asemenea, dacă renunţăm la cafea vom fi mai puţin stresaţi şi anxioşi, pentru că această băutură este un stimulant al sistemului nervos, declanşând producţia de adrenalină. În plus, este un vasoconstrictor, adică îngustează vasele de sânge şi din această cauză duce la creşterea tensiunii arteriale. Dezavantajul va fi însă că performanţele noastre sportive ar putea avea de suferit dacă renunţăm la cafea. Cofeina creşte intensitatea şi rezistenţa la efort fizic.

Renunţarea la cafea are un efect pozitiv şi asupra stomacului. Este o băutură acidă, care poate să ducă la tulburări digestive. Cafeaua este însă o importantă sursă de antioxidanţi, iar dacă renunţăm la ea ar trebui să consumăm alte surse alternative de antioxidanţi: ceai verde, fructe şi legume verzi.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite